JOŽE MOŽINA PREJEL NAGRADO ZA FILM O PEDRU OPEKI

Na filmskem festivalu ITN v Hollywoodu je nagrado za najboljšega režiserja v kategoriji dokumentarnih filmov dobil Jože Možina za film Pedro Opeka, The Friend of the Poor (prijatelj revežev).

Otvoritev festivala  je bila 12. septembra na Beverly Hills, projekcije filmov v tekmovalnem programu pa so  se zvrstile v Raleigh Studios na aveniji Melrose v Hollywoodu. Jožetu Možini bodo nagrado predali prejel na svečani podelitvi januarja 2013 v Los Angelesu.

Celovečerni film s slovenskim naslovom Pedro Opeka, dober prijatelj je bil prvič predvajan decembra lani na Televiziji Slovenija in je podrl vse rekorde gledanosti, saj je z eno ponovitvijo beležil okrog pol milijona ogledov. Gre za 102 minuti dolg dokumentarni portret, ki je zastavljen kot ena najlepših zgodb našega časa. Predstavlja delo in osebnost Pedra Opeke, karizmatičnega duhovnika, ki je več kot 23 tisoč brezdomcev skupaj s sodelavci v gibanju Akamasoa pripeljal v novo življenje s šolami, zdravstveno oskrbo, lastnimi domovi in zaposlitvami. Spopad z revščino, zmernost v potrošnji in varovanje okolja, vzpostavljajo Pedra Opeko za globalni zgled pri reševanju največjih svetovnih problemov.

Jože Možina se je rodil v Dobravljah v Vipavski dolini. Končal je študij zgodovine in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je kot novinar, dokumentalist na RTV Slovenija. Je avtor nekaterih najodmevnejših dokumentarnih filmov, ki so nastali v produkciji Televizije Slovenija; Dosje Slobodan Miloševič, Zločin ki ne zastara, Zamolčani – moč preživetja in drugi.  Z ženo Katarino in tremi otroci živi v Ljubljani.

Če še niste videli filma … TUKAJ si ga lahko ogledate.