Skupina SLED o sprejemanju drugačnosti

V soboto, 18. marca 2023, je potekalo v tem šolskem letu sedmo srečanje skupine SLED za pripravo laiških misijonarjev. Trenutna zasedba skupine šteje 6 pripravnikov za misijone. Tokratna gostja je bila s. Slavka Cekuta ND. V nadaljevanju je kratek utrinek z našega srečanja.

SLED, stopinja

Čeprav sva se z ženo Ano priprav na misijone udeležila šele drugič, se počutiva v ekipi prijetno. V našem marčevskem srečanju smo imeli čast, da smo spoznali sestro Slavko Cekuta, ki je bila misijonarka 11 let v Albaniji. Pomagala je domačinom, ki so bili pomoči potrebni, predvsem ženskam in dekletom, ki so bile zlorabljene v tujini.

Na začetku smo se kratko predstavili. Po prostoru so bile razstavljene slike in si je vsak izbral eno, ki ga je navdahnila. Nato nam je razdelila dva listka, na katera smo napisali, kakšen je naš odnos do drugače mislečih, kaj za nas pomenijo misijoni ter zakaj nas je ravno izbrana slika nagovorila.

Ugotovili smo, da to ni najbolj preprosto, saj smo nato sami sebe “skritizirali” in razmislili, kaj bi lahko storili, da bi se na določenih področjih izboljšali. Ob tem pa smo, ne vedoč, spoznavali drug drugega. Listke smo nalepili na plakat, da si ga bomo lahko še kdaj ogledali in osvežili spomin.

Po kratki pavzi in okrepčilu smo nadaljevali z zanimivim »programom«.

Sestra Slavka nam je ponudila možnost izbire različnih barv in nam dala navodilo, da nanesemo malo barve na list papirja. Ko smo to storili, smo naše »umetnije« postavili na mizo in jih na kratko opisali. Ugotovili smo, da smo navodila sestre vsak po svoje slišali kakor tudi razlagali. To je bila izjemna vaja, pri kateri nas je sestra hotela opomniti, da je vedno zelo pomembno poslušati in slišati navodila ter si jih vsekakor zapomniti.

Tako je sestra Slavka skozi naše druženje vodila naše razmišljanje o sprejemanju drugačnosti in poslušanju.

Srečanje nama je bilo zelo zanimivo, saj nam je skozi dinamično razpoloženje in delo razlagala tako svoje delo v misijonih, ki ga je opravljala, kakor tudi kakšne vrline naj bi imel misijonar pri svojem delu.

Veseli smo, da smo imeli priložnost spoznati osebo s tolikimi talenti in izkušnjami. Presenetila nas je s svojo odločnostjo in smislom za humor, kakor tudi s svojo skromnostjo.

Verjamem, da smo prejeli dobro popotnico za rast in razvijanje naših talentov, ne glede na to, kam nas bo Božja pot popeljala.

Iskrena hvala sestri Slavki za tako poučno in prijetno druženje. Verjamem, da se bodo naše poti še kdaj srečale.

Rajko in Ana Špehar Vrtin

foto: unsplash