PUSTNA SOBOTNA ISKRICA 2023

Na pustno soboto, 18. februarja 2023, je potekala zdaj že tradicionalna 21. Pustna sobotna iskrica – dobrodelna akcija Radia Ognjišče, ki že vrsto let podpira delo slovenskih misijonarjev po svetu.

Letos smo zbirali sredstva za tri slovenske redovnice: s. Dorico Sever, ki deluje med Inuiti v kanadski Arktiki, s. Zorico Blagotinšek v Senegalu in s. Mojco Karničnik v Kongu. V zbiralni akciji smo doslej zbrali preko 170.000€. Možnosti darovanja so bile preko telefonskega klica v soboto med radijskim programom, preko spletnega obrazca na Radiu Ognjišče ali z neposrednim nakazilom na Misijonsko središče Slovenije. Zadnja možnost je še vedno odprta, podatke za nakazilo pa najdete na dnu te strani. Darove bomo razdelili po tretjinah vsaki od treh prejemnic, ki bodo z zbranimi sredstvi zagotovile predvsem dnevne obroke za svoje gojence. Del sredstev bo porabljen za nujno obnovo misijonske postojanke s. Dorice v Chesterfield Inletu.

Vsem darovalcem se iskreno zahvaljujemo za vaš dar. Posebna zahvala gre tudi glavnemu organizatorju akcije Radiu Ognjišče s čudovito ekipo sodelavcev in gonilno silo akcije voditeljem Juretom Seškom. Kar 15 sodelavcev Radia Ognjišče in Misijonskega središča Slovenije nas je v soboto dvigovalo telefone in sprejemalo vaše darove. Val velikodušnosti v Sloveniji je zares izjemen. Hvala!

s. Zorica med šolskimi dekleti

Še nekaj odmevov:

Jure Sešek, Radio Ognjišče: »Ne vem, če še kak šiht na tem ljubem svetu omogoča tako lepe občutke po delovni soboti. Človek se sploh ne štemplja, ne piše si ur, pa je deležen tako lepega plačila, ki polni srce … Tudi v mojem imenu hvala vsem, ki ste na tak ali drugačen način, danes ali v dneh pred soboto, pripomogli k uspehu enaindvajsete izvedbe Pustne Sobotne iskrice.«

S. Mojca Karničnik, Kongo: “Hvala vam, hvala darovalcem! Čudoviti ste. Tako majhna Slovenija, pa tako radodarna. Bog naj povrne tisočerno. Pre-čudo-vito! Koliko slabih novic kroži po svetu … Povzročajo občutek, vnašajo prepričanje, da je svet slab, pokvarjen in, da ljudje mislijo le na svoje koristi. Pa poglejte, kaj se je danes dogajalo po Sloveniji: Evangelij se je doživljal v živo. O, da bi tudi take novice objemale svet, da bi ljudje zmogli biti bolj optimistični. Prisrčna hvala vsem, ki mislite na uboge in delite z njimi. Prepričana sem, da je radost Pustne Sobotne iskrice objela tudi “uboge vdove”. Bog povrni!”

S. Zorica Blagotinšek, Kongo: “Nimam pravih besed … Kako toplo je v srcu, ko vidimo dokaze povezanosti z misijonskimi srci v Sloveniji. Bog povrni, da st vedno znova most za bolj svetlo prihodnost. Hvala, ker pripravljate pot Gospodu. Tudi z vašim delom je otipljiva Beseda: “Lačen se bil in ste mi dali jesti.” Hvala kličem, objokana s solzami hvaležnosti ob taki obdarovanosti.”

S. Dorica Sever, Arktika: “Hvala vsem, ki ste darovali tudi za naše inuitske otroke v prostrani kanadski Arktiki. Srečni ste lahko, da zmorete pomagati. Vesela in hvaležna sem, da sem naše kraje, ljudi in svoje delo lahko predstavila v vaši pustni oddaji. Hvaležni bodite tudi vi. Za varnost okoli sebe, za okolje, ki ga imate, hvaležni, da so vas naučili, da je prav misliti tudi na druge. Bog je bogat in pravičen plačnik. Želim vam, da bi v se v postnem času znali odpovedovati in se zavedali, da z vsakim darom več dobimo, kot damo. Lep postni čas vam želim in vse dobro vsem. Bogu hvala za blagoslov pustne sobote.”

Naše delo je v Angoli spremljala tudi s. Zvonka Mikec, ki je bila pomoči deležna lani, ko smo pomagali Mozambiku: “Dragi radijski sodelavci, tudi letos spremljam vaše misijonsko delo. S hvaležnostjo in istim srcem, polnim navdušenja. Kot lani. Veselim se s sestrami misijonarkami in kličem vsem skupaj: “Bog vas živi in Bog lonaj za vašo navdušenost nad našim misijonskim delom. Hval vsem, ki ste pripravili Pustno Sobotno iskrico in tistim, ki so v tako velikem številu darovali. Čudoviti ste, Bogu hvala, da ste vedno znova most za bolj svetlo prihodnost. hvala, da pripravljate pot Gospodu.”

Letos bomo pomagali misijonom, kjer delujejo slovenske misijonarke, ki prosijo za pomoč pri nakupu hrane.

S. Dorica Sever že dobri dve desetletji živi in dela med Eskimi oz. Inuiti na Arktiki. Med drugim skrbi tudi za redne obroke otrok, ki obiskujejo misijonsko hišo v krajih, kjer se živo srebro spusti tudi do minus šestdeset stopinj Celzija. Hkrati bi radi pomagali tudi pri obnovi misijonskega zavetja.

Otroci na Arktiki po pouku prihajajo na misijon in ostajajo do večera.

S. Zorica Blagotinšek je uršulinka, ki v Senegalu deluje od novembra 2021. Živi v mednarodni uršulinski skupnosti v Thiesu, kjer v okviru župnije deluje tudi velika šola za dekleta. Skromen šolski obrok mnogim predstavlja edini obrok v dnevu, misijonarkam pa veliko skrb, kako zagotoviti sredstva za nakup hrane.

V šolski jedilnici na misijonu v Senegalu
Hudo podhranjena deklica.

S. Mojca Karničnik deluje v Kongu. Takole pravi: »V naši župniji imamo veliko skrbi. Najbolj nas skrbi, ker je vedno več podhranjenih otrok. Huda lakota se širi kot epidemija, kar je posledica splošne revščine. Spomnim se, da sem pred leti pisala, da so razmere pri nas tako slabe, da slabše ne morejo biti. O, pa se je od takrat še močno poslabšalo.«

Vse tri misijonarke iskreno priporočamo v molitev. Zaupamo, da bo dobrota Slovencev znova uspela nahraniti uboge otroke. Letos že enaindvajsetič, celo na različnih celinah.

Če želite še darovati, lahko svoj dar nakažete na:

Misijonsko središče Slovenije
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana

račun: SI56 0201 4005 1368 933
koda namena: CHAR

namen nakazila: PSI 2023
referenca: SI00 249220

Lahko pa tudi izpolnite spodnji obrazec ali pokličete v Misijonsko središče Slovenije (01/300-59-50) in Vam pošljemo položnico.

Pustna sobotna iskrica
Elektronsko pošiljanje položnice oz. podatkov za plačilo
Sending