Misijonarji

Misijonsko središče Slovenije združuje okrog 40 misijonarjev, ki delujejo po vsem svetu. Njihovo delo je različno, saj zaobjema tako pastoralno delo, kakor socialno pomoč ljudem. Misijonarji in misijonarke gradijo cerkve, šole, dispanzerje, ceste … ob tem pa se tudi aktivno ukvarjajo z ozaveščanjem ljudi v šolah, zdravstvenih centrih … Dobrote ni nikoli preveč in dela nikoli ne zmanjka.

 

MOLITEV ZA MISIJONARJE

Gospod, ozri se na svoje misijonarje:
duhovnike, redovnike in laike,
ki so vse zapustili,
da bi svetu oznanjevali tvojo besedo in tvojo ljubezen.
Bodi jim močan zaščitnik, krepka opora,
zavetje v puščavskem pesku, senca v ekvatorski vročini,
pomoč v premagovanju ovir, varnost pred padci.
Varuj jih v težkih trenutkih.
Usmerjaj njihove moči, tolaži njihova srca,
ovenčaj njihovo delo z duhovnimi uspehi.
Naj ne iščejo človeških uspehov niti minljivih dobrin,
ampak se trudijo le za tvojo zmago in blagor duš.
Tvoje božansko obličje na križu jih spremlja skozi življenje.
Govori jim o junaštvu, odpovedi, ljubezni in miru.
Krepčaj in vodi jih skozi nevarnosti.
Daj jim luči in moči,
da bo svet vedno bolj spoznaval tvoje blagoslovljeno ime
in da ti bodo mogli sredi vedno večjega števila tvojih sinov in hčera
peti pesem zahvale, odrešenja in slave. Amen.


Seznam misijonarjev po državah (pdf)
Seznam misijonarjev po redovih (pdf)


AVSTRALIJA IN OCEANIJA

INDONEZIJA

S. IVA HORVAT (FMM) je svojo misijonsko pot začela konec aprila 2023. Po večnih zaobljubah se je počasi začela pripravljati na odhod v misijone. Želela je oditi v eno od držav tretjega sveta, najbolj v Afriko a jo je Božja volja pripeljala v Indonezijo. Trenutno še spoznava jezik in kulturo Indonezijcev, tako da bo lahko, s tem kar je in kjer je, čim bolj pomagala tamkajšnjim ljudem.

AZIJA

JORDANIJA

S. MILENA ZADRAVEC (HMP) misijonari in pričuje s svojo vero ter predanostjo Kristusu v skupnosti salezijank v Ammanu, Jordanija. Poleg pedagoškega in katehetskega dela z otroki sestre pomagajo tudi brezštevilnim beguncem, ki se zatekajo k njim. S. Milena je delovala tudi v Izraelu in Libanonu.

.

KAZAHSTAN

V Kazahstanu deluje br. MIHA MAJETIČ, minorit. Najprej je deloval v Zambiji in Vietnamu sedaj pa s svojim delom in življenjem pričuje v Astani, Kazahstan. Njegovo delo je pastoralno in pričevanjsko. Veliko dela z mladino. S sobrati so si zadali še en cilj: začeti z gradnjo novega samostana, ki bo tudi kraj zbiranja starih in mladih.

.

KIRGIZIJA

V Kirgiziji je misijonar jezuit p. dr. JANEZ MIHELČIČ. Pred tem je bil misijonar na Japonskem, kjer je na univerzi predaval ruščino, sedaj pa v Kirgizistanu predava japonščino J. Napisal je tudi japonsko ruski slovar pismenk – hieroglifov, ki ima okrog 1880 znakov. P. Janez je poliglot. Za tujce v župniji mašuje v angleščini, s predstavniki Cerkve se pogovarja v italijanščini, obvlada pa še nekaj drugih jezikov … tudi jezik Ljubezni, ki je osnovni jezik vseh misijonarjev 😉

AFRIKA

ANGOLA

Salezijanka s. ZVONKA MIKEC je delovala v Mozambiku, trenutno pa je v Angoli. Posveča se izobraževanju in vzgoji otrok ter tudi novih redovnih poklicev. V Angoli in Mozambiku pomaga otrokom tudi s pomočjo Botrstva in slovenskih botrov.

.

.

BOCVANA

Afrika je kontinent, na katerem deluje največ slovenskih misijonarjev. Uršulinka s. FANI ŽNIDARŠIČ je misijonarka v Bocvani, za katero pravi, da je »velika vas z 41.000 prebivalci«. Deluje med otroki in mladimi, ki so zaradi svoje telesne in duševne prizadetosti odrinjeni na rob družbe. Spomnimo se njenega dela in jo podprimo z molitvijo …

.

BURUNDI

Usmiljenka s. VESNA HITI je že od leta 1991 misijonarka v Ruandi in Burundiju. Trenutno se v Burundiju povsem posveča centru AKAMURI in otrokom ter mladostnikom s posebnimi potrebami. Že v Ruandi je delala v zdravstvenem centru in bila odgovorna za center, kje so sestre izvajale kurativo, preventivo in osveščale domačine. Sedaj je s. Vesna odgovorna za »najlepše otroke«, katerim skuša omogočiti oskrbo, ki jo potrebujejo.

Usmiljenka s. BOGDANA KAVČIČ se kot misijonarka v Burundiju, pred tem pa tudi v Ruandi in Srednjeafriški republiki, delu z ubogimi in bolnikom v dispanzerju posveča že 50 let. V zadnjem času so s sosestrami uredile kar nekaj zajetij studencev s čisto vodo, da bi zmanjšale število obolelih s paraziti in ljudem omogočile dostop do pitne vode. Vedno nasmejane, energične in zelo ljubeče s. Bogdane se tako kot drugih misijonark in misijonarjev radi spomnimo z darovi in molitvami.

ETIOPIJA

POLONA DOMINIK je laiška misijonarka v Etiopiji. V Don Boskovi salezijanski ustanovi za ulične otroke v Adis Abebi biva in dela z mladimi z ulice. Z njimi se uči, telovadi, igra različne igre, jih poučuje angleščino … Po svojih močeh pomaga tudi drugim salezijanskim skupnostim po državi in skrbi za dokumentacijo ter poročila za več kot 400 otrok, ki se šolajo s pomočjo slovenskih dobrotnikov v programu Botrstvo.

DR KONGO

s. MOJCA KARNIČNIK, Misijonarka Jezusa Kristusa, deluje v DR Kongo. Njena provinca, oziroma »afriška domovina« od leta 1974, obsega kar tri države: DR Kongo, Kamerun in Čad. Leta 2011 je bila izvoljena za provincialko. Trenutno se v nemirnem Kongu posveča pastoralnemu delu in vzgoji novih kandidatk za vstop v red.

.

MADAGASKAR

JOŽE ADAMIČ, lazarist, kot misijonar deluje na Madagaskarju od leta 1987. Njegova, za nekoga mogoče malce boemska podoba skriva neustrašnega in bojevitega misleca z globoko vero in veliko misijonsko vnemo. Njegova prva postojanka je bil Vangaindrano, nato pa Manakara v severnem delu Farafanganske škofije. Od tam je oskrboval krščanske skupnosti proti severu. Sedaj je v Marofarihy, kjer vodi misijon, skrbi za okoliške krščanske skupnosti in dispanzer, gradi cerkve, šole …

STANE KERIN – Nekdanjemu direktorju Misijonskega središča Slovenije Stanetu Kerinu se je po izteku mandata uresničila dolgoletna želja. Leta 2018 je odšel na Madagaskar kot misijonar. Kot direktor MSS in kot prvi vodja MIVA Slovenije je večkrat obiskal slovenske misijonarje po vsem svetu. Vendar, kot sam pravi, kaj pomeni biti misijonar začutiš šele, ko nekaj časa živiš in deluješ med ljudmi na misijonu. Trenutno opravlja pastoralno delo in se pridno uči malgaščine.

JANEZ KRMELJ je škofijski duhovnik in misijonar na Madagaskarju. Svoj misijon je ustanovil na kraju, kjer prej ni bilo ničesar. S trdim delom in železno voljo je zgradil cerkev, bolnišnico, pomožne stavbe za zaposlene, šolo … Njegova prva skrb so tamkajšnji ljudje, njihovo zdravje, dostojanstvo, izobrazba in seveda nenazadnje tudi njihovo duhovno življenje.

.

JANEZ MESEC, škofijski duhovnik, je tako kot vsi ostali Misijonar z veliko začetnico. Miren, tih, preprost, a izredno odločen in goreč misijonar. Njegov misijon Manambondro na JV Madagaskarja obsega kar 17 podružnic in vključuje 70.000 ljudi, ki jih, kolikor more, redno obiskuje. Do najbolj oddaljene vasi ima kar 60 km! In to ne po lepo asfaltirani cesti … Do nekaterih podružnic gre še najlažje s čolnom po reki. Poleg pastoralnega dela med ljudmi je zgradil šolo, vrtec, dispanzer, cerkve, župnišče, delavnico z mizarskimi stroji … Da bi čim večjemu številu otrok omogočil šolanje, je veliko otrok vključenih v program Botrstvo, preko katerega jim pomagate slovenski botri.

PEDRO OPEKA, lazarist, je največkrat prvo ime, na katerega pomislimo ob omembi Madagaskarja. Goreč misijonar, borec za revne, ki je s tem, ko je pred več kot 30 leti ustanovil združenje Akamasoa – Dobri prijatelji, pomagal že več kot 500.000 ljudem s smetišča v predmestju glavnega mesta Antananarivo. Najprej z lastnimi rokami, nato pa s pomočjo ljudi, ki jim je dal možnost do pravičnega zaslužka in s tem dostojnega življenja, je s pomočjo številnih dobrotnikov, predvsem pa s trdno vero v Boga, zgradil številne vasi, šole, bolnice, dispanzerje, igrišča … S svojimi darovi se vključujejo tudi slovenski botri, ki 10.000 otrokom v njihovih osnovnih šolah omogočajo, da vsak dan dobijo topel obrok hrane.

S. MARJETA ZANJKOVIČ, misijonarka na Madagaskarju, je ena izmed sester salezijank, ki so leta 1985 odprle prvo misijonsko skupnost FMA na Madagaskarju. Njeno delo je zelo raznoliko, saj sestre vodijo šolo in vrtec, skrbijo za manjšo kmetijo, katehezo domačinov ter kosila za 130 najrevnejših otrok. S. Marjeta je začela tudi z izdelavo domačega jogurta in sira za otroke v vrtcu in šoli, ki so njihova velika skrb.

MALAVI

P. LOJZE PODGRAJŠEK, jezuit, je s svojim misijonskim poslanstvom začel v Zambiji, od leta 2007 pa je v Malaviju. Kot soodgovorni je pomagal pri izgradnji katoliške gimnazije v glavnem mestu Lilongwe. Poleg pastoralnega dela je tudi duhovnik za študente na dveh fakultetah.

.

MOZAMBIK

TONE GRM, salezijanec, je bil prvič v misijonih kot laiški misijonar v Braziliji od leta 2000 do 2003. Leta 2013 je kot salezijanec odšel v Mozambik. Sedaj je ravnatelj misijona, na katerem skrbi za nove duhovne in redovne poklice. Na misijonu imajo štiri velike osnovne šole, njihova župnija pa vključuje kar 34 podružnic. Ob pandemiji Covida, ko so se šole zaprle, so se tudi Tone in sobrati poslužili sodobnih komunikacijskih poti. Preko WhatsApp so organizirali različne skupine, razpošiljali duhovna gradiva in celo izvedli duhovne vaje J.

Laiška misijonarka IVANA ŽIGON je julija 2023 odšla v Mozambik na misijon misijonarja Toneta Grma. Misijonske izkušnje je nabirala preko programa Pota, kjer je v Ukrajini pomagala brezdomcem in ubogim. Ta izkušnja ji je odprla drugačen pogled na svet, na sočloveka in na materialno imetje in ji dala pogum, da se je odločila, sprejela klic ter postala laiška misijonarka.

RUANDA

S. ANKA BURGER je kot usmiljenka odšla v Afriko pred 38 leti. Njena misijonska pot je večinoma povezana z dvema državama, Burundijem in Ruando. Kot višja medicinska sestra dela v dispanzerju, ki ga vsak dan obišče vsaj 100 ljudi. S. Anka je svoje življenje povsem posvetila delu z bolniki, katerim se posveča z vso ljubeznijo in predanostjo.

.

SENEGAL

S. ZORICA BLAGOTINŠEK, uršulinka, je v Senegalu od novembra 2021. Živi na revnem obrobju glavnega mesta Dakar, v mednarodni skupnosti sester uršulink v Thiaroye. Skupnost ima podružnico v Lehar, na vaseh. Je odgovorna za obe skupnosti ter sodeluje pri vzgoji bodočih sester uršulink iz Senegala in Kameruna. Opravlja tudi delo ekonome. Vključena je v župnijsko pastoralo, zlasti v župniji Sv. Barnaba v Thiaroye.

SLONOKOŠČENA OBALA

PAVEL BAJEC je duhovnik koprske škofije in misijonar na Slonokoščeni obali. Njegovo delo obsega tri področja: pastoralno delo, pri katerem daje velik poudarek aktivnemu sodelovanju župljanov; izobraževanje in spremljanje katehistov, ki vodijo krščanske skupnosti na podružnicah; in, kot pravi sam, da se ne bi dolgočasil (;)) se ukvarja tudi z gradnjami.

Sestra Frančiškanka Brezmadežnega spočetja dr. ANICA STARMAN je že kot mlada zdravnica in babica odšla na Slonokoščeno obalo. S. Anica dela v medicinsko socialnem centru, kjer ji največ skrbi povzročajo podhranjeni otroci, otroci s slabokrvnostjo ali malarijo. Da bi pomagale otrokom, so poleg različnih oblik pomoči sestre kupile mlin za mletje tamkajšnjih žit, iz katerih pripravijo različne žitne kašice. Kašice, ki pripomorejo k pridobivanju teže otrok in malčkov, mlade mamice lahko kupijo po simbolni ceni. Poslanstvo misijonarke s. Anice in njenih sosester pa je poleg medicinskega dela tudi delo z mladimi, ki jim prinaša veliko veselja.

UGANDA

S. URŠA MARINČIČ je šolska sestra sv. Frančiška Kristusa Kralja. Mineva štiri leta, odkar je odšla v Ugando, kjer se je pridružila sestram iz Bosansko-hrvaške province. Kot »sveža« misijonarka se uči jezika, spoznava ljudi in njihovo kulturo ter navade ter skuša pomagati otrokom in mladim, kjer se le da. Sestre so začele s poučevanjem računalništva, kar je mlade zelo navdušilo.

ZAMBIJA

Jezuit p. JANEZ MUJDRICA je kot misijonar v Zambiji opravljal različne službe, največ kot profesor verske vzgoje. Sedaj poučuje na katoliški univerzi. O verski vzgoji je v angleščini napisal tudi dve knjigi.

.

.

AMERIKA

BRAZILIJA

Misijonarka v Braziliji s. METKA KASTELIC pripada redu hčera Marije Pomočnice (salezijankam). Vedno nasmejana in srčna s svojo toplino nagovarja predvsem mladino. Njena skupnost ima v Ararasu dve ustanovi: šolski zavod z 900 učenci in zaposlenimi ter socialno ustanovo za otroke iz okoliških favel. S. Metka skupaj s prostovoljci v tem času pomaga mnogim revnim družinam s hrano ter osnovnimi življenjskimi potrebščinami, predvsem pa aktivno misijonari in povezuje Brazilijo s Slovenijo tudi preko svojega Fb profila.

Salezijanka s. AGATA KOCIPER je misijonarka v Braziliji že več kot tri desetletja. Sredi Amazonskega pragozda s sosestrami ustanavlja in vodi šole, pomaga domačinom s hrano ter spodbuja k ohranjanju indijanske kulture in dediščine. Njeno veselje je predvsem delo z otroki in mladino ter skrb za njihovo izobraževanje, katerega revnim otrokom omogoča tudi s pomočjo slovenskih darovalcev preko Botrstva.

MEHIKA

BARBARA ČUK je laiška misijonarka v Mehiki. Večina njenega dela je namenjena terapevtskemu delu z odvisniki v centru za rehabilitacijo. Pomaga skupini 30 do 40 fantov v starosti 15 do 40 let, ki so odvisniki od mamil in alkohola in živijo v zaprtem oddelku centra.

.

.

KANADA

Ali kdo ob besedi »misijoni« pomisli še na kaj drugega kot na lačne afriške otroke, Indijance sredi pragozda in mogoče še na kakšne domorodce indonezijskih otokov? Misijonsko polje misijonarke Frančiškanke Marijine misijonarke s. DORICE SEVER pa je popolnoma drugačno – bela, pusta, neskončna mrzla pokrajina, prekrita s snegom in ledom. S. Dorica je misijonarka med Inuiti v Kanadi. Večino župnij obišče duhovnik komaj enkrat na leto, zato s. Dorica vodi bogoslužja, krščuje, ima pogrebe, verouk, izobražuje katehiste … Predvsem pa preprosto »je tam«, med ljudmi, za pogovor in psihološko oporo ljudem, med katerimi je presenetljivo veliko samomorov in različnih oblik odvisnosti.

KUBA

Salezijanec PETER IVANČIČ je misijonar na Kubi, v deželi, kjer si moraš »vzeti čas«. Za ljudi, za pogovor, za poslušanje … Misijonske postaje so zelo oddaljene, prevoz je otežen in čeprav imajo na voljo staro Toyoto Peter veliko poti po vaseh in podružnicah opravi kar s kolesom J. Srečuje se z revščino, saj ljudje, tudi če imajo denar, nimajo česa kupiti, ker so trgovine prazne. Veliko pa je med njimi solidarnosti. Biti misijonar na Kubi je prav gotovo svojevrsten izziv ;).

VENEZUELA

Uršulinka s. ANDREJA GODNIČ se že, odkar je kot misijonarka prišla v Venezuelo, sooča s hudimi stiskami tamkajšnjih ljudi. Pomanjkanje zdravil, hrane, vode, osnovnih potrebščin, negotova politična situacija … Skupaj z ostalimi sestrami skuša pomagati ljudem po svojih močeh, a potreb je zelo veliko. Z vero, zaupanjem in dobro voljo neomajno vztraja naprej, saj ve, da jo tudi v domovini podpiramo z molitvijo in pomočjo. Uršulinke jeseni 2023 zapirajo misijon v Venezueli, zato s. Andreja prihaja za nekaj časa v domovino.

EVROPA

ALBANIJA

Misijonarka s. VIDA GERKMAN pripada redovni skupnosti Hčere krščanske ljubezni (Usmiljenke). Svojo misijonsko pot je začela v Afriki, kjer je 34 let delovala v Ruandi in Burundiju, sedaj pa je že kar nekaj let v Albaniji. Tam sestre usmiljenke v svoji hiši vsak dan sprejmejo okoli 80 otrok, ki doma nimajo urejenega okolja. S. Vida pomaga pripraviti kosilo, pomaga pri katehezah, v ambulanti … Po domovih obiskuje bolnike in ostarele. Do nekaterih revnih koč, raztresenih po hribovitem področju, včasih lahko pride le peš, skupaj z osličkom, ki ji pomaga nesti pomoč za te ljudi. S pomočjo dobrotnikov pa je že veliko ljudem pomagala priti tudi do dostojne strehe nad glavo …

FRANCIJA

Frančiškanka Marijina misijonarka s. ANA SLIVKA je misijonarka je bila nekaj let misijonarka v Braziliji, kjer je delovala med najbolj revnimi. Pred nekaj leti pa je odšla na popolnoma drugačen misijon – v Francijo! Deluje na obrobju Pariza, v predelu, kjer živijo večinoma priseljenci. Pričuje s svojim zgledom in življenjem, veliko pa se ukvarja  tudi z mladino.

.

GRČIJA

Usmiljenka s. ANITA POLJAK je misijonarka v Grčiji, na otoku Syros. S. Anita pomaga pri strežbi ubogim v Domu za ostarele, obiskuje pomoči potrebne na domovih ali v bolnišnici, v zadnjem času pa pomaga tudi beguncem, ki prihajajo na grške otoke v velikem številu. Dvakrat mesečno hodijo sestre na otok Samos, kjer imajo za katoliške begunce, ki govorijo francosko, različne pobožnosti. Duhovnik namreč pride na otok le enkrat na mesec, zato so sestre v veliko pastoralno pomoč.

RUSIJA

Jezuit p. JANEZ SEVER je slovenskega rodu, vendar je svojo mladost preživel v ZDA. Študiral je na vojaški akademiji in služil vojsko, danes pa je misijonar v Rusiji. Poleg rednega pastoralnega dela vodi duhovne vaje, organizira koncerte, vodi umetniške delavnice, predvsem pa zelo rad fotografira. Rad ustvarja ter se umetniško izraža na osnovi Božje besede. Zelo ustvarjalen način misijonarjenja, kajne ;)?! Leta 2014 je kot katoliški duhovnik – prostovoljec sodeloval tudi na olimpijskih igrah v Sočiju.

TURČIJA

Minorit p. MARTIN KMETEC je kot misijonar najprej 10 let deloval v Libanonu, sedaj pa je že vrsto let Turčiji. Pri svojem delu se je, tako kot tudi drugi misijonarji, moral naučiti jezika dežele, v katerem deluje, k svojemu znanju pa je dodal še doktorat iz islama. Od spomladi 2021 je nadškof in metropolit v Izmirju. Poleg rednega škofovskega dela skrbi tudi za vzdrževanje cerkvenih stavb v škofiji in za širjenje katoliške literature v turškem jeziku, saj tudi veliko prevaja.

UKRAJINA

Marijina sestra čudodelne svetinje s. MARTA MEŠKO je predstojnica sester v Kijevu, kamor so sestre prišle leta 2005 na povabilo tamkajšnjih lazaristov. S. Marta je bila rojena v Zakrpatju. Pred vojno je s sosestrami največ pomagala v bolnišnici, kjer so služile ubogim in brezdomcem. Sedaj se predvsem trudijo ljudem pomagati s hrano, zdravili ter obnovo hiš.

.

Misijonarka v Ukrajini s. BARBARA PETERLIN, Marijina sestra čudodelne svetinje, je pred vojno v Kijevu pomagala v zavetišču za brezdomce, pripravljala zanje različna srečanja, vodene meditacije, pogovore … V trenutnem vojnem stanju poskuša biti predvsem z ljudmi in jim pomagati, kolikor le more. Kot ostale sestre tudi sama pričuje s svojim zgledom, predvsem pa z dobrimi deli.

Misijonarka Marijina sestra čudodelne svetinje s. JOŽICA STERLE deluje v Zakrpatju, kjer je njeno delo služenje revnim, bolnikom, umirajočim, invalidom ter družinam v materialni stiski. Sodeluje v življenju župnije, predvsem s katehezo za otroke in različnimi tabori. Pomaga tudi beguncem in domačinom, prizadetim v vojni.