PRAZNOVANJA OB MISIJONSKI NEDELJI

V soboto, 20. oktobra je na Plešivcu (Tanzenberg) pri Gospe Sveti potekal vseslovenski misijonski praznik. […]


Letošnje praznovanje Misijonske nedelje je bilo gotovo nekaj posebnega.

Nekaj dni prej (11. oktobra) smo stopili v »leto vere«, ki ga je sveti oče razglasil z namenom, da se poživi in poglobi evangelizacija vsega človeštva. Misijonska nedelja je bila prav primeren poudarek, da »z življenjem izžarevamo besedo resnice« – kar je bilo tudi geslo letošnjega praznovanja in povezovanja bratov in sester z vsega sveta okrog Božje besede in Božjega kruha. Vse to se pokaže na Misijonsko nedeljo v skupni molitvi ter z darovanjem za najrevnejše predele sveta.

Na Slovenskem smo ta svetovni molitveni dan po mnogih župnijah začeli že s 1. oktobrom, ko goduje sv. Terezija, zavetnica misijonov. Z vsakdanjo prošnjo tudi za misijone, smo krepili medsebojno povezanost in pošiljali duhovno bogastvo misijonarjem in misijonskim deželam. Na poseben način so ta studenec milosti odpirali člani Misijonske molitvene zveze, ki redno namenjajo svoje molitve za vse kontinente sveta.

Sobota pred misijonsko nedeljo (20. oktober) je bila v znamenju posebne povezanosti Cerkve na Koroškem in Slovenskem. Imeli smo namreč SKUPNO MISIJONSKO PRAZNOVANJE na Plešivcu pri Gospe Sveti.
Geslo srečanja je bilo: verovati – praznovati – deliti.
Na to praznovanje so bili vabljeni vsi, ki so v Sloveniji ali na Koroškem povezani z delom za misijone – ki molijo v ta namen, so botri otrokom, podpirajo bogoslovce, darujejo ob akciji MIVA in drugih projektih. Seveda pa tudi animatorji, misijonarji in vsi ljudje odprtega srca.

Razlog za to skupno srečanje je bil zelo konkreten:
že 25 let Koroška in Slovenija sodelujeta pri podpori naših misijonarjev, prav toliko let se dopolnjujemo v botrstvu, vozniška akcija MIVA Slovenija je stara 25 let, tu je še skupna revija Misijonska obzorja.
Skupno praznovanje je pripravil Referat za misijone krške škofije (Celovec) z g. Kopeinigom na čelu in Misijonsko središče Slovenije z ravnateljem Stanetom Kerinom.
Program je bil pester in povezovalen – v duhu gesla: verovati – praznovati – deliti. Udeležence je pričakala godba na pihala in mažoretke iz Krškega, sledili so pozdravi in usmerjanje k delavnicam, ki jih je bilo deset. Te so spodbujale k povezovanju, soustvarjanju, medsebojnem bogatenju preko glasbe, plesa in kreativnosti.
Osrednje mesto je imela Misijonska vas, ki jo je pripravila skupina Sled. Namen je bil predstaviti misijonske dežele po kontinentih, značilnosti, kulturo in dejavnosti tamkajšnjih ljudi in delo naših misijonarjev. Poseben del razstave je pokazal delovanje Misijonskega središča Slovenije – po sklopih: Adventna akcija (otroci za otroke), Trikraljevska akcija (koledniki), akcija MIVA Slovenija, Misijonska molitvena zveza in splošna aktivnost (revija Misijonska obzorja, botrstvo, kontakti, akcije). Fotografije so bile dovolj zgovorne, da so si obiskovalci lahko ustvarili podobo o razsežnosti misijonske dejavnosti v Sloveniji in vlogi Misijonskega središča Slovenije. Dodan je bil seveda tudi »bazar«, kjer je bilo mogoče kupiti spominke – ročne izdelke – z misijonskih dežel. Velik obisk je pokazal, da je Misijonska vas obiskovalce nagovorila in navdušila.
Osrednja zadeva tega srečanja je bila sveta maša, ki je bila dvojezična, kar je tudi pokazalo edinost v različnosti. Somaševanje številnih duhovnikov s Koroške in Slovenije, sta vodila: krški škof Alois Schwarz in mariborski nadškof Marjan Turnšek. Navzoči so bili tudi: koprski upokojeni škof Metod Pirih, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik in škof iz Indije.
Bogoslužje je popestrila in obogatila glasbena in pevska spremljava večih zborov s Koroške in Slovenije, bobnarji, skupina sester iz Indije – najbolj pa množica vernikov, ki je napolnila veliko cerkev ter z molitvijo in petjem zavzeto sodelovala.
Po maši je bil na prostoru pred cerkvijo skupni agape – obiskovalci so iz svojih nahrbtnikov delili dobrote drug z drugim. Tudi tu se je pokazalo, da ni meja, če spregovori ljubezen in dobrota.
Veličasten zaključek srečanja je bil obred blagoslova šestih avtomobilov, ki bodo v kratkem odšli v misijone. Trije avtomobili so bili sad dobrotnikov MIVA Koroška, trije sad dobrotnikov MIVA Slovenija.
Podoba prostora pred cerkvijo – s transparenti, zastavami, MIVA avtomobili, godbo, govorniki in množico obiskovalcev – je v lepem sončnem vremenu potrdila srečo srca, ki ne pozna meja, ki se razdaja, ki ustvarja nebesa sebi in drugim.

MISIJONSKO NEDELJO (21. oktober),
smo seveda z veseljem praznovali po vseh župnijah, saj smo bili na ta način preko molitve, mašne daritve in darovanja povezani s Cerkvijo po vsem svetu – bili smo res udje enega Kristusovega telesa. Plakati, srečanja, molitve, premišljevanja, razstave, in še kaj – je pritegnilo oči, ušesa, roke in srce, da smo se še posebej čutili povezani s tistimi najbolj oddaljenimi, revnimi, bolnimi, lačnimi, nepismenimi po vseh misijonskih deželah.
Vsaka škofija
je z osrednjo slovesnostjo in svojim ordinarijem pripravila posebno slavje.

Tako je Celjska škofija že v mesecu septembru (9.9.2012) imela misijonski dan. Ob škofu Stanislavu Lipovšku je gostila misijonarko iz Kambodže, salezijanko s. Ljudmilo Anžič. Pripravili so tudi misijonsko tombolo in tako v zglednem sodelovanju podprli njen misijon.

Nadškofija Maribor je praznovala pri Svetem Lenartu v Slovenskih goricah. Poleg nadškofa Marjana Turnška, je srečanju dal pečat nekdanji misijonar Franček Kraner.

Ljubljanska nadškofija je v Grosupljem imela še posebno srečo, ker sta tja pripeljala tudi dva MIVA avtomobila, ki bosta odšla v misijone. Poleg škofa Jamnika so bili ljudje veseli tudi misijonarja iz Malavija, jezuita p. Stanka Rozmana.

Novomeška škofija se je veselila v Mirni na Dolenjskem. Tudi tu je škof Andrej Glavan gostil p. Stanka in blagoslovil MIVA avtomobila.

Koprska škofija je imela osrednjo slovesnost v Črnem vrhu nad Idrijo. Ob škofu Juriju Bizjaku je spregovoril tudi nekdanji misijonar na Slonokoščeni obali Sandi Skapin.

Mursko-soboška škofija se je zbrala ob škofu Petru Štumfu v Svetem Juriju ob Ščavnici. Slovesnost je obogatil nekdanji misijonar v Beninu, p. Pepi Lebreht, frančiškan.

Naj Bog blagoslovi vse te slovesnosti ter utrdi v nas zavest in odgovornost, da bomo posebej v letu vere povsod izžarevali besedo resnice.