ŠKOFIJSKI MISIJONSKI DAN V LJUBNEM

“SAMO LJUBEZEN LAHKO REŠI SVET.” V duhu sporočila teh besed, ki jih je že zdavnaj zapisala Mati Terezija, je potekal nedeljski škofijski misijonski dan na Ljubnem ob Savinji.

Pričel se je s slovesno sveto mašo, ki jo je ob deseti uri v ljubenski cerkvi ob somaševanju dekanijskih duhovnikov daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Dogajanje se je nato preselilo na prireditveni prostor ob Savinji, kjer so se ljudje dobro razpoloženi družili vse do zgodnjih večernih ur. Osrednja gostja dneva je bila salezijanka, sestra LJUDMILA ANŽIČ, slovenska misijonarka v Kambodži. Njenemu misijonu v Phnom Penhu je bil tudi namenjen ves izkupiček misijonske tombole, ki jo je organizirala skupina za dobrodelnost dekanije Gornji grad s svojim vodjem Vikijem Košcem, župnikom v Lučah. Čas med žrebanji tombolskih številk je mineval v znamenju navdušujočih glasbenih točk številnih nastopajočih iz Zgornje Savinjske doline; bilo jih je preko sto. Denar, zbran od prodanih tombolskih lističev ter od prispevkov donatorjev, je namenjen za temeljni kamen in zidake nove šole za učence od 7. do 12. razreda, ki jim do sedaj šolanje še ni bilo omogočeno. Sestra namreč vodi vrtec in šolski center za revne otroke z 900 otroki. Center je ob pomoči dobrotnikov iz Slovenije leta 2007 sama ustanovila. Dvajset let po padcu Pol Potovega krvavega režima, v katerem je bilo ubitih dva milijona nedolžnih ljudi, predvsem izobražencev, je država še vedno brez urejenega zdravstvenega in šolskega sistema. Misijonarji poleg tega, da revne otroke izobražujejo, vračajo ljudem tudi poteptano človeško dostojanstvo.

Toplina, dobrota in prijaznost nedeljskega druženja na Ljubnem ob Savinji bodo sestro Ljudmilo spremljale ves 14-urni let v daljno, a od sedaj veliko bližjo Kambodžo.

Slavica Pečnik