Potujoča misijonska razstava roma v Črnomelj

V ponedeljek, 20. februarja, smo sodelavci Misijonskega središča Slovenije preselili potujočo misijonsko razstavo, ki po Sloveniji roma že od leta 2019. Po daljšem gostovanju v Mengšu, so nas tokrat povabili v Črnomelj, kjer smo doživeli lep sprejem župnika Janeza Žaklja, kaplana Branka Jurejevčiča in skrbnih župljanov.

Razstavo smo postavili v župnijskem Pastoralnem centru in bo na ogled vsaj dva meseca. Posebej zanimiva bo za veroučence in župnijske sodelavce, ki se bodo lahko ob svojih srečanjih ustavljali ob njej. Na panojih so z osnovnimi podatki predstavljeni vsi dosedanji slovenski misijonarji, začenši z Odorikom Matiuzziem v 14. stoletju. V dolgih stoletjih se je zvrstilo več kot 600 misijonarjev. V osmih vitrinah pa so po celinah zbrani predmeti, ki so jih v Misijonsko pisarno prinesli slovenski misijonarji in predstavljajo posamezne kulturne skupine po svetu.

Isti dan zvečer je v Črnomlju potekalo tudi odprtje razstave. Pri večerni sveti maši je zbrane nagovoril ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar, na odprtju v Pastoralnem domu pa sta poleg domačega župnika in ravnatelja spregovorila še sodelavca MSS Saša Sever Žuntar in Janko Pirc. Veseli pa smo bili tudi glasbenih točk odlične mlade kitaristke iz črnomaljske glasbene šole.

Namen potujoče misijonske razstave je, da se širi zavest o dolgi zgodovini slovenske misijonske dejavnosti po svetu. Hkrati nas skuša navdušiti, da s svojimi molitvami in darovi podpremo delo slovenskih misijonarjev. In gotovo se bo še kdo od mladih navdušil za čudovito misijonsko pustolovščino oznanjevanja evangelija med drugimi narodi.