SREČANJE ČLANOV MISIJONSKE MOLITVENE ZVEZE

Naši misijonarji običajno prihajajo na dopust vsaka tri leta. Seveda ne pridejo vsi ob istem času, ampak takrat, ko jim glede na njihovo poslanstvo in delo najbolj ustreza. Izkušnja pa kaže, da jih je največ skupaj doma v juniju in juliju.

Misijonarji potrebujejo okrepitev in duhovno ter materialno oporo za njihov delovanje. Slovenski narod ima odprto srce in posluh za to. Ob najrazličnejših akcijah se veselimo darežljivosti za uresničenje projektov v misijonih.

Blaženi Slomšek je zapisal: »Prazno je delo brez žegna z nebes.« Tega se še kako zavedajo naši misijonarji in – hvala Bogu – tudi toliki verniki na Slovenskem. Zato je Misijonska molitvena zveza posebna skupina »angelov varuhov«, ki vsak dan pošiljajo s svojimi molitvami blagoslov na misijonske poljane.

Misijonsko središče Slovenije (MSS) in Misijonska molitvena zveza (MMZ), ki jo vodi g. Jožef Lipovšek, vsako leto, zadnjo nedeljo v juliju organizira srečanje članov MMZ. Namen srečanj, ki so po področjih, je skupna molitev članov in vseh prijateljev misijonov in – če je mogoče – tudi srečanje z misijonarjem. Tako se utrjujejo in poglabljajo vezi med domovino in misijonskimi poljanami.

Letos so bila srečanja na štirih krajih:

  • za primorsko področje v Drežnici pri Kobaridu,
  • za Gorenjsko in Dolenjsko na Hribcih pri Moravčah,
  • za Štajersko pri Sv. Jožefu v Mariboru,
  • za Prekmurje na Stari gori, župnija Sv. Jurij ob Ščavnici.

POROČILO S ŠKOFIJSKEGA SREČANJA MMZ V DREŽNICI
V nedeljo, 22. julija 2012 je bilo za koprsko škofijo redno srečanje molivcev in članov Misijonske molitvene zveze v Drežnici. Zbrali smo se v cerkvi Srca Jezusovega ob 15.30 uri in srečanje začeli z molitvijo rožnega venca.
Ob 16. uri je bila sveta maša, ki jo je daroval misijonar z Madagaskarja, g. Tone Kerin. Prisostvovali so tudi nekdanji misijonar na Slonokoščeni obali in sedanji župnik v Sežani g. Sandi Skapin, domači župnik in dekan g. Ivan Gregorc ter škofijski animator za misijone v škofiji Koper in župnik v Zagorju, g. Niko Štrancar. Sveto mašo je polepšalo ljudsko petje.
Po sveti maši je sledila predstavitev misijonarja Toneta Kerina. Pripovedovanje o delu in življenju na Madagaskarju je vodil in usmerjal gospod Niko Štrancar. Spoznali smo bogato in plemenito delo še enega od misijonarjev in ugotovili, kako pomembna je zanj in druge misijonarje tudi naša molitvena podpora. Na koncu je poudaril pomen prispevka za MIVA na Krištofovo nedeljo, saj vozila, ki jih kupijo s tem denarjem, v misijonih rešijo mnogo življenj. Brez njih bi bila marsikatera pomoč prepozna.
Po zanimivem in doživetem pripovedovanju o pomenu in načinu širjenja evangelija v misijonih, so nas pred cerkvijo pričakali drežniški župljani. Postregli so nam s pijačo in domačimi dobrotami, ki so jih spekle pridne gospodinje. Tu smo imeli možnost individualnega pogovora z misijonarjema.
Kljub oddaljeni Drežnici se je srečanja udeležilo kar lepo število molivcev.
Gospod Niko Štrancar se je vsem lepo zahvalil in misijonarju Tonetu Kerinu zaželel še veliko Božjega blagoslova in uspehov pri njegovem poslanstvu.
ZV

SREČANJE MMZ NA HRIBCIH PRI MORAVČAH – LJ
V nedeljo, 29.7.2012, smo se zbrali člani Misijonske molitvene zveze v kapeli na Hribcih pri Moravčah. Nekaj manj kot sto molivcev je za molitev za misijonarje navduševal škofijski animator za misijone, Slavko Kalan, župnik v Velesovem. Ker se srečanja misijonar Tone Kerin ni mogel udeležiti, ga je zamenjal ravnatelj misijonskega središča Slovenije, Stane Kerin. Ta je med pridigo predstavil delo naših misijonarjev in misijonark. Povedal nam je: kako so danes misijonarji edini, ki se zavzemajo za človeka; kaj vse so naredile slovenske sestre usmiljenke v Ruandi in Burundiju; kako je kralj neke malgaške vasi ob prihodu prvega misijonarja izjavil, da sedaj lahko umre, ko je prišlo do njegove vasi oznanilo odrešenja … Vse to bogastvo veselega sporočila bo obrodilo sadove tudi v novih molivcih za misijonarje in misijonarke.
Srečanje smo zaključili v prijetnem druženju pred kapelo, v pogovoru s pogostitvijo, ob kozarčku in piškotku. Za vse to smo iskreno hvaležni organizatorju, domačemu župniku Kancijanu Čižmanu.
Janez Avsenik, župnik v Mengšu

POROČILO S SREČANJA MMZ ZA ŠTAJERSKO PRI SV. JOŽEFU
V soncu in lepem duhovnem razpoloženju se je začelo srečanje članov MMZ v Mariboru na Studencih. Vse je bilo praznično ozaljšano v cerkvi Sv. Jožefa in vsi smo čutili mogočno priprošnjo sv. Jožefa. Romarji so napolnili cerkev do zadnjega kotička. Pred oltarjem pa so nas pozdravili portreti vseh misijonarjev iz lanskega leta. Čeprav so se kasneje začeli zbirati temni oblaki, smo v cerkvi že začeli z molitveno uro, ki sta jo pripravila Jožef Lipovšek, ŠAM in Tadej Andre. Vsebovala je aktualne misli iz življenja misijonarjev in se nato prepletala z molitvijo častitljivega dela rožnega venca.
Sledila je sv. maša, ki jo je vodil voditelj MMZ, Jožef Lipovšek, ob somaševanju domačega župnika p. Vinka Škafarja in mons. Toneta Pačnika, župnika v Kidričevem. V pridigi je voditelj MMZ, Jožef Lipovšek, posebej poudaril pomen vseh treh odlomkov Božje Besede in povezal z vsakdanjo molitvijo za potrebe misijonov. Člane je vzpodbudil k zvesti in srčni molitvi in darovanju za potrebe misijonarjev. Članom MMZ se je zahvalil za vse molitve in jih povabil mlade k velikodušnosti, da bi se kdo odločil za misijonski poklic, saj je žetev velika, misijonarjev pa se je kar nekaj poslovilo v preteklem letu. Zato Jezus tudi danes kliče, večkrat pa ne slišimo povabila ali pa nimamo dovolj poguma za odziv.
Po sv. maši je pričevala še sestra, dr. Anica Starman, misijonarka na Slonokoščeni obali. V svojem nagovoru je poudarila skrb za vse bolnike, ki se jim posveča kot zdravnica. Potrebno je zaupanje v Boga ter odprte oči in srce, da v bolniku vidiš Jezusa Kristusa. Delo opravlja z veliko predanostjo in veseljem. Vse je povabila k odprti drži in velikodušnem služenju, da v vsakem vidimo Jezusa. Na koncu je povedala, da če bi se še enkrat odločala, bi postala misijonarka.
V veroučni učilnici je po tem je sledilo še prijetno druženje, ki so ga pripravili župljani Sv. Jožefa in Sv. Petra z g. župnikom. V prijetnem kramljanju smo bili vsi istega mnenja, da se spet z veseljem dobimo na prihodnjih srečanjih, ki bodo misijonskega značaja.
Jožef Lipovšek, ŠAM in voditelj MMZ