Srečanja kolednikov po škofijah

Srečanja kolednikov po škofijah ob zaključku
Trikraljevske akcije 2017/18

SREČANJE KOLEDNIKOV LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE V ŠENTVIDU NAD LJUBLJANO
250 kolednikov iz Ljubljanske nadškofije se je zbralo na zaključnem srečanju v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano v soboto, 20. 1. 2018. Uvodno mašo je vodil ravnatelj misijonske pisarne Matjaž Križnar, ki se je zahvalil kolednikom za vloženi trud in nabrana sredstva ter jih spodbudil k misijonskemu delovanju. V dvorani zavoda pa nam je spregovorila laiška misijonarka Lucija Čuk o svojem delu v misijonih. Otroci so ji prisluhnili z željo, da bi tudi sami kdaj šli v misijone. Sklepno dejanje srečanja pa je bil čarodej »JOLE COLE«, ki je navdušil s svojimi triki in s spodbudo k dobroti. Celotno srečanje je povezoval škofijski animator za misijone Slavko Kalan, ki se je zahvalil škofovim zavodom za možnost priprave takega dogodka v upanju, da se prihodnje leto spet srečamo v Šentvidu.
Janez Avsenik

SREČANJE KOLEDNIKOV NOVOMEŠKE ŠKOFIJE V NOVOMEŠKI STOLNICI
Skoraj sto kolednikov novomeške škofije se je 13. januarja zbralo v Trebnjem, mestu, kjer je otroštvo preživel svetniški kandidat častitljivi božji služabnik Friderik Irenej Baraga. Koledniki smo prisostvovali pri sveti maši ob 150. obletnici smrti tega velikega misijonarja. Kot smo v času po božiču koledniki kot misijonarji oznanjali Jezusovo rojstvo in prinašali Božji blagoslov po domovih v naših župnijah, tako samo se ob tem dnevu še bolj zavedali misijonarske moči in zagona, ki ju je imel naš veliki Slovenec Baraga. Po sveti maši je v Baragovi galeriji sledilo pričevanje Tomaža in Mari Porenta, ki sta kot laiška misijonarja delovala v Malaviju. Ob sliki in glasbi sta nam predstavila, kako velike reči lahko v misijonskih deželah storijo darovi kolednikov. Srečanje smo zaključili s čudovito in spektakularno predstavo čarovnika Džona, ki nam je pričaral nasmehe na naše obraze. Bogu hvala za zgled škofa Barage in naše kolednike na domačih misijonskih poljanah!
Matej Gnidovec

CELJSKI KOLEDNIKI SO SE SREČALI PRI SALEZIJANCIH V CELJU
V soboto, 13. januarja 2018, je bilo v župniji Bl. Antona Martina Slomška v Celju škofijsko srečanje trikraljevskih kolednikov. Prišli so iz 14 župnij celjske škofije, večinoma iz zgornje in spodnje Savinjske doline. Mladi glasniki božičnega sporočila so najprej živahno sodelovali pri slovesni sveti maši, ki jo je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Zbranim je spregovoril p. Pepi Lebreht, frančiškan, pred leti misijonar v Beninu, ki je z živahno besedo in po maši tudi s sliko predstavil življenje in delo misijonarjev. Sledila je malica in za njo prijetno razvedrilo za otroke in njihove spremljevalce, za katerega je poskrbel komik Tilen Artač. Letošnje prisrčno srečanje trikraljevskih kolednikov je bilo tudi novo vabilo mnogim župnijam naše škofije, kjer se še niso odločili za to zelo primerno obliko misijonskega delovanja in tudi krščanskega pričevanja, ki ga uresničujejo koledniki. Skupaj s škofom Stanislavom Lipovškom zato lepo vabim sobrate duhovnike, da se nam pridružite v prizadevanju, da otroke in starše vzgajamo v konkretni ljubezni do malih in ubogih, kar je po besedi papeža Frančiška prvenstvena naloga Cerkve.
Viki Košec

RAVNE NA KOROŠKEM SO GOSTILE KOLEDNIKE MARIBORSKE NADŠKOFIJE
»ČE BOMO ZDRUŽENI KOT ENO SAMO SRCE, BOMO STORILI DESETKRAT VEČ IN BOMO DELALI BOLJE« (Sv. Janez Bosko).
V duhu  tega gesla smo se zbrali koledniki v novi župnijski cerkvi, ki je posvečena Sv. Janezu Bosku. Prišli so koledniki iz Svete Trojice v Slov. Goricah, stolne župnije Sv. Janeza Krstnika, Sevnice, Raven na Koroškem, Brezna, Ptujske gore in Sv. Petra – Malečnika. Mogočna priprošnja zavetnika mladih Don Boska in Marije Pomočnice kristjanov nas je povezala pri najsvetejši daritvi, ki jo je daroval nadškofijski referent in voditelj misijonske molitvene zveze Jožef Lipovšek ob somaševanju duhovnikov. V nagovoru je bila izrečena najprej zahvala kolednikom, ki so hodili od hiše do hiše in klicali mir in blagoslov, ter zbirali denar za misijonske projekte. Osrednji lik v nagovoru pa je bilo življenje božjega služabnika Friderika I. Barage, saj se  letos  spominjamo 150. obletnice njegove smrti. Bil je velik Božji dar za Cerkev. Indijanci so ga klicali »črna suknja« ali »mekatewikwanae« Zahvalili smo se zanj in prosili za beatifikacijo.
Nato nas je očaral s svojim nastopom župnik –salezijanec Jakob Trček, ki se ukvarja tudi s čaranjem kot njegov sobrat Mirko Žerjav, ki je bil nekoč eden najboljših iluzionistov. Jakob je vse trike domiselno povezal s katehezo, kar ne slišimo pri ostalih čarodejih.
Sladilo je še pričevanje misijonarke Polone Švigelj, ki deluje v Senegalu. Orisala nam je svoje poslanstvo, razmere in prinesla veliko izdelkov in predmetov, ki se uporabljajo na misijonu, ter oblekla tudi dva kolednika v njihova »zakmašna« oblačila. Na koncu je sledil še očenaš v misijonskem jeziku in afriška pesem.
Za piko na i je sledila še predstavitev kolednikov po župnijah in nato še veselo druženje ob pogostitvi z mislijo, da smo uresničili naše koledniško geslo »česar se mi veselimo, radi z drugimi delimo!«
Jožef Lipovšek, nadškofijski referent

V VIPAVI SMO SE SREČALI KOLEDNIKI ŠKOFIJE KOPER
V soboto, 13. januarja, smo se na Škofijski gimnaziji v Vipavi zbrali koledniki koprske škofije. Srečanje smo začeli v kapeli dijaškega doma s sveto mašo, ki jo je daroval naš škof ordinarij msgr. dr. Jurij Bizjak, somaševala sta g. Niko Štrancar, škofijski animator za misijone, ter škofijski tajnik g. Blaž Lapanja, z nami pa je bil tudi letošnji novomašnik g. Andrej Penko. Gospod škof, na srečanju kolednikov je bil prvič kot ordinarij, nam je v pridigi povedal marsikaj zanimivega, posebej nas je pritegnila razlaga pomena darov svetih treh kraljev, ki smo jih kot koledniki predstavljali. Srečanje smo nadaljevali v gimnaziji, kjer nam je laiška misijonarka Lucija Čuk, ki je tri leta delovala na Madagaskarju, nekoliko predstavila svoje delo v Afriki. Iz njenih fotografij smo spoznali, kako pomembno je delo kolednikov; z njihovimi darovi je življenje otrok v daljnih deželah mnogo lažje. Med drugim smo videli, kako srečno in mirno so spali otroci v vrtcu, ko so dobili ležalnike in jim ni bilo več treba počivati v sedečem položaju z glavicami naslonjenimi na mize. Po predavanju nam je šolski kaplan g. Primož Erjavec pripravil malico, ki smo jo še bolj cenili, saj smo videli, da otroci na Madagaskarju jedo predvsem riž. Za razvedrilo so poskrbele zabavne igre, Lucija pa nas je naučila tudi kratko pesmico v malgaškem jeziku. Poslovili smo se veseli, saj smo spoznali, koliko dobrega se da narediti z našo pomočjo. Vse to je dobra spodbuda, da se koledniki tudi v naslednjih letih odpravimo na pot.
Eva Ule

KOLEDNIKI SOBOŠKE ŠKOFIJE NA SREČANJU V BELTINCIH
Koledniki soboške škofije so se v soboto, 13. januarja, zbrali v župnijski cerkvi pri Sv. Juriju v Prekmurju. Sv. mašo je ob somaševanju duhovnikov in misijonarja Staneta Kerina vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf. Z branjem in petjem so sodelovali koledniki iz več župnij. Pri pridigi je škof prebral pismo misijonarja Danila Lisjaka, ki se zahvaljuje za veliki čudež, ko lahko z darovi delajo velike stvari in bližajo Boga ljudem. Za opravljeno misijonsko poslanstvo pri koledovanju, se je duhovnikom in kolednikom zahvalil tudi gospod škof: »Vsako leto nam misijonarji sporočajo, da z darovi, ki so vam jih dali ljudje za misijone, zidajo cerkve, bolnišnice, šole in druge primerne ustanove, ki ljudem pomagajo poglabljati vero v Jezusa in jim pomagajo, da bi imeli primerno življenje. V imenu misijonarjev in v svojem imenu bi se vam radi zahvalil, dragi duhovniki in koledniki, da ste prisluhnili vašemu srcu in stopili na pot ter hodili od vrat do vrat in ljudi spodbujali, da darujejo svoje darove za misijone.«
Po sveti daritvi so se koledniki zbrali v tamkajšnji kulturni dvorani, kjer so posamezne koledniške skupine predstavile način koledovanja, zapele pesem in izrekle voščilo. Misijonar Stane Kerin, ki je bil dolga leta ravnatelj Misijonskega središča Slovenije, je v nadaljevanju s pomočjo videoposnetka in žive besede predstavil življenje v misijonih. Povedal je, kako delujejo misijonarji, kako poteka življenje v misijonih, kako je tam verovanje živo, kljub pomanjkanju materialnih dobrin. Ob tem je poudaril veliko vrednost dela kolednikov, ko oni sami oznanjajo v svojem življenju in obenem zbirajo sredstva, da lahko misijonarji tam, kjer delujejo, poleg oznanjanja Besede tudi s pomočjo teh darov lajšajo vsakdanje življenje, ki je v hoji za Kristusom.
Zoran Car


Srečanja kolednikov po škofijah ob zaključku
Trikraljevske akcije 2016/17

SREČANJE KOLEDNIKOV LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE V ŠENTVIDU NAD LJUBLJANO
Letošnje srečanje, namenjeno vsem kolednikom in njihovim spremljevalcem, je bilo že 18. po vrsti s takšno vsebino in organizacijo.
Srečanja se je kljub mrazu in pravim zimskim razmeram udeležilo preko 250 otrok s svojimi spremljevalci. Najštevilčnejša je bila župnija Breznica s 40 udeleženci.
Zbrali smo se v dvorani Matije Tomca Škofijske klasične gimnazije in srečanje začeli s sveto mašo v zavodski kapeli. Kolednike je med mašo in po maši nagovoril bivši misijonar p. Milan Kadunc, ki je deloval v Togu, Beninu, zadnja postojanka pa je bila Francoska Gvajana.
Zelo veliko veselje nam je letos na srečanju kolednikov »pričarala« klovnesa gospa Eva Škofic Maurer, ki svojimi izvirnimi nastopi osrečuje otroke po bolnišnicah, od koder so jo nekateri otroci koledniki že poznali.
Iskrena hvala vsem duhovnikom, redovnikom in redovnicam, katehetom in katehistinjam, ter animatorjem po župnijah, ki darujete svoj čas in talente v pomoč našim misijonarjem.
Slavko Kalan

SREČANJE KOLEDNIKOV NOVOMEŠKE ŠKOFIJE V NOVOMEŠKI STOLNICI
Ko se je slovenska pokrajina prebujala v snegu, se nas je okoli 70 kolednikov z njihovimi spremljevalci in domačimi duhovniki srečalo na vsakoletnem srečanju kolednikov v novomeški stolni župniji sv. Nikolaja. Srečanje smo začeli s sveto mašo, ki jo je daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Po sveti maši smo se ob toplem čaju zbrali v  škofijski dvorani in prisluhnili mesečni misijonski izkušnji študentke Sare Berkopec iz Novega mesta. Polni lepih misijonskih in koledniških vtisov smo se v popoldanskih urah vrnili misijonarit na domače poljane.
Matej Gnidovec

CELJSKI KOLEDNIKI SO SE SREČALI PRI SALEZIJANCIH V CELJU
Srečanja v Celju se je udeležilo 140 kolednikov iz 17 župnij. Sveto mašo je v kapeli daroval škof Stanislav Lipovšek, ki je vse kolednike pohvalil za njihovo delo in jih spodbudil, da to svoje delo nadaljujejo še v prihodnje. Pri maši so sodelovali tudi koledniki in animatorji. Po sv. maši je s. Hermina Nemšak otrokom predstavila svoj misijon in z velikim zanimanjem so poslušali njeno pričevanje. Na koncu je med nas prišel še čarodej Andrej, ki je dobro uro zabaval mlade kolednike s svojimi triki in duhovitostjo.
Viki Košec

RAVNE NA KOROŠKEM SO GOSTILE KOLEDNIKE MARIBORSKE NADŠKOFIJE
Čeprav je bilo bolj zimsko razpoloženje in temu primerne zimske razmere na cestah, nas je že po poti pozdravljalo jutranje sonce. Ob somaševanju sedmih duhovnikov je sveto mašo daroval nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Pohvalil je poslanstvo kolednikov in jih primerjal s tremi modrimi, ki so prišli k Novorojenemu in tam našli luč, ki jim je popolnoma spremenila življenje.
Srečanje smo nadaljevali v prijetni župnijski dvorani, kjer so nas s pesmijo nagovarjali slavilni band in p. Janez Ferlež, ter laiška misijonarja Mari in Tomaž Porenta, ki sta s slikami, filmom in besedo orisala zanimivo izkustvo misijonskega poslanstva v Malaviju. Kot »četrti kralj« pa nas je na koncu s triki očaral še čarodej.
Jožef Lipovšek

V VIPAVI SMO SE SREČALI KOLEDNIKI ŠKOFIJE KOPER
Letošnje srečanje kolednikov koprske škofije smo imeli v soboto, 7. januarja 2017, takoj po prazniku Svetih treh kraljev in je bila verjetno tudi zato manjša udeležba »kraljev« in »kraljic« na srečanju. Ob 10. uri smo se zbrali pri sveti maši, ki jo je daroval upokojeni koprski škof gospod Metod Pirih.
Gospod škof nas je v pridigi spodbujal, da bi kot Modri z Vzhoda – Sveti trije kralji prinašali v svoje okolje, med svoje vrstnike, veselo vest o Odrešeniku. V avditoriju Škofijske gimnazije Vipava sta nam laiška misijonarja zakonca Marija in Tomaž Porenta ob slikah predstavila svoje delo na misijonu v Malaviju. Srečanje smo zaključili s kvizom na temo koledovanja in se okrepčali za pot proti domu.
Niko Štrancar

KOLEDNIKI SOBOŠKE ŠKOFIJE NA SREČANJU V BELTINCIH
Koledniki soboške škofije so srečanje v Beltincih pričeli s sveto mašo, kjer so se Bogu zahvalili za vse, kar so doživeli pri koledovanju ter v molitvi prosili za misijonarje po vsem svetu. Sveto daritev je ob somaševanju sedmih duhovnikov vodil generalni vikar Lojze Kozar. V pridigi je spregovoril o poslanstvu kolednikov, ki je »oznanjevanje vesele novice, da je Jezus rojen, in zbiranje darov za otroke v misijonskih deželah«. V drugem delu srečanja je misijonarka s. Polona Švigelj na zanimiv način s fotografijami in predmeti predstavila delovanje v misijonu v Senegalu. Bog plati vsem kolednikom, drugim udeležencem in vsem, ki so to srečanje sooblikovali.
Klavdija Dominko


Srečanja kolednikov po škofijah ob zaključku
Trikraljevske akcije 2015/16

CE salezijanciSREČANJE KOLEDNIKOV – CE – CELJE, Bl. AM Slomšek – 9.1.2016
Srečanja so se pri salezijancih v Celju udeležili koledniki iz 13 župnij: Laško, Šentjur, Gotovlje, Polzela, Vransko, Tabor, Gomilsko, Braslovče, Šmartno ob Paki, Ljubno, Šempeter, Luče ob Savinji in Solčava. Vseh udeležencev je bilo 112.
Ob pol desetih smo se zbrali v kapeli svetega Janeza Boska, kjer je kaplan iz Laškega, Klemen Jager, vodil glasbeno delavnico in nas tako lepo pripravil na sodelovanje s petjem pri sveti maši. Ob desetih se je pričela sveta maša, ki jo je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Vse kolednike je lepo pohvalil za njihovo delo in je vse spodbudil, da to svoje delo nadaljujejo tudi v bodoče. Uvod v mašo in prošnje so pripravili koledniki sami. Berilo in zahvale pa so imeli njihovi animatorji. Med mašo je bil prisoten tudi misijonar p. Lojze Podgrajšek, ki je misijonar v Malaviju (trenutno doma na dopustu). Po sv. maši je otrokom predstavil svoj misijon. Z velikim zanimanjem so poslušali njegovo pričevanje.
Za tem smo imeli malico in prijetno medsebojno druženje v igralnici mladinskega centra. Iz obrazov otrok je bilo videti, da se imajo lepo.
Letos je prišla med nas tudi televizija Slovenija. Posneli so utrinek svete maše in eno skupino kolednikov. Nekateri pogumni koledniki so dali izjavo za televizijo Slovenija za oddajo Obzorja duha. Izjavo je dal tudi g. škof Stanislav Lipovšek in poudaril kako pomembno je, da dobrodelnost med ljudmi ne zamre in da s to dobrodelnostjo podpiramo naše misijonarje, ki skrbijo za najbolj uboge med ubogimi.
Na koncu je med nas prišla še klovnesa Eva Maurer, ki je s svojimi zabavnimi točkami razveseljevala in nasmejala naše kolednike.
Ob slovesu je škofijski referent za misijone otroke spodbudil, da bi drugo leto prišli še v večjem številu. S tem bodo svojim vrstnikom spodbuda, da bi se jih v prihodnje kar največ navdušilo za koledovanje in tako povezovalo župnije in vlivalo upanje otrokom v misijonskih deželah ter jim omogočalo napredek. Misijonarji so namreč izredno veseli te konkretne pomoči pri oznanjevanju evangelija.
Lep pozdrav v Gospodu, Viki Košec, škofijski referent za misijone

SREČANJE KOLEDNIKOV – KP – Vipava, Škofijska gimnazija – 9.1.2016
V dijaškem domu ŠGV se nas je zbralo 70 kolednikov skupaj s spremljevalci. Srečanje smo začeli s sveto mašo, ki jo daroval gospod škof msgr. dr. Jurij Bizjak ob somaševanju škofijskega animatorja za misijone, gospoda Nika Štrancarja, nekdanjega misijonarja gospoda Ivana Bajca ter gospoda Blaža Lapanje.
V nadaljevanju smo prisluhnili misijonarki s. Poloni Švigelj, ki nam je povedala marsikaj zanimivega o Senegalu. Poleg tega pa smo se naučili pesmico v senegalskem jeziku, ob kateri so nekateri koledniki preizkusili afriške inštrumente, ki jih je s seboj prinesla sestra Polona. Vse to skupaj nam je pričaralo pravo afriško razpoloženje.
Po malici, ki je prišla ravno ob pravem času, smo se preizkusili v reševanju koledniških rebusov ter v poznavanju oblik držav, v katerih delujejo naši misijonarji. Gospod Ivan nam je spregovoril tudi nekaj besed o Slonokoščeni obali, pa tudi o sužnjih, ki so jih vozili ne samo v Ameriko, ampak tudi o tistih, ki so jih domači poglavarji prodajali Arabcem v arabske dežele, o čemer pa se ne govori.
Na koncu smo zmolili še molitev za misijonarje ter se veseli razšli, saj smo skozi slike sestre Polone videli, koliko dobrega otrokom po svetu prinesejo trikraljevski darovi.
Eva in Niko

MB Šentilj pod Turjakom 3SREČANJE KOLEDNIKOV – MB – Šentilj pod Turjakom – 9. 1. 2016
V prelepi zimski idili in mogočni cerkvi, ki stoji kar na 670 m nadmorske višine pod mogočnim Pohorjem, smo se ob 9.30 začeli zbirati koledniki od vsepovsod in župljani domače fare. Kolednikov in njihovih spremljevalcev je prišlo 80. Vse je bilo v velikem pričakovanju.
Po kratki pevski vaji se je začela najsvetejša daritev sv. maše, ki jo je ob somaševanju vodil nadškofijski animator in voditelj MMZ g. Jožef Lipovšek. V nagovoru je orisal pomen Božje besede o Bogu, ki je ljubezen in to čutimo vsak trenutek življenja. Zato to ljubezen prinašamo drug drugemu, koledniki pa s hojo od hiše do hiše voščijo, prosijo in se zahvalijo za darove.
V evangeliju pa je bil poudarjen strah učencev v čolnu, ko vidijo Jezusa, mislijo pa, da je prikazen. Jezus jih opogumi: »Jaz sem, ne bojte se!« V življenju so različne situacije, ko nas je strah, vendar je Jezus vedno z nami in nas ne zapusti. Njegova ljubezen strah prežene.
Zahvala je veljala na koncu še kolednikom za zvestobo in prijateljstvo, g. župniku in župljanom, ter misli iz Malega princa, da je bistvo očem nevidno, kdor hoče videti, mora gledati s srcem.
Po okrepčilu, ki so ga pripravile domače gospodinje, se je v župnijski dvorani nadaljeval program z misijonarko s. Tadejo Mozetič. V čudoviti slikovni podlagi je orisala življenje na misijonu v Paragvaju. Najbolj se je razveselila, ko se je pokrižala in nas opozorila, da je beseda »tata« enaka kot v primorskem narečju in v misijonskem jeziku. Zanimivo je bilo gledati vse te podobe o šolanju učencev, o težavah s pitno vodo, predvsem pa se nas je dotaknilo neizmerno veselje, ki kljub revščini žari iz oči otrok. Potem so otroci navdušeno postavljali vprašanja.
Na koncu so se koledniki še predstavili na izviren način s pesmijo in voščilom. Seveda pa so za piko na i poskrbele še gospodinje, da nismo odšli lačni domov, ampak smo se v prijetnem druženju pogovarjali in obljubili, da se z veseljem spet srečamo januarja 2017.
Jožef Lipovšek, nadškofijski animator za misijone in voditelj MMZ

MS Ljutomer 1SREČANJE KOLEDNIKOV – MS – Ljutomer – 9.1.2016
Ob koncu trikraljevske akcije so se koledniki murskosoboške škofije, v soboto, 9. januarja 2016, zbrali v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru pri sv. maši, ki jo je ob somaševanju duhovnikov vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf. Zbrane je pozdravil ljutomerski župnik in dekan g. Andrej Zrim, uvodne besede kolednikom pa je namenil voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec. Pri sv. daritvi so z branjem in pesmijo sodelovali koledniki ljutomerske župnije. Srečanje se je po sv. maši nadaljevalo s predstavitvijo skupin kolednikov iz posameznih župnij. Predstavitev je vodil domači kaplan g. Zoran Car. Koledniki, na srečanju jih je bilo preko 80, so prišli iz župnij: Bakovci, Črenšovci, Gornja Radgona, Ljutomer, Odranci in Veržej.
V nadaljevanju sta laiška misijonarja Mari in Tomaž Porenta predstavila svoje misijonsko poslanstvo pri misijonarju Stanku Rozmanu v Malaviju.
V času, ko govorimo o novi evangelizaciji in se sprašujemo o smislu misijonskega delovanja, lahko kolednike imenujemo nove evangelizatorje. Prek najmlajših misijonarjev veselo oznanilo ponovno prihaja v domove naših mest in vasi. To so pričevali koledniki, ki so se zbrali na tem srečanju in vsi drugi, ki so po župnijah oznanjali novorojenega Odrešenika in ob tem zbirali darove za misijone.
Klavdija Dominko

SREČANJE KOLEDNIKOV – NM – Novo mesto, stolnica – 9.1.2016
Tudi letos so bili trije kralji zelo pridni. Veselo oznanilo so nosili po domovih od Božiča do praznika Svetih treh kraljev. Koledniki novomeške škofije smo se nato zbrali v Novem mestu v stolnici. Najprej so nam predstavili Sveta vrata. Povedali so nam, da so na njih upodobljene Drinske mučenke, Lojze Grozde in kralj, ki je ustanovil Novo mesto. Nato smo šli skozi vrata v cerkev, kjer smo imeli sv. mašo, ki jo je daroval novomeški škof. Pri njej so posebej sodelovali tudi kralji iz župnije Čatež ob Savi. Pri petju pa smo sodelovali vsi.
Po končani maši smo nadaljevali srečanje v dvorani. Zbrali smo se kralji iz dekanije Metlika, Leskovec in Kočevje. Bili smo kar lepa druščina. Igrali smo se igro Activity, ki smo jo malo priredili, opremili smo jo z gesli, ki so povezana z misijoni in božičnim časom. Pri igri je zmagala skupina iz Podzemlja. Ker nam je nekaj časa še ostalo, smo razdelili še CD s filmom o trikraljevski akciji, vendar so si ga morali otroci prislužiti. Med seboj so tekmovali pari. Eden v paru je besede bral nazaj, drugi pa je moral ugibati, katera beseda je to. Par, ki je uganil več besed, je dobil CD. Srečanje smo zaključili s pico in pogovorom.
Verjetno se bomo srečali tudi drugo leto. Opogumili bomo še druge dekanije, ki letos niso bile z nami.
Urška Kerin


Srečanja kolednikov po škofijah ob zaključku
Trikraljevske akcije 2014/15

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKP – V Vipavi smo se srečali koledniki z vseh vetrov koprske škofije. Po sv. maši, ki jo je ob somaševanju drugih duhovnikov daroval gospod škof Metod Pirih, smo srečanje nadaljevali v gimnaziji, kjer nam je gospodična Urša Marinšek, ki se je poleti udeležila projekta POTA v Mozambiku, nekoliko predstavila misijon in življenje v kraju Inharrime ter delo njene skupine v tej afriški državi. Nekaj besed pa je spregovoril tudi gospod Ivan Bajec, ki je bil 38 let misijonar na Slonokoščeni obali. Na fotografijah nam je med drugim pokazal šolo, ki so jo pred leti na njegovem misijonu zgradili z darovi iz Trikraljevske akcije. Seveda smo bili po vsem tem dogajanju že pošteno lačni, zato se je slastna malica, za katero je poskrbel gospod Slavko Rebec, vsem zelo prilegla. Dan se je zaključil s koledniško tombolo, ki je tistim z največ sreče prinesla slastne nagrade.
Med srečanjem smo večkrat slišali in videli, koliko veselja naši darovi naredijo po svetu. In to je prava motivacija, da bomo tudi v naslednjem letu zopet zagnano sodelovali v TKA.
Eva

MS BAKOVCI1MS – Koledniki soboške škofije smo se srečali v Bakovcih v župnijski cerkvi sv. Ane. Sveto mašo je vodil škof ordinarij, msgr. dr. Peter Štumpf, ob somaševanju osmih duhovnikov. Navzoča je bila tudi misijonarka s. Tadeja Mozetič, ki deluje v Paragvaju ter druge redovnice. Nabito polna cerkev kolednikov je govorila, kako so mladi in odrasli v teh dneh oznanjevali po župnijah. Bogoslužje je obogatil župnijski mešani pevski zbor. Z branjem beril in uvodov so sodelovali koledniki iz župnij murskosoboške dekanije. Po sv. daritvi so se udeleženci napotili v kulturno dvorano, kjer je ljutomerski kaplan, g. Zoran Car, povabil skupine kolednikov, da so predstavile svoje koledovanje. Tako so se predstavili koledniki iz župnij Bakovci, Grad, Markovci, Gornja Radgona, Kančevci, Dobrovnik in Turnišče. Sledilo je pričevanje misijonarke, s. Tadeje Mozetič ŠS, ki je v besedi in sliki spregovorila o delu in življenju v Paragvaju in vse navzoče povabila k misijonarjenju. Kolednikom se je zahvalila za njihovo delo, ko so hodili od hiše do hiše in oznanjali Kristusovo rojstvo ter zbirali darove za najrevnejše. S pomočjo le-teh so že pomagali številnim v misijonih.
Bog plati vsem v župniji Bakovci, ki so pripravili to srečanje. Hvala tudi za bogato pogostitev, ki so je bili deležni vsi udeleženci. Duhovno in telesno okrepčani smo se vsak v svojem kraju napotili novim misijonskim izzivom naproti.
Besedilo in foto: Klavdija Dominko

NM ŠMIHEL3NM – Koledniki iz naše škofije smo se za zaključek zbrali v stolni cerkvi v Novem mestu. Bilo se je okoli 150 kraljev in kraljic, angelov, pastirjev, ki so sodelovali v trikraljevski akciji. Sveto mašo je daroval škof Andrej Glavan, s petjem in branjem pa smo vsi sodelovali. Po maši pa je v dvorani potekal kviz. Pri kvizu so sodelovale štiri dekanije: Kočevje, Črnomelj, Leskovec in Žužemberk. Ostali pa smo navijali za svojo dekanijo. Ekipe so se morale prebiti čez 4 sklope kviza. Preverjali smo njihovo znanje o slovenskih misijonarjih, o Cerkvi na Slovenskem ter poznavanje Svetega pisma. Med kvizom smo se tudi nasmejali. Zmagovalci kviza so bili predstavniki dekanije Leskovec, drugo mesto je dosegla dekanija Kočevje, tretje mesto pa dekanija Črnomelj. Med kvizom nam je nekaj besed namenil tudi ravnatelj za misijone, Stane Kerin. Po končanem uradnem delu, pa so nas že čakale pice.
Urška Kerin, Krško

CE SALEZIJANCIbCE – Koledniki iz naše škofije smo se zbrali tudi letos pri salezijancih v župniji bl. Antona Martina Slomška v Celju. Srečanja se je udeležilo 17 župnij: Laško, Vinska Gora, Gotovlje, Polzela, Vransko, Tabor, Gomilsko, Braslovče, Šmartno ob Paki, Ljubno, Petrovče, Črešnjice, Sevnica, Vojnik, Šempeter, Luče ob Savinji in Solčava. Vseh udeležencev je bilo okrog 200. Zbirati smo se začeli ob 9. uri zjutraj. Ob pol desetih smo se zbrali v kapeli sv. Don Boska, kjer so mladinke iz Laškega vodile glasbeno delavnico in nas tako lepo pripravile na sodelovanje s petjem pri sveti maši. Ob desetih se je pričela sveta maša, ki jo je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Vse kolednike je lepo pohvalil za njihovo delo in je vse spodbudil, da to svoje delo nadaljujejo še v bodoče. Uvod v mašo in prošnje so pripravili koledniki sami. Berilo in zahvale pa so imeli njihovi animatorji. Med mašo je bila prisotna tudi s. Polona Švigelj, ki je misijonarka v Senegalu. Po sv. maši je otrokom predstavila svoj misijon. Z velikim zanimanjem so poslušali njeno pričevanje. Za tem smo imeli malico in prijetno medsebojno druženje v igralnici mladinskega centra. Iz obrazov otrok je bilo videti, da se imajo lepo.
Na koncu je med nas prišel še Adi Smolar, ki je dobro uro zabaval mlade kolednike s svojo glasbo in duhovitostjo, vmes pa je imel tudi izjemno dobre in modre komentarje. Marsikatero njegovo misel si je lahko vsak izmed nas vzel za resno premišljevanje o življenju.
Viki Košec
Foto: Katja Dernovšek

LJ ŠENTVIDgLJ – Srečanje kolednikov ljubljanske nadškofije – v Šentvidu nad Ljubljano – 17.1.2015
Prijazen gostitelj je bil tudi letos Zavod svetega Stanislava, ki je pod streho sprejel 300 otrok, njihovih staršev in drugih spremljevalcev. Najprej nas je zbrala sveta maša v kapeli Zavoda, ki jo je vodil škofijski animator za misijone Slavko Kalan. Nagovoril nas je misijonar Janez Mesec, ki je v pridigi povedal nekaj besed o življenju in delu misijonarja Klemena Štolcarja. Tudi sveto mašo smo darovali za tega misijonarja, ki je 30 let deloval med Malgaši, pred dvema letoma je bil gost na srečanju kolednikov, prejšnji teden pa se je končal njegov zemeljski misijon in se je preselil v večnost.
Po maši je Janez Mesec predstavil še svoje delo na Madagaskarju v sliki in besedi. Prav za Madagaskar so letos poleg Ukrajine in Etiopije zbirali mladi koledniki.
Nato so se predstavile nekatere koledniške skupine, temu pa je sledila malica.
Zadnji vrhunec srečanja pa je bil nastop kontavtorja Adija Smolarja, ki je s svojimi pesmimi navdušil in potrdil kolednike, da naj še naprej delamo dobro, tudi otrokom v misijonih, da bodo lahko uporabili »rolico« o kateri poje Smolarjeva pesem.
Besedilo: Janez Avsenik, župnik v Mengšu
Foto: Janez Avsenik in Marija Kokelj


Srečanja kolednikov po škofijah ob zaključku
Trikraljevske akcije 2013/14

srečanje kolednikov koprske škofijeKP – SREČANJE KOLEDNIKOV V VIPAVI, 11. JANUAR 2014
Na drugo soboto v letu 2014 smo se v Vipavi zbrali koledniki škofije Koper. Prišlo nas je kar okoli 130 iz cele škofije. Naše srečanje se je začelo v kapeli dijaškega doma Škofijske gimnazije Vipava s sveto mašo, ki jo je daroval gospod škof, Metod Pirih, ob somaševanju gospoda Janeza Zupeta, gospoda Nika Štrancarja in gospoda Primoža Erjavca. Gospod škof je v pridigi pohvalil vse kolednike in se jim zahvalil za njihovo delo. Prebral nam je tudi pismo misijonarja Ivana Bajca, ki deluje na Slonokoščeni obali.
Po sveti maši smo se odpravili v prostore gimnazije, kjer sta nas že čakali dekleti Ana Križnič in Neli Bačar, ki sta se poleti udeležili projekta POTA in v Malaviju pri misijonarju p. Stanku Rozmanu preživeli dober mesec dni. Tam je njihova skupina pomagala graditi hišo za učitelja. Ana in Neli sta nam povedali ogromno zanimivih stvari o Afriki, Malaviju in o življenju tamkajšnjih ljudi. Predstavili sta delo p. Stanka in delovanje njegove župnije ter kolednikom iz prve roke povedali in pokazali, koliko dobrega lahko misijonarji naredijo z darovi iz trikraljevske akcije. Po končani predstavitvi sta dobili še kopico vprašanj, saj je otroke zanimalo prav vse o življenju v Afriki. Najbolj pa jih je presenetilo dejstvo, da afriški otroci radi hodijo k maši, čeprav lahko traja tudi več ur. J
Zanimivo debato je prekinila lakota, zato smo se zelo razveselili slastne malice, ki nas je čakala. Srečanje smo zaključili z nekaj igricami, pri katerih so koledniki razgibali tako možgančke kot tudi svoje mišice. Najboljše pa so na koncu čakale tudi sladke nagrade. Čeprav nas je spremljalo oblačno in megleno vreme, je v naših srcih sijalo sonce, saj smo preživeli lepo dopoldne, že prej pa s koledovanjem naredili mnogo dobrega in razveselili veliko ljudi.
Eva Ule

srečanje kolednikov ljubljanske nadškofijeLJ – SREČANJE KOLEDNIKOV V ŠENTVIDU NAD LJUBLJANO, 11.1.2014
Koledniki iz Ljubljanske nadškofije smo se že tradicionalno zbrali v soboto, 11. januarja, v Šentvidu nad Ljubljano. Srečanje je vodil škofijski animator za misijone Slavko Kalan, ki je več kot 250 udeležencev srečanja najprej pozdravil v dvorani zavoda, nato pa jih povabil v cerkev, kjer je potekala sveta maša ob somaševanju 6 duhovnikov. Med mašo je povedal zgodbo o tem, kako si predstavljamo Jezusa in kako ga oznanjamo. Takšni so tudi koledniki, ki oznanjajo Jezusa in prinašajo blagoslov. Že med mašo se je predstavila laiška misijonarka Ana Kneževič. Ta je spregovorila tudi po maši v dvorani zavoda o svojem delu in navdušila otroke, ki so ji že med predstavitvijo misijona na Madagaskarju zastavljali zanimiva vprašanja. Pokazala je fotografijo šole v Matangi, ki jo gradijo s sredstvi koledniške akcije.
Sledila je predstavitev različnih koledniških skupin s pesmijo in pripovedjo, kaj vse so doživeli na koledovanjih v letošnjem letu.
Po malici je nastopila skupina animatorjev iz Cerkelj na Gorenjskem, ki so kolednikom zapeli in jih tudi animirali za veselo služenje Gospodu, da bi tudi prihodnje leto radi naredili dobro delo za pomoč našim misijonarjem in mnogim potrebnim otrokom v misijonih.
Janez Avsenik, župnik v Mengšu

srečanje kolednikov mariborske nadškofijeMB – SREČANJE KOLEDNIKOV – SLOVENSKE KONJICE – 11. januar 2014
Ob sobotnem srečanju lahko iz srca vzkliknem BOGU HVALA. Ob tem, kar smo doživeli v prelepih in novih župnijskih prostorih, smo vsi udeleženci sobotnega srečanja imeli res blagoslovljen dan.
Najprej so nas domači animatorji povabili v dvorano župnijskega doma in smo imeli različne igre povezovanja. Mladi so to navdušeno sprejeli in tudi aktivno sodelovali pri različnih igrah, ki zahtevajo veliko spretnosti, sodelovanja in spoštovanja drugega. To je bila pomembna duhovna spodbuda, saj nam te povezanosti v evangeljskem smislu večkrat manjka v življenju. Igre so nas povezale v družinsko skupnost, saj ni bilo pomembno, koliko let imaš, ampak je bilo treba sodelovati z mlajšimi in starejšimi.
Sledila sv. maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov daroval voditelj Misijonske Molitvene Zveze, Jožef Lipovšek. Najprej se je vsem zahvalil za pot, ki so jo koledniki prehodili in za sredstva, ki so jih zbrali. V nagovoru je poudaril pomen koledovanja, potovanja treh modrih in Jezusove ozdravitve hromega. Kakor je hromi prosil Jezusa, je za vsakega kolednika pomembno, da ima pogum Jezusa prositi v različnih situacijah v življenju. Bog je vedno z nami in nam želi pomagati. Voditelj je orisal tudi geslo nad oltarjem MOLI IN DELAJ in zaključil, da je treba moliti, da bi bilo naše delo blagoslovljeno in delati tako, da bo vse prežeto z molitvijo.
Po sv. maši je navdušila laiška misijonarka Tina Zajec, ki je v besedi in sliki orisala življenje na misijonu v Angoli in zmolila očenaš in zdravamarijo v angolskem jeziku. Mladi pa so ji pridno postavljali vprašanja.
Ob koncu je sledila še predstavitev koledniških skupin iz devetih župnij in agape, ki so ga pripravili župnijski sodelavci z g. župnikom. Srečanje nas je utrdilo v Kristusovi ljubezni in naj zaključim z mislijo enega kolednika, ki je dejal: »Ne moremo spremeniti sveta, lahko pa v srcih prižgemo lučko dobrote, upanja in ljubezni!«
Jožef Lipovšek

srečanje kolednikov murskosoboške škofijeMS – SREČANJE KOLEDNIKOV – ODRANCI – sobota, 11. januar 2014
Čez sto kolednikov iz desetih župnij soboške škofije se je zbralo v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih pri sveti maši, ki jo je ob somaševanju drugih duhovnikov daroval misijonar p. Lojze Podgrajšek. V pridigi in nato še po maši je spregovoril o svojem misijonskem poslanstvu v Malaviju in vse zbrane spodbudil, da še naprej delajo dobro, da gojijo čut hvaležnosti. »Bog je vedno z nami, nas vodi in krepi, popravlja naše napake, kakor nas na to spominja zgodba o dečku, ki je večkrat pokvaril kolo, oče pa je kolo vedno znova popravil.«
Po sveti maši so se predstavile posamezne skupine kolednikov iz župnij: Odranci, Turnišče, Beltinci, Kobilje, Ljutomer, Gornja Radgona, Bakovci, Murska Sobota, Markovci in Kančevci. Povedali so, kako je koledovanje potekalo in kakšen je bil uspeh koledovanja, tisti v evrih za misijonske projekte in tisti v srcih njih samih in v srcih ljudi, ki so jih obiskali. Čeprav se ta uspeh ne da meriti, so vendar vsi doživljali veselje ob koledovanju.
Zbrane je nagovoril tudi škof, dr. Peter Štumpf, ki se je tudi udeležil srečanja in tako spodbudil kolednike, da vsak dan znova opravljajo koledniško poslanstvo, da oznanjajo Jezusa in delajo dobro.
Škofijsko srečanje kolednikov je pripravila Pastoralna služba skupaj s škofijskim referentom za misijone.
Lojze Kozar ml.

srečanje kolednikov novomeške škofijeNM – SREČANJE KOLEDNIKOV – Šmihel – 11.1.2014
V soboto, 11. januarja, je v Baragovem zavodu v Šmihelu potekalo tradicionalno srečanje kolednikov za novomeško škofijo. Z veseljem ugotavljamo, da se je letos zbralo okoli 200 kolednikov iz različnih dekanij, ki so se pripeljali kar z avtobusi, in da število vsako leto raste. Omeniti je treba tudi, da je še nekaj kolednikov ostalo doma, tako da je sodelujočih v akciji gotovo še veliko več.
Srečanje se je začelo s somaševanjem, ki ga je vodil škof Andrej Glavan. Kolednike je v nagovoru primerjal s sv. tremi kralji, ki so se odpravili na pot, po poti oznanjali Jezusa in mu nato darovali svoje darove, zlato, kadilo in miro. Tako so se tudi koledniki odpravili na svojo pot od vrat do vrat, oznanjali rojstvo našega Odrešenika in nabirali darove, ki so jih namenili za revne otroke v misijonih – saj v njih gledamo Jezusa.
Ravnatelj misijonskega središča Slovenije, g. Stane Kerin, je nato ob diapozitivih razložil, komu vse bodo namenjeni letošnji darovi, zbrani v koledniški akciji. V glavnem gre za šole in opremo v šolah, saj v tej akciji otroci pomagajo otrokom, šola in izobrazba pa sta eden od glavnih načinov za boj proti revščini in nerazvitosti.
Po predstavitvi je za vse kolednike sledila še malica s picami in sokom. Srečanje se je zaključilo v prijetnem razpoloženju.
Janko Pirc

CE_srecanje kolednikovSREČANJE KOLEDNIKOV V CELJU, 18.1. 2014
Srečanje kolednikov iz celjske škofije je bilo 18.1. 2014 pri salezijancih v Celju. Srečanja se je udeležilo 12 župnij: Laško, Šentjur, Gotovlje, Polzela, Vransko, Tabor, Gomilsko, Braslovče, Šmartno ob Paki, Ljubno, Luče ob Savinji in Solčava. Vseh udeležencev je bilo 160. Zbirati smo se začeli ob 9. uri dopoldne. Ob pol desetih smo se zbrali v kapeli sv. Janeza Boska, kjer je kaplan iz Laškega, Klemen Jager, vodil glasbeno delavnico in nas tako lepo pripravil na sodelovanje s petjem pri sveti maši. Ob desetih se je začela sveta maša, ki jo je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Vse kolednike je lepo pohvalil za njihovo delo in je vse spodbudil, da to svoje delo nadaljujejo še v prihodnje. Uvod v mašo in prošnje so pripravili koledniki sami. Berilo in zahvale pa so imeli njihovi animatorji. Med mašo je bil prisoten tudi misijonar p. Lojze Podgrajšek, ki je misijonar v Malaviju. Po sv. maši je otrokom predstavil svoj misijon. Z velikim zanimanjem so poslušali njegovo pričevanje. Za tem smo imeli malico in prijetno medsebojno druženje v igralnici mladinskega centra. Z obrazov otrok je bilo videti, da se imajo lepo.
Letos je prišla med nas tudi televizija Slovenija. Posneli so utrinek svete maše in eno skupino kolednikov. Koledniki so jim predstavili, na kakšen način so pristopili k hiši in kako so nagovorili stanovalce. Izjavo je dal tudi g. škof Stanislav Lipovšek in poudaril, kako pomembno je, da dobrodelnost med ljudmi ne zamre.
Na koncu je med nas prišel še čarodej Andrej in svojimi spretnostmi zabaval otroke. Z nekaterimi triki je požel začudenje tudi med nami odraslimi.
Na koncu je škofijski referent za misijone otroke na škofovo prošnjo spodbudil, da bi drugo leto prišli na srečanje vsi lepo oblečeni v kraljevske uniforme.
Lep pozdrav v Gospodu, Viki Košec, ŠAM


Srečanja kolednikov po škofijah ob zaključku
Trikraljevske akcije 2012/13


Srečanja kolednikov po škofijah ob zaključku
Trikraljevske akcije 2011/12


Srečanja kolednikov po škofijah ob zaključku
Trikraljevske akcije 2010/11