MISIJONSKA TOMBOLA V LUČAH

andolsek_mSkupina za dobrodelnost dekanije Gornji Grad je v sodelovanju s Škofijo Celje v nedeljo, 6. septembra 2015, v Lučah ob Savinji priredila že drugo DOBRODELNO MISIJONSKO TOMBOLO.

Nedelja se je pričela na prav poseben način v Lučah, kjer nas je vodilo geslo, ki ga je izrekla bl. Mati Terezija: »Edino ljubezen lahko reši svet«.

IMG_0516V samem središču kraja in okrog cerkve je bila množica ljudi, ki so bili v nestrpnem pričakovanju dobrodelne misijonske tombole. Dogajanje se je pričelo s sveto mašo v župnijski cerkvi v Lučah, ki jo je daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Maša, katere se je udeležilo veliko vernikov, duhovnikov in gospod Jože Andolšek, je potekala v prav posebnem razpoloženju. V molitvi in dobroti je bilo čutiti ljubezen in medsebojno povezanost. Svoj del so dodali cerkveni pevci iz Luč ter Frančiškova mladina, ki so s svojimi glasovi napolnili cerkev v duhu navdušenja nad Božjo ljubeznijo in medsebojne solidarnosti.

IMG_0640Po maši se je dogajanje preselilo na prireditveni prostor ob Savinji, kjer se je ob 12.00 uri uradno pričela dobrodelna misijonska tombola, ki se je je udeležil tudi sam škof, in je vidno kazal navdušenje nad prireditvijo.

Za duhovni del programa so poskrbeli številni nastopajoči, ki so se v prid dobrodelnosti velikodušno odrekli honorarju. Glavna zvezda prireditve pa je bil duhovnik Jože Andolšek, salezijanec z avstrijske Koroške, ki je prireditev popestril s predstavitvijo delovanja misijona v Etiopiji. Predstavitev je potekala doživeto in podkrepljena z diapozitivi. Obiskovalci so mu z zanimanjem prisluhnili in se na ta način podrobneje seznanili z njegovim delom in pridobili vpogled za kakšne namene bo zbrani denar porabljen. Gospod Jože Andolšek si je vzel čas in se med samo prireditvijo pogovarjal z ljudmi, z njimi vzpostavil osebni stik, širil med ljudi dobro voljo in izkazoval Božjo ljubezen.

Na sami prireditvi je bilo razdeljenih veliko tombolskih nagrad, ki so jih prispevali posamezniki in različna podjetja, za kar se jim nadvse zahvaljujemo. V samo prireditev pa je bilo vloženega veliko prostovoljnega dela, ki bi ga brez povezovanja med župnijami le s težavo zmogli. Tovrstna prireditev v naši dolini – Zgornja Savinjska dolina – je edinstvena, kjer za eno prireditev delajo in se trudijo posamezniki in skupine iz celotne doline. Pri tem se navežejo pristni odnosi in širi se ustvarjalni in povezovalni duh, ki daje skupini in posameznikom novih moči.

S tovrstno prireditvijo smo želeli na viden način podpreti delo naših misijonarjev v misijonskih deželah in jim s tem olajšati delo pri gradnji šol, zavetišč, bolnic, razdeljevanju hrane in oblek najrevnejšim v Afriki, Aziji ter drugod po svetu. Vse to in še mnogo več nas je vodilo, da so vsi prisotni velikodušno kupovali tombolske lističe in prispevali svoj denarni dar, vsak po svojih zmožnostih in odprtega srca. Celotna zbrana sredstva smo namenili duhovniku Jožetu Andolšku, ki deluje med najrevnejšimi otroki in družinami v Etiopiji.

To je bil dan, ko smo v veselem praznovanju v duhu medsebojne povezanosti in povezanosti z ljudmi z vsega sveta doživljali, da smo bratje in sestre ter vsi otroci istega nebeškega Očeta.

Ob vsem tem, se Bogu, lahko samo zahvalimo, da nam je dal možnost, da s svojimi nesebičnimi dejanji pomagamo in vsaj malo olajšamo težave ljudem, ki so naše pomoči potrebni.

Alenka Brezovnik