UTRINKI Z MISIJONSKIH POLJAN

Tedensko prebirajte kratke novičke, ki nam jih pošiljajo naši misijonarji.


STERLE S. JOŽICA – UKRAJINA – 30. 3. 2024
Dragi vsi v misijonskem središču!
Prisrčna hvala za vaše voščilo in vse delo za misijone. Še vedno smo žive, čeprav v vojni. Naše trpeče ljudstvo se lepo zahvaljuje vsem dobrotnikom za molitev in vso pomoč. Ko sem razmišljala o Veliki noči, se mi je zapisalo tole:
Na veliki četrtek je Jezusa na vrtu Getsemani ogrnila popolna tema. Oče je molčal, apostoli so spali. V duhu je že videl, kaj ga čaka naslednji dan. Trepetal je in prosil Očeta, da bi šel ta kelih mimo njega, vendar je vedno znova dodal, naj se zgodi Očetova volja. Jezus pozna strah, zapuščenost in občutek brezizhodnosti. Kadar je v našem srcu temno, je on že tam skrivnostno navzoč in nam daje moči, da vztrajamo.
Naj velikonočni prazniki v nas okrepijo vero in zaupanje Gospodu, ki ni navzoč samo v svetlobi jutra, pač pa tudi v temi noči. Naj nam njegovo vstajenje kaže pot v vedno večjo predanost Očetu.
Vsem vesel velikonočni pozdrav,
s. Jožica

ČUK BARBARA – MEHIKA – 1. 4. 2024
Najlepša hvala za vaša velikonočna voščila.
Tudi vam želim, da bi vas celo leto spremljalo veselje velikonočnega dogodka.
Žalost, osamljenost, trpljenje, nasilje, smrt … Nimajo zadnje besede! Aleluja!
In mi njegovi učenci smo njegove priče! 
Iz srca vse dobro in lep pozdrav iz Mehike!
Barbara Čuk 

SLIVKA S. ANA – FRANCIJA – 2. 4. 2024
Pomlad se prebuja, cvetni popki se odpirajo, življenje kipi vse okoli nas … Vstali Kristus je izvir vsega tega utripa! Naj Vas velikonočno veselje napolni in navdihuje k dobremu; do drugih, pa tudi do sebe!
Veselo ALELUJO vam želim!
s. Ana Slivka FMM

PETERLIN S. BARBARA IN MEŠKO S. MARTA – UKRAJINA – 2. 4. 2024
»O kako čudoviti nas v svojem usmiljenju ceniš!
 O kako nedoumljiva je tvoja ljubezen:
da rešiš sužnja, si daroval Sina.«
velikonočna hvalnica

Dragi vsi v Misijonskem središču!
Hvala za vaša voščila in priložena pisma. Tudi po navadni pošti sva jih že prejeli. Hvaležni tudi za vso dobroto, ki sva jo deležni preko vas in za vaše požrtvovalno služenje vam želiva, da bi se v teh prazničnih dneh okrepila vaša vera in pomnožila radost zaradi božje ljubezni, ki nam prinaša odrešenje. Veselo ALELUJO!
s. Marta in s. Barbara

SEVER S. DORICA – KANADA – 5. 4. 2024
Dragi vsi v pisarni,
sedaj po petih tednih skupnega bivanja se vam oglašam in vam pošiljam prošnjo, ki bi lahko olajšala finančno situacijo našemu škofu.
Prilagam tudi letalsko vozovnico za nas tri, ker se mi zdi pomembno, da grem z njima na podružnico v Baker Lake.
Jaka in Tim sta se dobro vživela v našo situacijo in vse poteka po najlepšem redu.
Vsakodnevna jutranja skupna meditacija v kapeli nas povezuje in ta čas osmisli vse ostalo.
Pošiljam vam tudi e-mail našega škofa, ki ju je zelo vesel.
Želim vam blagoslovljen velikonočni čas.
s. Dorica


STERLE S. JOŽICA – UKRAJINA – 9. 1. 2024
Kako je pri vas? Ste po praznikih že nazaj v pisarni? Pri nas je še vedno žalostno zaradi vojne, čeprav je na Zakarpatju ne čutimo direktno. Je pa na fronti toliko poznanih fantov in mož, da zanje veliko molimo, da bi se srečno vrnili domov. Tudi vas in vse ljudi dobre volje še vedno prosimo za molitev. Škof iz Harkova je že drugič prosil, da bi molili t. i. Pompejsko noveno – tri dele rožnega venca. 27 dni molimo kot prošnjo, 27 dni pa kot zahvalo za prejeto milost. Pred par dnevi smo končali takšno molitev, jutri pa bomo začeli znova. Če ima kdo pogum, vabimo, da se nam pridružite.
Sicer pa delava med ljudmi, kar moreva. Tako je še najlažje prenašati napeto situacijo.
Vsem veliko blagoslova v novem letu. Lep pozdrav,
s. Jožica

OPEKA PETER – MADAGASKAR – 10. 1. 2024
Resnično sem bil zelo vesel obiska v Sloveniji in se zahvaljujem vam vsem za vse, kar ste naredili, da je ta obisk dobro uspel.
Ko sem se tik pred Božičem vrnil na Madagaskar, me je čakalo veliko dela. Veliko pogrebov in drugih težav! Sedaj sem se nalezel gripe in se zdravim z antibiotiki.
V nedeljo, 14. januarja, imam 207 krstov in naslednjo nedeljo še 215 krstov malih otrok. Tako da počitka skoraj ni! Pri taki bedi in skrajni revščini je vedno treba biti v prvih vrstah pri tem boju.
Še enkrat hvala za vaš lep sprejem, vam vsem v Misijonski Pisarni!
Lep pozdrav in povezani v molitvi!
Pedro Opeka

KOLEDNIKI PRI PREDSTAVNIKIH OBLASTI
Danes, 8. 1. 2024, na ponedeljek po prazniku Gospodovega razglašenja ali Svetih Treh kraljev so koledniki iz župnij Luče, Ljubno ob Savinji in Solčava iz Škofije Celje obiskali predstavnike cerkvenih in civilnih oblasti v Ljubljani. Voščilo in oznanilo Jezusovega rojstva so izrekli ljubljanskemu nadškofu msgr. Stanislavu Zoretu. Nato so obiskali predsednico Republike Slovenije go. Natašo Pirc Musar in predsednico Državnega zbora Republike Slovenije go. Uršo Klakočar Zupančič. Povsod so bili zelo lepo sprejeti. Gostitelji so se zahvalili za sporočilo miru in upanja, ki ga širijo koledniki, in jim zaželeli, da tudi ko odrastejo, ohranijo pozitivne vrednote v svojem življenju in se trudijo za dobro. Koledniško skupino je spremljal ravnatelj Misijonskega središča Slovenije g. Matjaž Križnar, ki je predstavil pomen Trikraljevske akcije, s katero Misijonsko središče letno zbere preko 300.000€ denarnih sredstev za projekte slovenskih misijonarjev v državah tretjega sveta. Trenutno po svetu deluje 42 misijonarjev v 28 državah na 5 celinah. Kolednike so spremljali domači župnik Viki Košec in zavzete katehistinje. Ob koncu obiska v Ljubljani so se koledniki ustavili tudi v uredništvu Založbe Družina in na Slovenski karitas.
Misijonsko središče Slovenije


KMETEC P. MARTIN – TURČIJA – 25. 12. 2023
Spoštovani prijatelji, dragi sobratje v škofovski službi, dragi bratje v duhovništvu, dragi bratje in sestre v redovništvu!
Jezus se je s svojim vstajenjem razodel kot sijoča luč Očetove slave; zato da bi postal naš odrešenik ter nas osvobodil teme, zla in greha, se je rodil kot vsak izmed nas. Prestal je trpljenje križa in nam tako odprl pot k Očetu. Ko se spominjamo njegovega rojstva se zavedamo, da le v Bogu Očetu najdemo smisel svojega življenja. V Jezusu Kristusu najdemo svojo novo in večno človeškost.
Vsem vam, vsem ostarelim, vsem bolnikom, ki trpijo, vsem mladim, ki iščejo smisel življenja; želim blagoslovljen Božič.
Dragi bratje in sestre, naj vas to božično dete razsvetli z upanjem in veseljem. Naj resnica in sporočilo Božiča prineseta mir v vse kraje, kjer vladata nasilje in vojna! Mir naj bo z vami, naj doseže vsakogar v vaši bližini!
Martin Kmetec OFMConv
Izmirski nadškof in metropolit

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 28. 12. 2023
Danes vam pišem iz zelene in že dva meseca v dežju prenavljajoče se Amazonije, potem ko je po velikih požarih in posekanih gozdovih, uničujočem in grabežljivem rudarjenju, čez leto življenje v nekaterih rekah in okolicah umrlo in žalujemo za posledicami.
Ob zaključku tega preizkušenega leta 2023 se vam, dragi sodelavci MSS, botri in dobrotniki, oglašamo, da si sežemo v roko ter s ponosom in veseljem rečemo: »Mi pa skupaj smo gradili, skupaj blagoslavljali, skupaj se žrtvovali in premagovali ovire, skupaj smo zmagali in skupaj se veselimo sadov v gospodovem vinogradu.«
Tukaj v Manausu je vedno več brezdomcev in družin brez službe, ki so v negotovosti preživetja. Prebijajo se po cestah, pod mostovi, na pločnikih in ulicah. Cerkev organizira solidarnostne akcije za njihove obroke, oblačila, obutev in kadar je možno, tudi zdravila. Tako je božični večer dosegel različne skupine teh naših ljubezni in hrane potrebnih bratov in sester, med katerimi so tudi podhranjeni otroci.
Ena od takšnih akcij se je začela na pobudo nekega fanta. Ko je hodil k mladinski skupini, jim je duhovnik postavil vprašanje: kaj pa vi dobrega naredite za bližnjega? Zamislil se je in se znašel praznih rok. S tem spoznanjem je začel zahajati med reveže in razmišljal, kaj bi lahko storil zanje, da ne bi nadaljeval praznih rok.
Začel je hoditi na tržnico pred stolnico in opazoval, koliko mladih, brezdomcev, lačnih in ubogih tam živi. Začel je kupovati sendviče in sokove, ter jih deliti z reveži. Pravi: »Na začetku sem uspel to podariti 15 ljudem. Potem pa je število raslo in že sem prosil mamo in sestro za pomoč. Pridružili so se nam tudi drugi prostovoljci in uspeli smo pripraviti in deliti juho in kruh. Sedaj ta solidarnostna akcija doseže 150 porcij enkrat tedensko.
Simbol te akcije je skodelica z napisom: »GLEJ JUHO – OLHA SOPA«. Njegovo božično voščilo me je močno nagovorilo: »Da bi videli v pomoči potrebnem človeku Jezusa in prakticirali ljubezen.« To so želje skupine ‘OLHA SOPA’
Tega fanta sem prvič videla na škofovskem posvečenju, kjer mi je povedal to zgodbo, rekoč: Tukaj sem, ker ko sem bil pri mladinski skupini, me je kot takrat še kaplan nagovoril: kaj storimo za bližnjega? Danes sem mu hvaležen, da mi je odprl oči in sem začel prakticirati ljubezen.
Tudi v drugih misijonskih krajih Manausa smo imeli božično tridnevje med množicami teh pomoči potrebnih ljudi. Zbirali smo živež, ga pakirali in v vrečkah delili med ljudi. Seveda smo prej še katehizirali in osmislili božič z Jezusovim rojstvom ter blagoslovom Novorojenega. Za božično spodbudo sem s temi fotografijami izdelala voščilnico: Božič je vsak dan. Božič je ljubezen, je deljenje z drugimi.
Gotovo nas ti mali koraki lahko spodbujajo k pristnejšemu praznovanju božiča in novega leta. Ozrimo se še mi okrog sebe, kaj pa, če so tudi naše roke še na pol prazne in jih lahko še s kakšnim dejanjem ljubezni napolnimo?
Vsem vroč pozdrav Iz Amazonije in obilje veselja ter blagoslova v 2024,
s. Agata Kociper

ZADRAVEC S. MILENA – JORDANIJA – 28. 12. 2023
Potrpežljivo, a nenehno vabilo izražajo tisti, ki so trdno prepričani, da nas Gospod ne zapusti.
»Kvišku srca,« da presežemo sedanjo bolečino in vidimo, kako se tudi v tem opravlja Božje delo. Čudno se to sliši, ker vsak po svoje vidi dogodke, izlušči podtalne vzroke, kakor mu prija …
Ker je ta otrok Jezus resnično Gospodar zgodovine, osebne zgodovine vsakega izmed nas in zgodovine sveta, lahko zavestno in pogumno razglašamo veselo novico, da je On pot, resnica in Življenje, da kljub vsemu verujemo vanj. Konec koncev verovati še ni tako težko, odpuščati, to je problem za osebe, družine, narode, religije … tudi Cerkev.
Danes se spominjamo nedolžnih otrok, ki jih je Herod dal pobiti. Glas se je slišal v Rami, jok in veliko žalovanje. Rahela je jokala za svojimi otroki in se ni hotela potolažiti, ker jih ni!
Rahela je danes vsa Palestina, ves Izrael, Sirija … Popoldan bom spremljala na letališče eno družino, ki je kapljica med morjem ljudi, ki hočejo pobegniti iz “pekla” aktualnih dežel; ne posreči se vsem, molim za tisoče, ki se priporočajo v molitev, da se bo vendarle posrečilo … Kjer je sovraštvo, tam ni božiča, tam tečejo solze in materam se srce para, jetnikom se kosti lomijo, žeja po osvoboditvi … Kjer so sodobni “Herodi”, tam straši tema, se izgubi orientacija in pospešuje en velik kaos.
Odpustite nam, nedolžni otroci, žrtve sodobnih tiranov … Jezušček, sprejmi vse v svoje odprte rokice in roke, ki so pribite na križ …, pa vendar nam dajejo večen blagoslov, novo življenje, samo sprejeti Te moramo.
V kakršnemkoli sprejemu novih dobrotnikov imam priložnost posredovanja za vse, tudi za žrtve v Gazi.
Božji blagoslov naj spremlja vaše delo in dobrosrčnost vseh.
s. Milena Zadravec

ZANJKOVIČ S. MARJETA – MADAGASKAR – 17. 12. 2023
Predragi dobrotniki, prijatelji misijonarjev!
Prazniki so že pred vrati in je povsem normalno, da naše misli kar same od sebe hitijo tja, kjer nas imajo radi, mislijo na nas, delijo z nami našo usodo, se veselijo naših uspehov in trpijo, če vedo, da nas pritiska križ. To ste vi, naši dragi prijatelji, naši vztrajni dobrotniki.
Tukaj v Manazary, med hribi in dolinami, posejanimi z riževimi polji, sedmimi jezeri, mi teče že tretje leto. Pred 28 leti sem bila pet let že tukaj, zato mi je, kakor bi se spet vrnila domov med svoje. Zelo dobro se počutim, še posebej, ker mi podnebje čudovito odgovarja, ni ne prevroče ne premrzlo. Tukaj imamo sestre velik vzgojni center (več kot 600 mladih in otrok) osnovno šolo, srednjo in obrtno šolo, različne tečaje, farmo, kjer se mladi učijo živinoreje in poljedelstva, dispanzer, oratorij in internat za dekleta, ki prihajajo iz oddaljenih vasi. Poučujemo katekizem in seveda kuhamo za več kot sto revnih otrok naše šole. Ob sobotah in nedeljah pa smo večkrat še na podružnicah naše župnije. V skupnosti nas je 6 sester, z nami sodeluje 40 učiteljev in več sodelavcev. Naše življenje je zelo pestro in raznoliko, polno veselja, še več skrbi in tudi trpljenja.
Ko sem se po 28. letih vrnila sem, sem bila pozitivno presenečena, da me ljudje niso pozabili. Tudi otroci, ki so se rodili in odrasli v tem času, so vedeli zame, ker so jim starši večkrat govorili o veselih dogodkih, ki so jih preživeli skupaj z mano.
Kakor v drugih skupnostih, kjer sem delovala več let, so tudi tukaj v Manazary čudovite sledi, znamenja vaše velikodušne pomoči, izrazi vaše ljubezni do najrevnejših. Kako naj bi le preprost »hvala« zadostoval za vse dobro, ki smo ga deležni preko vas, dragi dobrotniki?! Ljubi Bog ve, da mu kar naprej govorimo o vas in ga prosimo, naj vas vse blagoslavlja, četudi se vam to pogosto ne zdi tako, ker Njegov čas ni naš čas!
Za konec pa seveda še čestitke in zahvala, kar je bil moj prvi in najpomembnejši namen tega pisanja. Božični prazniki so pred nami in Dete Jezus nam znova odpira svoje ljubeče roke, ki nas želijo stisniti na Njegovo usmiljeno Srce in nas osrečiti za vso večnost. Ne držimo se nazaj, ampak pohitimo v Njegov objem, saj smo vendar Njegova last.
Ker smo v zadnjem tednu priprave na Božič, želim vsem mnogo duhovne radosti in od prihajajočega Odrešenika milost za milostjo.
Prisrčno vas pozdravljam,
vaša hvaležna misijonarka z Madagaskarja s. Marjeta Zanjkovič

MIHELČIČ P. JANEZ – KIRGIZIJA – 25. 12. 2023
Dragi prijatelji!
Spet je leto naokoli, zato je spet čas, da Vam voščim blagoslovljen Božič in vse dobro v novem letu.
Nekateri že veste, da sem bil letos dvakrat doma. Preden sem se sredi avgusta odpravil nazaj v Biškek, sem bil na zdravniškem pregledu. Januarja pa načrtujem spet priti na preglede v Slovenijo. Upam, da bodo zdravila, ki jih sedaj jemljem, pomagala. Če pa ne bodo, bodo pa zdravniki predpisali kakšno drugo zdravljenje.
Po pravici povedano, se ne čutim bolnega in živim »kot po navadi«, tudi s kolesom se še vozim. Univerza, na kateri predavam, letos praznuje 30-letnico ustanovitve, pa so mi ob tem, za dolgoletno sodelovanje, podelili naslov častnega profesorja.
Moja molitev je, naj se v vsem in povsod zgodi Božja volja. Kar se tiče moje bolezni, kar se tiče svetovne politike, naj nam Bog da zdravo pamet, da bomo mogli premagovati težave. »Pridi k nam Tvoje kraljestvo!« Advent in Božič nas vabita k taki molitvi.
Še enkrat: blagoslovljen Božič in vse dobro v novem letu!
Janez Mihelčič


10. 11. 2023

KASTELIC S. METKA – BRAZILIJA – 15. 10. 2023
Dragi prijatelji iz Misijonske pisarne!
Iskrena hvala za vaše voščilo, molitve in prijateljstvo. Ta dan je bilo zjutraj veliko neurje z močnim deževjem, tako da se nam je polomilo kar nekaj dreves, eno pa je padlo tudi na električno napeljavo in strgalo nekaj žic. V oktobru imamo veliko deževja in tudi mraza ter vlage.
Moj praznik je bil zeloooo lep. Slovensko obarvan. Najprej smo bili pri maši v samostanu sester Karmeličank, kjer smo prejele poseben Marijin blagoslov.
Poleg tega pa je bil tukaj ta dan tudi dan otrok. Otroci so se zelo veselili sladkarij, ki jih je duhovnik pred tem celo blagoslovil. Bil je kar v zadregi in je prosil, naj starejši ne jemljejo iz košar, ker ne ve, če bo dovolj za otroke. Cerkve so bile ta dan nabito polne in duhovniki so to izkoristili za pozive, naj se verniki postavijo v bran življenju, saj je Brazilija tik pred glasovanjem na Vrhovnem sodišču za zakonsko uveljavitev in legalizacijo abortusa. Ljudje so večinoma proti. Življenje nedolžnih polagamo v Božje roke.
Potem pa smo imeli “podaljšan vikend”, saj so bile v petek šole zaprte, ker 15. oktobra praznujemo dan učitelja.
Blagoslov, s. Metka

MIKEC S. ZVONKA – MOZAMBIK – 26. 10. 2023
Prisrčen pozdrav iz Angole, že skoraj na koncu tega bogatega misijonskega meseca, ko se mi misijonarji še bolj zahvaljujemo za vse tiste, ki ste z nami in za nas, da lahko delamo na misijonskih poljanah.
A tokrat se oglašam s prav posebnim namenom, da se ZAHVALIM Misijonskemu središču za velikodušno pomoč našemu misijonu v Angoli, še posebej pri gradnji naše šole – vrtca v Cabindi. Hvala Bogu, v enem letu je skoraj končano … Kar še manjka, bo počasi z Božjo previdnostjo šlo naprej. Da bomo uradno začeli z delom v šoli, pa smo organizirali tudi slovesno OTVORITEV – BLAGOSLOV prostorov.
Prisrčen pozdrav in vse lepo
sestra Zvonka Mikec

MUJDRICA P. JANEZ – ZAMBIJA – 2. 11. 2023
Dragi prijatelji in prijateljice v Misijonskem centru,
hvala za pozitiven odgovor, da boste še naprej pomagali Materski šoli. Pred desetimi dnevi sem bil po dolgem času spet v Lusaki. Obiskal sem Matero, kjer sem imel mašo za celo šolo. Bilo nas je čez 1300. Bogu smo se zahvalili tudi za vašo pomoč! Blagoslovili smo zidove novih razredov in prosili Marijo, da bi bila šola kmalu končana. S sestro sva vam tudi poslala kratko prošnjo za pomoč za naprej, ki sva jo oba podpisala.
Včeraj, na dan vseh svetih, sem se pri maši zahvalil za vaše navdušenje za misijone in veliko pomoč. Vi ste res dobri in sveti!
Drugi teden začnemo z izpiti na naši univerzi. Molite za naše študente, da jim Bog da modrost in korajžo!
Vse lepo in dobro!
Prisrčen pozdrav iz afriških daljav,
p. Janez

KMETEC P. MARTIN – TURČIJA – 10. 11. 2023
Dragi prijatelji, 
iz srca se vam zahvalim za vaša voščila in za vašo bližino.
Brez vas bi bil velik revež, sicer pa se nenehno Bogu zahvaljujem za neprestano spremljanje in za tisoče znamenj, s katerimi me vodi po poti, ki je tolikokrat negotova.
Biti pastir njegove Črede pomeni skrbeti za vse, predvsem pa za upanje in prepričanje, da moramo priti v obljubljeno Deželo.
Naj vas vse blagoslavlja Gospod.
Vedno s hvaležnostjo,
P. Martin

BLAGOTINŠEK S. ZORICA – SENEGAL – 10. 11. 2023
Letošnji praznik sv. Uršule je bil za sestre iz Senegala ter Kameruna zares poseben dan. Skupaj z zahvalno sv. mašo za 60 let navzočnosti v Senegalu ter prav tako 60 let naše šole za dekleta v Thies, ki šteje danes več kot 800 učenk, smo se veselile tudi izpovedi začasnih in večnih zaobljub ter dveh srebrnih jubilejev. Skupaj z našimi sodelavci, domačimi, prijatelji, župljani ter mnogimi duhovniki, redovnicami in redovniki drugih kongregacij smo bile priča zelo lepi liturgiji. Oko se mi je orosilo ob pogledu na s. Jeannette, s. Clarisse ter s. Eveline, s katerimi smo bile dve leti skupaj v hiši formacije, ob njihovi izpovedi zaobljub. Ob slovesu iz hiše formacije sem prejela blago za habit, da bi imela na njihov praznik obleko kot zaobljubljenke, kot znamenje iste poklicanosti ter skupaj prehojene poti. S. Georgette, s. Julie in s. Cathy so izpovedale večne zaobljube. S. Therese Emile in s. Angelique pa sta že srebrni jubilantki. Po sv. maši smo se zbrali še na šolskem športnem igrišču za tipičen senegalski obrok z rižem.
Jubilej pušča v naših srcih svetlo upanje za prihodnost navzočnosti karizme sv. Angele v Zahodni in Centralni Afriki.
S. Zorica


22. 9. 2023

STARMAN S. ANICA– SLONOKOŠČENA OBALA – 17. 9. 2023
Lep in vroč pozdrav vsem.
Kljub temu da nas loči več tisoč kilometrov, v mislih velikokrat zahajam domov, še posebej v dneh, ko ste doživljali hude trenutke neurja in poplav. Moja pomoč v teh časih je le skromna in zaupna molitev k Bogu, da bi vsi pomagali drug drugemu in olajšali velike izgube in skrbi. Ko berem poročila in tednik Družina mi je toplo pri srcu, saj sta solidarnost in bratska ljubezen prisotna povsod. Hvala Bogu.
Združena z vami v molitvi vas prisrčno pozdravljam. Božji blagoslov naj vas spremlja in hrabri.
s. Anica Starman

MIKEC S. ZVONKA – ANGOLA – 18. 9. 2023
Spoštovani naši dragi prijatelji.
Ko sem letos julija in avgusta spremljala novice iz Slovenije in koliko škode je nastalo, me je tako stiskalo pri srcu, da bi kar tu med reveži naredila akcijo tudi za Slovenijo … No, pa je Bog velik … Slišim in spet poslušam, koliko solidarnosti se je sprožilo … četudi se ne reši vse naenkrat in se določenih stvari ne dobi nazaj … Da bi tako bilo še naprej
Vem pa torej, da kljub vsemu hudemu znamo in znate vedno gledati tudi na druge. S to mislijo sem se ponovno opogumila in napisala prošnjo za Trikraljevsko akcijo za nekatere naše bolj nujne potrebe, da bi, če Bog da in z vašo pomočjo, začeli tudi z našim otroškim vrtcem.
Res je, da je Slovenija v Cabindi že napisana z velikimi črkami in upam, da jih bomo letos lahko še povečali. Že vnaprej velik Bog lonaj, da mislite na nas vse misijonarje … V tem misijonskem mesecu, ki je pred nami, bomo še bolj globoko povezani.
Prav prisrčen pozdrav vsem in vsakemu v Misijonskem središču,
hvaležna sestra Zvonka Mikec

ŽNIDARŠIČ S. FANI – BOCVANA – 19. 9. 2023
Letos je leto velikega dogodka za veliko vas Serowe in za župnijo Sveti Gabriel. Župnija ima podružnico v Letlakane (približno 200 km oddaljena), ki je postala župnija Sv. Družine. Podružnice so Sv. Bakita v vasi Serowe, podružnice v Paje, Tsimojapula in Moyabana. 12. februarja letos pa je podružnična cerkev sv. Bakite v vasi Serowe postala samostojna župnija. Za to sv. mašo je bilo veliko priprav. Bilo je veliko praznovanje, veliko veselja.
Priporočam vam v molitev to novo župnijo, da bo rastla v veri, v ljubezni do Boga in med ljudmi, Da skrb za materialne stvari (ki so potrebne) ne bodo zadušile duhovnih …
Rada bi se vsem in vsakemu posebej zahvalila za vaše molitve, darovanje trpljenja, zanimanje in za vso materialno pomoč. Bog vam povrni. V naši kapeli se vsak dan z veseljem in hvaležnostjo v srcu spominjamo vseh dobrotnikov in prosimo božjega blagoslova.
Po Mariji Kraljici Rožnega venca, ko nas ta molitev v tem mesecu še posebej povezuje, vas vse prisrčno pozdravljam.
Hvaležna s. Fani

SEVER S. DORICA – KANADA – 19. 9. 2023
Z veseljem se vam oglašam pred mesecem oktobrom, ki je posvečen misijonski dejavnosti vesoljne Cerkve. V tem času pred Misijonsko nedeljo velikokrat razmišljam in ocenjujem svoje bivanje, prisotnost in delo tukaj na daljnem Severu. V tem letu smo lahko dokončali mnoga dela prenove naših misijonskih zgradb, ki so to že dalj časa več kot potrebovale. Iz srca hvala za vašo pomoč, predvsem otrokom in vsem, ki ste sodelovali pri Pustni Sobotni iskrici in tako velikodušno pomagali tudi mojemu misijonu.
Z veseljem se vam oglašam pred mesecem oktobrom, ki je posvečen misijonski dejavnosti vesoljne Cerkve. V tem času pred Misijonsko nedeljo velikokrat razmišljam in ocenjujem svoje bivanje, prisotnost in delo tukaj na daljnem Severu. V tem letu smo lahko dokončali mnoga dela prenove naših misijonskih zgradb, ki so to že dalj časa več kot potrebovale. Iz srca hvala za vašo pomoč, predvsem otrokom in vsem, ki ste sodelovali pri Pustni Sobotni iskrici in tako velikodušno pomagali tudi mojemu misijonu.
Prosimo Jezusa, naj ostane z nami. Naj naša srca vedno hrepenijo po njegovi družbi. Njegova bližina nas lahko razsvetli in preoblikuje, da bomo lahko oznanjali Skrivnost njegovega bivanja vsem, ki ga najbolj potrebujejo in se morda tega ne zavedajo. Resnica se bo naselila v nas kot majhen curek vode in preplavila bo vse naše življenje. Skrivnost je vedno v spustu, ne v vzponu …

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 20. 9. 2023
Spoštovani g. Matjaž, dragi sodelavci v misijonski pisarni,
pošiljam izpolnjeno prošnjo za TKA 2024 … Tokrat je obsežna, saj želi doseči okrog 600 ubogih otrok, mladih in družin v Amazoniji. Tudi na periferijah v Manausu se odpirajo nova misijonska področja za evangelizacijo. Nekaj se da videti na fotografijah. Lepo je, da se duhovniki, diakoni in mladi obračajo na nas sestre za misijonsko animacijo in evangelizacijo …
Lep pozdrav iz zadnje čase nadvse vroče Brazilije, vrti se okrog 40 °C,
s. Agata Kociper


1. 9. 2023

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 25. 8. 2023
Vi v misijonski pisarni ste pravi, budni in prijazni angeli, ki nas s tem in onim, še posebej z vabilom k prijavi projekta lepo nagovorite … Med tolikšnimi potrebami, ki jih imamo na misijonskem polju … Sestre se bomo pogovorile, za kateri projekt bomo prosili pri TKA 2024.
Sedaj pa vse lepo pozdravljam in se že vnaprej zahvaljujem … Od prejšnje TKA sem pred dnevi poslala poročilo in nekaj slikic.
s. Agata Kociper

GODNIČ S. ANDREJA – 29. 8. 2023
Draga Slovenija,
na kratko se vam oglašam, ker bi se vam rada iz srca zahvalila, da ste bili teh 15 let na tako intenziven in neverjetno velikodušen način del mojega misijona v Latinski Ameriki. Ne znam prav izraziti, kako sem se čutila nošeno tako po vaši molitvi in bližini kot tudi po konkretni pomoči. Rada bi se vam zahvalila tudi v imenu domačinov tako v Peruju kot v Venezueli: vaši velikodušni darovi skozi vseh 15 let so pomagali izobraževati, zdraviti in – še posebej tu v Venezueli – nahraniti mnoge. Koliko imen teh, ki ste jim nezavedno pomagali, je zapisanih v Knjigi življenja. Naj vam naš Gospod poplača z blagoslovi in mirom.
Topla hvala tudi Misijonskemu središču, da je tako odprto in živahno (duhovno) letališče, kjer pristajamo in odletamo na vse konce planeta, okrepčani in obloženi za služenje Gospodu v misijonih.
Zakaj ta slovesni nagovor? Ker ravno na 15. obletnico prihoda v misijone (na praznik Marijinega imena) letim za kako leto nazaj v Slovenijo. Ne, nisem bolna ali v kaki krizi, da vas ne bo skrbelo. Gospodovi načrti niso (vedno) naši in kljub prvemu šoku – če smem biti iskrena – sem hvaležna mojim uršulinkam, da bom spet lahko malo doma. Vsi vaši darovi, namenjeni Venezueli, so se že nakazali za našo pobrateno šolo, za naprej pa bi priporočila, da počakate in ne nakazujete, ker še ne vem, kje me Gospod želi.
V imenu vseh misijonark in misijonarjev prosim, da ostanete tako močno ZALEDJE in z molitvijo, žrtvijo in darovi polnite duhovne in drugačne baterije slovenskim misijonom po svetu.
Vaša s. Andreja, uršulinka

KAVČIČ S. BOGDANA – BURUNDI – 26. 8. 2023
O, moji dragi prijatelji v Misijonski … Ja, prvi ste bili z voščilom za moj rojstni dan. Veliko veselja je prišlo v moje srce, da se mi zdi, in ne samo zdi, čisto res je, da ste me pomladili in ne postarali. ZRes srčna vam hvala, ko ste vedno z nami. In taki darovi so najlepši.
Vedno pa mislim še na vse tiste, ki so izgubili vse (op.: v poplavah) … Še naše sestre se sprašujejo, kako bi jim pomagali. Naj Bog vzbuja požrtvovalna srca. Vedno sem s srcem in v molitvah z vami.
Bog naj vas blagoslavlja.
s. Bogdana

PETERLIN S. BARBARA – UKRAJINA – 31. 8. 2023
Ja, včerajšnja noč je bila »živa«. Žal sta dve osebi tudi izgubili življenje. Me smo slišale rakete, zbijali pa so jih v sosednjih rajonih, tako da pri nas ni bilo tako glasno.
Je žalostno … Ko se voziš in vidiš poškodovane stavbe, si vsak dan bolj hvaležen za življenje.
Hvala za skrb in molitev.
s. Barbara


21. 7. 2023

BLAGOTINŠEK S. ZORICA – SENEGAL – 14. 7. 2023
Topel pozdrav.
Iskreno se opravičujem, tečaj me je čisto prevzel in okupiral. Dobro je tako! Je zelo koristen in sem zelo zadovoljna ter neizmerno hvaležna. Platforma šteje tudi ure dela in v enem tednu je potrebno zaključiti lekcijo z vsemi nalogami! Prvi teden mi je uspelo.
Če bo še kdaj kdo spraševal, kaj potrebujemo v pastorali v Senegalu, so Sveta pisma vedno zelo zelo dobrodošla.
s. Zorica

ŽIGON IVANA – MOZAMBIK – 15. 7. 2023
Srečno in varno sem pristala v Afriki! 
Minilo je šele malo dni, a je vtisov že  toliko, da jih težko strnem v teh nekaj vrsticah, niti v besede ne ujamemo vsega. Zaradi opravkov in obveznosti smo še na jugu države, nekaj dni v Maputu ter skoraj teden dni v Namaachi. 
Navajam se na to, da se sonce premika v drugo smer, da je “eksotično sadje” nekaj domačega in da v temačni cerkvi najprej vidim le albo … šele, ko se nasmeji, pa tudi (op. temnopoltega) duhovnika :).
V naslednjem tednu se z novim terenskim avtomobilom s Tonetom odpraviva proti severu, v Moatize. 
Ivana

MUJDRICA P. JANEZ – ZAMBIJA – 19. 7. 2023
Sem na počitnicah v Sloveniji. Veliko primerjam Zambijo in Slovenijo, ki sta si zelo različni. Materialno je Slovenija dosti boljša od Zambije. Navajam nekaj primerov:
Slovenske ceste so odlične; mnoge ceste v Zambiji pa so polne lukenj. Hiše v Sloveniji so zelo lepo zgrajene in vzdrževane; mnoge hiše v Zambiji pa so nedokončane in posebno na podeželju so le s slamo pokrite. V Sloveniji imajo vsi mladi možnost za šolanje, v Zambiji je pa premalo šol in mnogi nimajo možnosti izobraževanja. Slovenska hrana je res obilna in okusna; v Zambiji je pa več kot polovica ljudi lačnih.
Kljub temu so Zambijci bolj veseli in se lepše smejejo kot Slovenci. Zakaj? Zdi se mi, da Zambijci dosti bolj cenijo svoje življenje kot mi! Srečni so, da živijo! Zanje je njihovo življenje največji zaklad in so zanj Bogu nadvse hvaležni! Zaradi tega imajo tudi veliko otrok. Ob nedeljah so cerkve polne: verniki navdušeno pojejo in plešejo, da izrazijo veselje do življenja in hvaležnost Bogu!
Kaj je lepša prihodnost? Zambijci moramo dosti več delati, ker le pametno delo prinaša resnični napredek. Slovenci pa moramo dosti bolj globoko razmišljati, da najdemo smisel življenja in Boga! Le če si postavljamo velika življenjska vprašanja, kot ‘Kdo smo? Zakaj živimo? Kje lahko vidimo božjo modrost in dobroto?’ in iščemo smiselne odgovore, lahko imamo lepo življenje. Religija daje čudovite odgovore na ta vprašanja. Torej, Zambijci moramo postati bolj delavni, Slovenci pa bolj globoko miselni!

KRIŠTOFOVA NEDELJA 2023
V nedeljo, 23. julija, bomo obhajali Krištofovo nedeljo. Na ta dan bo potekala vozniška akcija MIVA za nakup prepotrebnih vozil za naše misijonarje.
Vsak voznik ali voznica ve, kako dragocen je lahko avto za vsakodnevne opravke. Kaj pomeni prevozno sredstvo v misijonih, kjer je to pogosto edino vozilo daleč naokoli, si lahko le predstavljamo. O tem nam najbolje spregovorijo zahvale misijonarjev, ki si jih lahko preberete na https://www.missio.si/blog/2023/06/27/kristofova-nedelja-2023/ . Z različnimi vozili pogosto dobesedno rešujejo življenja. Z darovi, prejetimi za akcijo MIVA, smo v letu 2022 podprli 25 projektov v skupni vrednosti 593.760,00 €.


5. 5. 2023

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 19. 6. 2023
Vsem vroč pozdrav z novico, da sem dobro pri delu in pri zdravju.
Tukaj smo na povabilo tri dni sodelovale z rekorderjem kolesarjenja po Braziliji Valdeni Pinheiro Alves, ki bo s kolesom prevozil pot po Braziliji do 27 glavnih mest in tam predstavljal solidarnostni projekt “PAO SOLIDARIO” (solidarnostni kruh). Tudi sestre HMP smo podprle njegov projekt, ki ga je namenil našemu socialnemu delu. Tako smo skupaj še z drugimi prostovoljci pred trgovinami ljudi nagovarjale in vabile k sodelovanju ter k darovanju 1 kg hrane, medtem ko je on 12 ur neprenehoma vozil kolo, okrašen z zastavami in plakati solidarnega kolesarjenja. Bila je zelo uspešna akcija. Zahvala gre Bogu in temu brazilskemu rekorderju, ki ga imenujejo tudi AMBASADOR MIRU. Sedaj je to izjemno akcijo v korist lačnih družin izvedel že v predzadnjem velikem mestu Brazilije. Lačnih družin pa tukaj ni malo, zato je njegova akcija toliko bolj blagoslovljena.
Vesela sem, da sem sodelovala in še bolj vesela bom, ko bomo delili to hrano tistim, ki jo najbolj potrebujejo.
s. Agata Kociper

GRM TONE – MOZAMBIK – 19. 6. 2023
V župniji sv. Janeza Krstnika smo obhajali praznik zavetnika in obhajali hvaležnost za 40. obletnico ponovnega odprtja misijona Moatize in salezijanske navzočnosti v provinci Tete. Na zabavi so bili tudi nekateri gostje in civilne oblasti mesta Moatize. Med mašo je podalo obljube 60 novih članov ADMA. Ob koncu maše je bila procesija s podobo patrona. Ob 13. uri je sledilo skupno kosilo, nato pa kulturni trenutek, veliko veselja, petja in glasbe. Cel dan smo bili brez elektrike, vendar nam je tokrat uspelo pomagati si z izposojenim agregatom … Danes pa začenjamo s prenovo župnijske cerkve!

MIKEC S. ZVONKA – ANGOLA – 15. 6. 2023
… Kar se te zadnje dni spet tu dogaja, pa je zelo zaskrbljujoče: kar naenkrat so podražili bencin za 70 %, začeli so kontrolirati vse, kar je uradna in neuradna prodaja in tako so na veliko zapirali vsa skladišča, prodaje na veliko, kjer ljudje kupujejo, da potem prodajajo na manjših trgih ali pa kar ob cesti, hiši … Zdaj tega vsaj v mestih ni več. A to je bil edini dohodek za mnoge. Tako v državi vlada veliko nezadovoljstvo, ljudje bi radi protestirali, pa nimajo kje. Za malo peščico, ki živi na račun ubogih in izkorišča bogastvo te naše države, to res ni pomembno. A velika večina zelo trpi. Revščina narašča (no, saj vem, da je to kar splošno po svetu, a kjer je že bila revščina, se to še bolj pozna) in ko vidiš ljudi, očete in mame, ki ne vedo, kako in kaj bi, da bi dali otrokom kos kruha, se kar srce trga. Tisti, ki so zapustili svoja polja v notranjosti države v upanju, da bo v mestu lažje, zdaj res ne vedo, kako in kaj! To je zdaj nova vojna za narod, ki je že leta in leta trpel vojno, pomanjkanje …

——————————————————————————————————-

LETNO SREČANJE MISIJONARJEV V DOMOVINI
Letošnje srečanje misijonarjev v domovini bo v soboto, 24. junija, v Črenšovcih, kamor nas vabi škofijski animator za misijone v soboški škofiji župnik Zoran Car. Dan bomo začeli s skupno sveto mašo, ki jo bo vodil soboški škof dr. Peter Štumpf. Sledil bo program s srečanjem, pogovorom, izmenjavo novic in izkušenj, predvsem pa čas za druženje vseh sedanjih in nekdanjih misijonarjev ter tistih, ki v domovini delamo za misijone. Kot vedno bo med nami tudi predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve g. Andrej Šter, ki bo s svoje plati predstavil svetovno dogajanje. Popoldne bo namenjeno sproščenemu družabnemu delu.
Misijonsko središče Slovenije


5. 5. 2023

STARMAN S. ANICA – SLONOKOŠČENA OBALA – 17. 4. 2023
Letošnje praznike smo živeli z našo sestro Blandino, ki jo je po eno in pol letni bolezni Jezus prišel iskat na cvetno nedeljo. Vse bogoslužje velikega tedna in vstajenje nam je pomagalo, da smo z zaupanjem in vero pospremili sestro na velikonočni četrtek k počitku. Naj počiva v miru in moli za nas, me pa zanjo.
Med novicami sem našla tudi potrdilo za denar, ki je bil nakazan za Trikraljevsko akcijo. Prisrčna hvala in Bog plačaj za dar. Hvala otrokom, ki so se trudili in nabrali tako veliko vsoto, dobrim ljudem, ki so darovali in vam, ki ste akcijo pripravili. HVALA vsem!
Božji blagoslov naj vas spremlja in molimo en za drugega.
Mir in dobro!
s. Anica

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 20. 4. 2023
Letošnje velikonočno tridnevje me je močno nagovorilo. Cerkev v Braziliji vsako leto izbere eno solidarnostno tematiko in v vsaki škofiji, župniji in skupnosti izvaja različne akcije na temo bratstva in vključevanja ljudi, ki so na obrobju družbe ter prikrajšani za osnovne človekove pravice. Letošnja tema je »bratstvo in lakota« in Jezusovo naročilo «Vi jim dajte jesti!« (Mt 14,16) Povsod se čuti naraščanje števila Brazilcev, ki nimajo hrane, saj se je v dveh letih pandemije to skoraj podvojilo. Od 214 milijonov prebivalcev, ki jih ima Brazilija, jih približno 33,1 milijona trpi lakoto, kar je 14 milijonov več kot leta 2020.
Župnije so se aktivirale za več pobud, pri katerih lahko sodelujemo, predvsem pri ponovni uporabi še uporabnih živil, ki bi bila sicer zavržena. Z njimi so se kuhale enolončnice, ki so se po trgih, ulicah in ob župnijskih prostorih dvakrat tedensko delile številnim prebivalcem ulice. Ob topli hrani se je z njimi podelila tudi kakšna topla misel. Nekateri so povedali, da radi pridejo po krožnik juhe s kruhom prav zato, ker so lepo sprejeti, nagovorjeni in ker tudi molijo.
Z vami, dragi botri in dobrotniki, se tako čutimo delček solidarnostnega omrežja, ki ga spletamo z od sveta, ne pa od Boga odrezanim božjim ljudstvom. Nas naj še naprej vodi Jezusovo povabilo: «Vi jim dajte jesti!« (Mt 14,16)
Velikonočne pozdrave vsem v MSS, da bo ta čas poln sonca in luči za slehernega, ki potrebuje teh žarkov za svoj notranji mir, zdravje, za razbremenitev slabih občutkov, ko tudi nam v preizkušnjah primanjkuje plamenček vere in zaupanja. Pod žarom VSTALEGA ne bomo nikoli zgrešili poti.
Hvaležna s. Agata Kociper

MUJDRICA P. JANEZ – ZAMBIJA – 8. in 30. 4. 2023
Trenutno imam velik izziv: učim 14 razredov religiozno vzgojo. Moja kolegica redovnica je šla učit drugam, tako sem zdaj edini, ki uči ta predmet na naši univerzi. Do pismenih  izpitov je še tri tedne. Trenutno ocenjujem spise. Problem je, da sem od 100 spisov prejel le 30. Ampak moram uspeti in potem se vidimo!
Čeravno sem odšel iz Slovenije po svetu pred 60. leti, sem še vedno ponosen, da sem Slovenec kot vi in zelo rad pojem slovenske pesmi – narodne in cerkvene.
Vstali Jezus naj vam da svoj čudoviti mir srca, kar je najlepše doživetje na tem svetu!
Začel sem se pripravljati na počitnice v Sloveniji od 5. maja do 27. julija. Brat Lojzek me počaka na Brniku in me pelje v Prekmurje. V Ljubljano pridem po 21. maju, ko je v naši vasi Bratonci proščenje (žegnanje). Že sem začel peti čudovite slovenske pesmi!
Na veselo snidenje! Vse lepo in dobro!
Janez 

BLAGOTINŠEK S. ZORICA – SENEGAL – 21. 4. 2023
Domačini pravijo, da smo letos začeli majsko vročino že marca, to pomeni temperature okrog 40 stopinj, a nas vedno znova preseneti tudi večerna ali jutranja ohladitev do 20 stopinj. Februarja 2024 bodo tu predsedniške volitve. Ob sojenju enemu izmed opozicijskih voditeljev je bilo v Dakarju precej nemirno. Zaradi varnosti smo prekinili program medkongregacijskega postulata in noviciata in se vrnili v svoje skupnosti. Moje glavno poslanstvo še naprej ostaja pomoč magistri novink in postulantk, zato sem pogosto v Dakarju za spremljanje naših novink in postulantk iz Senegala in Kameruna. 
Vsem, ki ste prispevali dar za Sveta pisma za Senegal, iskrena hvala. Večina od 225 Svetih pisem je že v rokah mladih in odraslih. Okrog 20 avdio naprav za poslušanje Božje Besede v dveh domačih jezikih pa bodo deležni tudi nepismeni ali nefrancosko govoreči.
Pustna Sobotna iskrica za naši dve šolski kantini nas je globoko ganila. Tukaj v Thies in v bližnji Sandiari bodo obroki lahko boljši, izboljšale bomo lahko tudi pogoje priprave in zauživanja hrane. Cene živil in ostali življenjski stroški so v zadnjem letu zelo narasli, tudi do 100 %.
Hvala za vse darovane prevožene kilometre za MIVO, tudi tu smo deležni Vašega daru.
In vsakemu novemu botru v Kamerunu in Senegalu iskrena hvala. Obiskovati šolo je varovalni dejavnik v sedanjosti in velika priložnost za prihodnost.
Hvala vsem v Misijonskem središču za veliko srčnost, s katero smo spremljani iz domovine, je neizmerna moč za življenje in oznanjevanje v večinsko muslimanski deželi.
s. Zorica Blagotinšek

LISJAK DANILO – UGANDA – 17. 4. 2023
Včeraj doživeta maša v ‘naši’ cerkvi v Atede. Priložnost, da povem resnico o začetnikih misijona in o trpljenju, ki je spremljalo to delo. In tudi obdarovanju po Božji Dobroti. Načrt od 2010, obljubljen župljanom, je popolnoma uresničen. Dar nove cerkve sv. Janeza Boska je naš blagoslov. Preprosti ljudje v vsakdanjem prizadevanju za preživetje dojemajo s srcem in očmi. Res je, zaploskajmo Bogu in Slovencem, ki verjamejo v delo misijonarjev. Tudi vi v pisarni ste med njimi!
Danes začenjajo polagati steklene prizme v okenske odprtine. Dež z vetrom je neusmiljen, zato je bila odločitev za to varianto. Ko gledam na previdnostno ‘najdenje’ dveh najboljših mojstrov, me je vse manj strah glede dokončanja tega svetišča. Kako? On, ki je navdihnil pred 25. leti, bo tudi našel najboljšo pot za dovršitev.

KRMELJ JANEZ – MADAGASKAR – 2. 5. 2023
Na skrajnem podeželju, v Vatanato, mi je bolničar mojstrsko zašil rano z laksom za ribolov. V injekcijsko iglo je napel konec laksa, ga dobro stisnil in ukrivil korak za korakom ter šival na živo brez anestezije. To je iznajdljivost domačinov, kjer ni na razpolago ničesar. Pa antibiotike jej, mi je rekel. In vse je v redu. Dal sem mojstru okrog 5 € in je bil hvaležen.
Namreč strešno valovito pločevino so nesli 9 km daleč in da je to primerno embalirano za nosit, so štiri kose pločevine zvili in rolo zvezali. Na cilju smo te vezilke posekali. Pločevina se je sprostila kot vzmet in moji počasni refleksi so plačali svoje (op. ureznino na roki). Nekajkrat mi je uspelo …
Januarja bi šel v Slovenijo, če bom uspel ohraniti zdravje do takrat.
Letošnje leto je bilo zelo zahtevno. Lakota se bo šele ta mesec polegla. Marca in aprila smo delili le koruzno moko za otroke in manjokovo moko za odrasle. Izčrpal sem vse rezerve.
Naše šole je Pedro sprejel v sklop šol Akamasoe. Trenutno mi gradi licej z dvanajstimi razredi. Imamo blizu 900 otrok in mladih v vseh oddelkih šol. Ustanova Akamasoa od učencev in dijakov ne zahteva šolnine, sicer bi revni ne imeli enakih možnosti za šolanje. Država pomaga Akamasoi z vsakoletnim sprejemom manjšega števila učiteljev v državne službe. Do tedaj pa moram za njihove plače poskrbeti sam. Hvaležen sem skladu Trikraljevske akcije, ki mi je pomagala pri plačah za učitelje prvih pet mesecev.
Zaradi navala na naše šole bo potrebno pred vstopom v novo šolsko leto dodatno zgraditi dva razreda za osnovno šolo in dva razreda za nižjo gimnazijo ter internat za dijake višje gimnazije. Stvari se tako hitro odvijajo in z njimi nove zahteve. Če imate še kaj sredstev iz Trikraljevske, bi prosil sredstva za ta dva šolska objekta.
No, pa sem se kar razpisal. Vsem v misijonski prisrčen pozdrav,
Janez

SREČANJE MALGAŠEV V DOMOVINI
“Kako lepo je, ko bratje in sestre v ljubezni prebivajo skupaj.” V četrtek, 27. aprila, smo se ponovno zbrali nekdanji malgaški misijonarji pri sv. Jožefu v Celju in se skupaj poveselili. Pri maši smo molili za vse bolne in pokojne misijonarje. Praznovali smo tudi 70. rojstni dan Lojzeta Letonja, ki misijonari v Beogradu sedaj že vrsto let. Hvaležni smo za nepozabno misijonsko izkušnjo na Madagaskarju in za prijateljstvo, ki nas povezuje že več desetletij.
Rok Gajšek


14. 4. 2023

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je SEVER-DORICA-150x150.jpg

SEVER S. DORICA – KANADA – 5. 4. 2023
Dragi vsi,
iskrena HVALA za vaše voščilo, hvala za vaše spremljanje in pomoč.
Iz srca vam želim, da bi skupaj s svojimi dragimi praznovali Veliko noč v veselju, miru in zavedanju, da smo vedno obdani z neskončno Ljubeznijo, ki nas vodi in pričakuje.
Jaz sem v Baker Lake, ker škof ni našel duhovnika, ki bi tukaj vodil obrede. Tako bomo pač naredili, kar se da.
Ljudje še posebej Veliki petek doživljajo z neko pristno globino. Z lahkoto se identificirajo s trpljenjem in bolečino, ki jo Liturgija na tak globok način približa. Zame je to še posebno doživetje, saj se zavedam, da ljudem pomenim referenco. Tako prosim v molitvi, naj On spregovori po meni in naj čutijo, da so sprejeti, ljubljeni, da jim je odpuščeno …
Naj nas vse prevzame Novo Upanje v Življenje, ki nam ga prinaša Vstali Jezus.
s. Dorica

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je CUK-BARBARA-maj-2017-1-150x150.jpg

ČUK BARBARA – MEHIKA – 6. 4. 2023
Življenje ni vedno tako, kot ga načrtujemo, zagotovo pa nas vedno preseneti in vedno lahko zaupamo, da bo konec dober, ker je Bog z nami.
Blagoslovljene velikonočne praznike vam vsem skupaj iz srca želim.
Tu je že pošteno vroče …
Naj bo tudi vam toplo.
Barbara

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je STERLE-JOZICA-2020-150x150.jpeg

STERLE S. JOŽICA – UKRAJINA – 7. 4. 2023
Naj vstali Gospod tudi vas napolni s svojo bližino, mirom, zaupanjem in veseljem. Lepo se vam zahvaljujem za vso pomoč, duhovno in materialno, da lahko še naprej služimo našemu trpečemu narodu. Naslednji teden bomo vse tukajšnje sestre na duhovnih vajah. Priporočamo se v molitev, da bi nas Gospod okrepil v veri in predanosti Njemu, ki je Gospod vseh časov.
Vsem veselo alelujo!
s. Jožica

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je MUJDRICA-JANEZ-150x150.jpg

MUJDRICA P. JANEZ – ZAMBIJA – 8. 4. 2023
Dragi prijatelji,
tukaj je že Velika noč, praznik Jezusove čudovite zmage! Zato vam prisrčno čestitam, ker ste že del te zmage in vam želim veliko veselja! Navdušeno pojmo: ‘Jezus je vstal, vstali bomo tudi mi, aleluja!’
Trenutno imam velik izziv: učim 14 razredov religiozno vzgojo. Moja kolegica sestra je šla učit drugam, tako sem zdaj edini, ki uči ta predmet na naši univerzi. Do pismenih izpitov je še tri tedne. Ko jih ocenim, grem 4. maja na dopust v Slovenijo. Trenutno ocenjujem spise. Problem je, da sem od 100 spisov prejel le 30. Ampak moram uspeti in potem se vidimo!
Čeravno sem iz Slovenije odšel po svetu pred 60. leti, sem še vedno ponosen, da sem Slovenec kot vi in zelo rad pojem slovenske pesmi – narodne in cerkvene.
Vstali Jezus naj vam da svoj čudoviti mir srca, kar je najlepše doživetje na tem svetu!
Na veselo svidenje in z Bogom!
p. Janez

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je KOCIPER-AGATA2022-150x150.jpg

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 10. 4. 2023
Danes na Veliko noč se je naša inspektorialna skupnost s predstojnico iz Rima na čelu, ki je tukaj na obisku, odločila, da bomo šle k sveti maši k starejšim in bolnim sestram, kjer bomo lažje doživele in poglobile skrivnost Jezusovega trpljenja in Vstajenja. Od 15 sester v skupnosti so kar tri popolnoma nepokretne, odvisne od pomoči zdravstvenega osebja, ki skrbi zanje. To so misijonarke, ki so v svojih 80, 90 in več letih dale vse za Božje Kraljestvo med indijanskimi plemeni, v šolah, zdravstvu ter v pastorali. V težkih začetnih časih v amazonskih pragozdovih so pastoralni obiski med temi plemeni trajali tudi mesec dni. Zanimivo je, da sta s prvimi štirimi sestrami iz São Paula prišli tudi dve izobraženi dekleti laikinji, ki sta imeli pomembno vlogo na misijonskem področju. Torej ta velikonočna sv. maša nam je poglobila vero v Jezusovo in naše vstajenje. Zato pa lahko pojemo Alelujo tudi, ko se moči že nagibajo h koncu, kajti verujemo, da je On naše vstajenje in življenje.
s. Agata Kociper


10. 2. 2023

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je LISJAK-DANILO-2021-150x150.jpg

LISJAK DANILO – UGANDA – 13. 3. 2023
Z Ivom sva včeraj prispela v naš misijon v Atede. Filmska dokumentacija bo pokazala, kako daleč v ‘srce Afrike’ sega slovenska ‘roka’ DOBROTE. Tudi kot dokaz vsem tistim, ki še dvomijo in seveda v spodbudo tistim, ki živijo ‘krstno katolištvo’.
Kako lepo se je po slabih dveh letih znajti med svojimi, ko ti v kuhinji skuhata dekleti Innocente, ki seem jo krstil kot katehumenko, in Sifa, ki sem jo pred tremi leti peljal k sestram s. Vedrane na petmesečni kuharski tečaj … Dobro zastavljeno in načrtovano postaja po milosti tudi del Božjih načrtov.
Bogu in vam vsem iskrena hvaležnost ‘s fronte ob začetku toka Belega Nila!’
Danilo Lisjak

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je ZadravecM-e1347007805460-150x150.jpg

ZADRAVEC S. MILENA – JORDANIJA – 15. 3. 2023
Poslala sem slike ruševin od potresa v Aleppu. Sestra, ki tam deluje v naši skupnosti FMA, se trudi, da vsaj nekaj malega – kruh, mleko, odeje, streho, prenočišče … – deli s prizadetimi, ki so ostali brez hiše in vsega, kar je bilo notri. Srečni so, da imajo kaj za pod zob in streho nad glavo …
Ne vem, če si sploh lahko predstavljamo, kakšno je življenje po vojni, potresu, neurju … Sestra, ki deli kruh in streho, je marsikaj prestala že v svoji deželi v Libanonu, ki ni nič na boljšem kot Sirija, kjer je trenutno. Pokorščina jo je že pred temi dogodki poslala v Aleppo, medtem ko je njena mama grozno prizadeta od tamkajšnjih dogodkov in popolne ekonomske krize … Iz ene tragedije sedaj okuša drugo, morda še večjo.
Mladina iz skupine POTA, ki se je pri nas ustavila za prenočišče, mi je darovala lepo vsoto za pomoč Siriji. Bili so namreč na poti proti Anjari, kjer so kot prostovoljci pomagali v sirotišnici. Sestra iz naše skupnosti je že naslednji dan odpotovala v Sirijo v Aleppo, njen rojstni kraj, kjer ima še mamo, brata in sestro. S seboj je nesla finančno pomoč ne samo od POTA, pač pa tudi prispevke nekaterih romarjev iz Slovenije. Vsem najlepša in prisrčna hvala! Sestra se še ni vrnila, saj je njena mama kritično travmatizirana. Namreč ni si še opomogla od smrti njenega sina, ki so ga ubili teroristi, ko jo je doletel ta nepričakovani potres; družina se je sicer rešila, ne more pa se znebiti groznih scenarijev, ki so se vklesali v njihovo podzavest z neizbrisnim črnilom.
Jaz bom šla v Sirijo takoj, ko mi bo dano.
Hvala vsem, ki hočejo pomagati.
Lep pozdrav,
s. Milena Zadravec

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je MIKEC-ZVONKA-150x150.jpg

MIKEC S. ZVONKA – ANGOLA – 15. 3. 2023
Mi se že veselimo, da bo naše delo lahko šlo naprej. Prejšnji teden sem bila v Cabindi, da sem videla delo. V upanju sem rekla sestram, da čakam odgovor iz Slovenije. One pa goreče molijo k svetemu Jožefu … in za vse dobrotnike. HVALA!
Torej mi že delamo, radi bi do začetka šolskega leta skoraj končali z gradnjo vrtca. Povedali so mi, da se vsak dan oglašajo ljudje in sprašujejo, kdaj bomo imeli vpis za v šolo … Si predstavljate, kako zaželen je ta prostor … Res lepo.
Naj vas Bog še naprej obilno blagoslavlja, mi pa molimo za vas vse v Misijonski pisarni.
Vsem prav prisrčen pozdrav iz Rima,
s, Zvonka Mikec

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je Grm-Anton-004-150x150.jpg

GRM TONE – MOZAMBIK – 16. 3. 2023
Ta trenutek sem prejel grozljivo novico – odpreti morajo jez na Zambeziju, ker je voda v gornjem toku podivjala in ni druge možnosti kontrole akumulacijskega jezu največje Afriške hidroelektrarne! “Voda v hidroelektrarni Cahora Bassa je presegla običajne standarde ohranjanja. Zaradi zaščite in omogočanja pravilnega delovanja tega vodnega vira se prebivalcem spodnjih območij in koridorjev reke Zambezi sporoča, naj se nujno umaknejo na varno. Kmalu se bodo začeli množični izpusti, saj dve dnevno odprti zapornici ne zadoščata potrebam besnečih voda …”
Poklical sem koordinatorja cone koridorja Zambezi, ki je del moje župnije … Voda odnaša vse, kar je na poljih! Kazalo je zelo dobro in čas je bil tik pred pobiranjem pridelkov. Nekaterim srečnežem je pred časom uspelo rešiti nekaj malega, kakor da bi slutili, kaj se pripravlja! Pot do vasi je žal pod vodo. Brž, ko bo mogoče, bom šel z motorjem na pot, da vidim, kako in kaj … Za enkrat ni poročil o žrtvah na našem območju. Hvala za molitven spomin …
Tone Grm


10. 2. 2023

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je SEVER-JANEZ-08-150x150.jpg

SEVER P. JANEZ – RUSIJA – 4. 2. 2023
Rad bi se vsem zahvalil, da sem bil tako lepo sprejet, ko sem bil to pot v Sloveniji. Prav lepa hvala za vso prijaznost in za zanimanje o tem, kar delam in kako živim. Hvala za vsakršno podporo: duhovno, psihološko in gmotno. Vse to mi je v pomoč.
Na moj zadnji dan v Sloveniji mi je uspelo poromati na sv. Višarje. To je bilo prečudovito. Tam sem vse svoje prijatelje in družino izročil Mariji.
Nekaj drugega, kar sem začutil, pa je to, da se v Rusiji počutim res doma. Ko sem se tokrat vrnil, sem čutil veselje in mir, da sem spet »doma«. Prvič se zavedam in si priznam, da sem »doma« tu in ne kje drugje, ne glede na to, kakšna je trenutna situacija. Sprejela me je topla in suha zima (-10˚C) v bleščečem soncu. Ljudje so me čakali. Videti so bili veseli, da sem se res vrnil. Zdaj to ni več nekaj samoumevnega! Prav ta teden sta morala dva duhovnika iz saratovske škofije (južno evropski del Rusije blizu meje z Ukrajino), ne po svoji volji, zapustiti Rusijo zaradi »drobnarije«. Bogu sem hvaležen za vse to – za počitnice in za to, da sem nekje doma.
Da sem prišel nazaj v Novosobirsk, sem moral kar na tri letala – dve uri leta od Ljubljane do Istanbula, štiri in pol od Istanbula do Moskve in še štiri ure od Moskve do Novosibirska. V Istanbulu je padal sneg in smo zaradi tega v Moskvo prileteli s 40-minutno zamudo. Imel sem manj kot uro in pol, da sem šel čez vse kontrole in dobil listek za naslednji polet. Moral sem teči, ampak mi je uspelo. Imel sem srečo, da sem šel skozi kontrolo na meji, ko sem priletel v Moskvo, brez težav in čisto brez stresa. Hvala Bogu!
Zdaj pa veselo na delo!
Janez Sever, DJ

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je BAJEC-PAVEL-150x150.jpg

BAJEC PAVEL – SLONOKOŠČENA OBALA – 6. 2. 2023
Kar nekaj mesecev je že minilo od mojega dopusta lansko leto. Iskrena hvala vsem za topel sprejem v domovini, v župniji in seveda v družini. Lepo je bilo, hvala vam! Sedaj sem spet na svojem delovnem mestu tako v Centru za izobraževanje katehistov kot tudi v župniji.
Smo že v drugem mesecu leta 2023. Vsako leto v januarju in februarju organiziramo tečaje za naše katehiste. Teh je v škofiji okrog tisoč in celo več. Zberejo se ob ponedeljkih, po jezikovnih skupinah, in z voditeljem vsake skupine obravnavajo snov, ki je pripravljena v knjižici, ki jim služi kot priročnik. Od štirih skupin so tri organizirane v domačih jezikih, ena pa v francoščini. Animatorji so domači duhovniki, razen zadnjo, ki je v francoščini, vodim navadno jaz. Letos je bila kar lepa udeležba. Prvi dve skupini sta privabili vsaka nekaj več kot štirideset katehistov, v tretji jih je bilo kar več kot sto trideset in v četrti več kot sto dvajset. Tako smo v vseh štirih skupinah sprejeli 347 katehistov. Lahko rečemo, da je bila udeležba lepa in tudi zelo odgovorna, resna. Da lahko te tečaje organiziramo, prejemamo nekaj pomoči iz Rima. V tem letu imamo v programu še en biblični tečaj in v postnem času tedenske duhovne vaje.
Betel, tako se imenuje naš center, služi za izobraževanje katehistov, v drugem delu pa služi za sprejem skupin, ki organizirajo razna srečanja, tečaje, seminarje in podobno. Ta dodatna dejavnost nam omogoča, da je center vse leto odprt in aktiven.
Kar z velikimi koraki se nam bliža postni čas. Čas pokore in spreobrnjenja. Križev pot bomo organizirali po mestnih četrtih naše župnije. Navadno je to lepo doživetje za kristjane, pa tudi pričevanje naše vere pred neverniki. In potem Velika noč, praznik kristusovega in našega zmagoslavja.
Naj bo vsem nam priložnost poglobitve naše vere in naše povezanosti s Kristusom. Vsem želim vesele in milosti polne velikonočne praznike.
Pavel

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je KOCIPER-AGATA2022-150x150.jpg

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 9. 2. 2023
Z veseljem sem prejela vaše lepo voščilo, kjer se mi pridružujete v zahvali in prošnji božjega blagoslova ob mojem rojstnem in godovnem prazniku. Iz različnih krajev naše domovine in zunaj nje sem bila deležna obilnih molitev in delim jih tudi z vami, da boste kljub zimi, ponekod celo -10 ˚C, imeli sonce v srcih in na obrazu. Enako kot tudi jaz tukaj, ob sončnih in deževnih dneh zadnjih dveh mesecev.
Vaša hvaležna s. Agata Kociper

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je MIKEC-ZVONKA-150x150.jpg

MIKEC S. ZVONKA – ANGOLA – 9. 2. 2023
Prisrčen pozdrav vsem v misijonski pisarni! Ja, saj bi se rada kar vsem oglasila, da se zahvalim … Včeraj je namreč prišla bogata božična pošta s pismi, voščili, dobrimi željami in razmišljanji ter celo lepa darila. Bog lonaj … Res mislite na nas … Nikoli ni prepozno in z veseljem sem vse prebrala in bom brala.
Čas pa gre naprej … Vse hudo in dobro se po svetu dogaja. Ravnokar sem prebrala o Evropski sinodi in da je Slovenija edina imela glas mladih … Čestitam …
Potem pa spet te tako žalostne novice o potresu in narodu, ki trpi, da človeka kar stiska pri srcu, ko vse to spremlja in gleda od daleč. Seveda pa je to priložnost, da tudi mi pokažemo, četudi od daleč, naše velikodušno srce. Tako poskušamo povečati občutljivost tudi pri naših šolarjih in nasploh ljudeh. Naj bo Bog usmiljen z vsemi in do vseh.
Letos vas je menda obiskala tudi zima. Se pa zato mi tu, na južni polobli, toliko bolj grejemo … Res je vročina in nas včasih kar zdeluje. Seveda pa gre naše delo naprej, tudi otroci v šolah veselo in navdušeno. Včasih se sprašujem, od kod toliko energije, da se po dvorišču zapodijo, da jim nismo kos.
Sicer pa gremo naprej tudi z deli po skupnostih, predvsem v Cabindi gradnja počasi napreduje, hvala Bogu. Te dni bom šla spet malo pogledat od blizu, kako in kaj.
Hvala še enkrat za vse vaše delo in spremljanje in seveda vedno računamo na vas …
Bog lonaj. Hvaležna s. Zvonka Mikec


3. 2. 2023

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je MESEC-2011-1-150x150.jpg

MESEC JANEZ – MADAGASKAR – 31. 1. 2023
Vode so v soboto kar hitro odtekle v Manambondro. Smo hvala Bogu blizu morja, ustje reke se široko odpre. Deroča voda pa zna biti nevarna. V petek je bil betonski mostiček pred Manambondro še pod vodo in je naš delavec Bako plaval preko vode, da bi prišel na drugo stran. Ni pričakoval, da bo tok tako močan, da ga bo potegnil s seboj v globino pod most. Hvala Bogu je bil samo malo potolčen, ko je na drugi strani srečno priplaval na površje.
V nedeljo sem šel potem z motorjem na podružnico Sarilasy pa cerkev ni bila polna. So rekli, da so lahko prišli le tisti, ki jim ni treba čez kake potoke ali mostičke, ker so še vsi poplavljeni. Prišel pa je predsednik cerkvenega odbora tiste cerkve, čeprav je oddaljen 8 km in je hodil več kot 2 uri, ker je marsikje moral v vodo do pasu. Jaz na motorju nisem imel težav, čeprav je pot zelo zrita od nalivov. Sem pa čutil vroč veter v obraz, kot že dolgo ne in sem mislil: hvala MIVI za motor, da mi ni treba po tej vročini hoditi peš. Ko sem prišel domov, sem na termometru v senci na balkonu odčital +37 stopinj Celzija.
Malarija pa še ni zadovoljna s številom žrtev in še kar naprej kosi. Sestra Alice je bila na kriznem sestanku v Vangaindranu glede malarije in je bilo tam rečeno, da je od 22 regij na Madagaskarju najslabše v Farafangani, v tej naši regiji pa je spet najslabše prav v našem distriktu Vangaindrano. Torej smo rekorderji. Vzrok naj bi bil v tem, da ljudje prepozno pridejo k zdravniku, ali pa ne vzamejo vseh zdravil do konca. Za malarijo je sploh značilno, da prihaja vročina v valovih, vmes se pa človek počuti kar dobro – otrok se zunaj igra, ponoči pa spet pride vročina in ga pobere.
Janez Mesec

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je SLIVKA-ANA-150x150.jpeg

SLIVKA s. ANA – FRANCIJA – 1. 2. 2023
POČITNICE ZA VSE
Delavsko predmestje, kjer se nahaja naša majhna skupnost, je zaznamovano z brezposelnostjo, nasiljem in revščino. Večina ljudi v naši četrti je muslimanske vere, deklice nosijo ‘hidžab’ od petega razreda osnovne šole dalje. Katoličani predstavljamo izjemno nizek odstotek prebivalstva (po neuradnih podatkih nekje okrog 5 %).
Sestre v tej četrti živimo ravno zato, da spremljamo in spodbujamo katoliške družine. Odkar sem pred slabima dvema letoma prišla v Francijo, delam z najstniki iz teh družin in lahko rečem le, da sem popolnoma »not padla«!
Delujem v Pastoralni enoti Haut-Plateau, ki združuje 8 župnij. V enoti imamo 4 različne sprejemne točke za najstnike od 11 do 17 let, kar pomeni okrog 150 najstnikov. Tako kot njihovi sovrstniki muslimani, so tudi naši najstniki potomci priseljencev iz Afrike ali revnejših držav Azije.
Poleg verouka in priprave na zakramente jim ponujamo tudi počitniške programe, saj zaradi finančnih težav v družini, večina nikoli ne gre na počitnice. Vsako leto imamo en teden jesenskih počitnic v domu duhovnih vaj v neki zaspani vasici nedaleč od Pariza, en teden krajših dnevnih izletov med pomladanskimi počitnicami, en teden športnih dejavnosti v Botaničnem parku med prvomajskimi počitnicami in zelo preprost 10-dnevni tabor v bližini manjšega samostana med poletnimi počitnicami.
Vse dejavnosti načrtujemo skupaj s srednješolci in jih tako pripravljamo na prevzem odgovornosti v župniji in v družbi. Letos bomo na izobraževanje poslali kar 7 srednješolcev. Tečaj za animatorje ‘BAFA’, ki je organiziran s strani Ministrstva za mladino in šport, traja leto in pol, diploma pa omogoča preprosto zaposlitev v vrtcih, osnovnih šolah, kolonijah in celo v domovih za ostarele.
To izobraževanje stane 500,00 € na osebo in bo plačano z vašimi darovi, zato se vam v njihovem imenu iskreno zahvaljujem in vam posredujem njihovo obljubo, da bodo tečaj vzeli resno, tako kot tudi sodelovanje v župniji.
Financirati izobraževanje mladega človeka ne pomeni dati ribe, ampak naučiti ribariti. Hvala vam za to plemenito gesto. Pa še zmolite kaj za njih, da bodo poleg diplome imeli tudi trdno vero, dobro srce in zdravo pamet!
s. Ana Slivka

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je STERLE-JOZICA-2020-150x150.jpeg

STERLE s. JOŽICA – UKRAJINA – 3. 2. 2023
Prisrčna hvala za vašo božično pošto z vsemi lepimi darovi. Posebej sem se razveselila koledarjev. Tudi vam želim blagoslovljeno leto in božje pomoči pri vsem služenju misijonom. Pri nas je še vedno vojna. Zadnje 3 dni imamo elektriko celo po 5 ur, ne več samo po 2, kot je bilo prej. Tako da se uspe tudi kaj oprati. Prej pa sva hiteli samo opraviti najnujnejše, kar je povezano  z elektriko. Pisanje je čakalo na boljše čase. Rešuje naju štedilnik na drva, ki deluje tudi brez elektrike. Kljub temu pa hodiva po vaseh in ljudem prinašava potrebno pomoč. Sredi stiske je tudi veliko solidarnosti med ljudmi in veliko drobne pomoči. V državi je vse narobe, ljudje pa si med seboj pomagajo. Živimo od vaših molitev, za kar se prisrčno zahvaljujem in se še priporočam, da bi ukrajinski narod vzdržal v preizkušnji in bi čim prej zavladal mir. Vsem lep pozdrav
s. Jožica


27. 1. 2023

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je MESEC-JANEZ-150x150.jpg

MESEC JANI – MADAGASKAR – 25. 1. 2023
Dolgo smo molili za dež, zdaj ga imamo pa preveč. Hvala Bogu vsaj ni ciklonskega vetra, kot je bil lani kar dvakrat. Mogoče se bo pa s temle dežjem vsaj malo umirila malarija, ki v našem koncu neusmiljeno kosi. V nedeljo so v državnem dispanzerju, kjer ena babica sprejema bolnike, umrli trije otroci. Od 1 do 6 let. Že prejšnji teden smo imeli dva pogreba tukaj v Manambondro, koliko pa jih je še po podružnicah, pa sploh ne vem. Sami otroci. Ljudje že ne verjamejo več, da je to od komarjev, saj spimo pod mrežami, pravijo. Ne pomislijo pa, da komarji začnejo pikati že ob 6h zvečer in do 8h ali 9h, ko gredo ljudje pod mreže, se že kar napijejo krvi in okužijo otroke. Občutek imam, da je s tem dežjem zadnje dni malo manj komarjev. Upam in molim za to, zelo žalostno je namreč pokopavati otroke. Naše sestre v dispanzerju sprejemajo bolne otroke ob vsaki uri podnevi in ponoči in marsikoga rešijo. To je pač naše poslanstvo kot katoliški misijonarji: biti blizu ljudem v največji stiski.
Lep pozdrav,
Jani

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je SEVER-DORICA-150x150.jpg

SEVER S. DORICA – KANADSKA ARKTIKA – 26. 1. 2023
8. januarja 2023 se je krščanska skupnost v Arviatu (kanadska Arktika) z veseljem udeležila pomembnega dogodka naše krajevne Cerkve. Škof Anthony Krotki je v stalnega diakona posvetil prvega Eskima -Inuka, ki prihaja iz tega kraja.
William Angalik je poročen družinski oče z otroki in vnuki in poučuje na tamkajšnji Osnovni šoli že veliko let. Po štiriletni pripravi in v trdnem prepričanju, da ga Bog želi v tem poklicu, je dal velikodušen odgovor na škofova vprašanja in tako izrazil željo po služenju svojim bratom in sestram v njihovi hoji za Kristusom.
William je že več let želel tesneje sodelovati z misijonarji pri širjenju Božje Besede svojemu ljudstvu. Covidna leta so bila poseben čas milosti, ko je lahko s pomočjo digitalnih sredstev poglabljal teološko in liturgično znanje s pomočjo patra Roberta Sprota OFM, ki deluje v ZDA. Pred posvetitvijo je preživel nekaj časa v mojem misijonu, kjer je bil uveden v kontemplativno molitev in je imel čas za duhovni odmik. To je bila dobrodošla izkušnja tudi za našo skupnost, saj smo molili zanj in z njim.
Polarna noč je za nami, dnevi se daljšajo vedno več je svetlobe … Hvala Bogu. November, december, januar, vsak mesec en samomor … Voditi pogrebe, spremljati družine, ki so v žalovanju … Pričakovanje sonca postane vitalna potreba …
Hvala vam za spremljanje in za molitev. s. Dorica


13. 1. 2023

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je SEVER-DORICA-150x150.jpg

SEVER S. DORICA – KANADA – 5. 1. 2023
Hvala za posredovanje in za poslan dar. Sedaj malo lažje diham, ob vsem, kar se okrog mene dogaja. Hvala za spremljanje in vso pomoč.
V začetku februarja imamo po treh letih prvo srečanje vsi, ki delamo v škofiji Churchill Hudson Bay. To bo od 3. do 13. februarja v Edmontonu. Potem bom šla v skupnost v Ottawo za nekaj dni, nato na nakup vsega, kar bo prišlo julija z ladjo. 24. februarja se vračam nazaj v misijon.
Prazniki so za nami. Bilo je res čisto novo doživetje tudi zame. Duhovnik je odšel in sedaj smo spet v naših razmerah.
Duhovne vaje, ki sem jih imela za našega kandidata med tem časom, so bile dobre, nova izkušnja zanj … Presedeti čas v meditaciji na mali pručki v popolni tišini 25 minut … Uvajanje v “contemplative centering prayer” po patru Thomasu Keatingu, ki je bil trapist. Občudovala sem ga, s kakšno resnostjo je vstopal v globine molitve …
Vsem želim srečno in upanja polno Novo leto. Naj prihaja po nas Veselo Oznanilo k vsakemu človeku, ki ga srečamo.
S prisrčnimi pozdravi.
s. Dorica

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je OPEKA-PEDRO-1-150x150.jpg

OPEKA PEDRO – MADAGASKAR – 8. 1. 2023
Stanje na Madagaskarju se vsako leto slabša, in to po celem otoku. Vedno manj je miru in več nasilja. Za Božič sem govoril s predsednikom republike in mu povedal, kako mi vidimo stanje te dežele. Dal sem mu tudi pismo. Predsednik se mi je zahvalil. Pa ne vem, če se bo kaj spremenilo. Letos imamo na Madagaskarju predsedniške volitve in zato bo verjetno še več nasilja vsepovsod po deželi.
Kljub vsem težavam delamo in se borimo naprej. To je pravi boj proti revščini, brezbrižnosti in nasilju, ki raste med mladimi, ki nimajo dela in nobene prihodnosti.
Vem, da je življenje težko vsepovsod, tudi v Sloveniji. Zato se moramo boriti proti nasilju, kraji in brezbrižnosti, ki raste v srcih veliko ljudi. Živeti po Evangeliju ni bilo nikdar in nikjer na svetu lahko in to bo držalo do konca sveta. Egoizem je zasidran v človeku in proti temu se bomo borili do prihoda Jezusa Kristusa.
Kot rečemo, korajža velja, evangeljsko upanje nas drži pokonci in nam daje veselja, da delamo za druge kjerkoli živimo na tej zemlji.
Vsem v Misijonskem središču lep pozdrav in povezanost v molitvi.
Pedro

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je SEVER-JANEZ-08-150x150.jpg

SEVER P. JANEZ – RUSIJA – 10. 1. 2023
Vesel Božič in srečno Novo leto!
Čez nekaj ur odhajam iz ZDA, kjer sem bil na počitnicah, na pot v Slovenijo. Pridem v četrtek in bom v skupnosti jezuitov pri sv. Jožefu. Mislim, da bom v Sloveniji od dva do tri tedne. Imam nekaj opravkov in bom prišel tudi v pisarno. Vesel bom, če vas bom videl in se pogovoril …
Kmalu nasvidenje,
Janez Sever DJ

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je KOCIPER-AGATA2022-150x150.jpg

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 12. 1. 2023
Iskrena vam hvala za božična in novoletna voščila, ki sem jih prejela v današnji pošiljki. Do mene je prispela tudi bogata pošta, kot jo po navadi vsako leto dobimo v tem času: spodbudna pisma od misijonskih voditeljev Cerkve na Slovenskem in Koroškem, od MMZ, od škofov in drugih misijonskih skupin ter SLEDi. S prisrčno in spodbujajočo besedo ste nas letos še bolj povezali ob srečanju pri jaslicah in malem Jezuščku, potem pa še ob srečanju z ljudmi, kjer delamo za božje kraljestvo. Povezani smo bili tako mi z vami doma, kot vi z nami tukaj. Prispelo je tudi darilo: krasen koledar in knjižica … Vse mi zelo prav pride in še veliko časa bo treba, da se bom v vse primerno poglobila.
Tudi vam naj bo v tem letu dano obilo milosti za uresničitev velikih ciljev tako v domači družini kot v socialni družbi ter v cerkvenih krogih. Dobrota, razumevanje in MIR naj se nadaljujejo skozi vse leto 2023. s. Agata Kociper iz sončne Amazonije


22. 12. 2022

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je SEVER-DORICA-150x150.jpg

SEVER S. DORICA – KANADA – 22. 12. 2022
Še nekaj dni nas loči od praznovanja prihoda Večne Besede v naša življenja, v našo zavest … Naj ta prihod prinese svetlobo in mir, ki sta še kako potrebna v današnjem svetu, pa tudi v preprosti vsakdanjosti našega bivanja.
Želim vam, da bi v Novem letu vedno čutili Božjo pomoč in da bi vam bilo dano dobro zdravje, energija za vaše plemenito poslanstvo in služenje slovenski in vesoljni Cerkvi.
Rada se vas spominjam in vas prisrčno pozdravljam.
s. Dorica

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je ZadravecM-e1347007805460-150x150.jpg

ZADRAVEC S. MILENA – JORDANIJA – 22. 12. 2022
Naša četrta adventna sveča že ves čas, posebno še v tem adventnem času vse do Božiča, izgoreva v svojem poosebljanju; imenuje se sprejem. Včeraj je bil pester. Prihajali so reveži od daleč, begunci in domačini. Lučo, begunec, je bil odgovoren za razdeljevanje hrane, oblek, čevljev, šolskega materiala … Bil je srečen, ko je ta prvi revež vzel ” bundico – plašček”, kateremu se je njegov sinček odpovedal za bolj revne.” Dobrota je sirota”, pravijo nekateri. Odvisno … kakor kdo vzame dogodke in iz katere korenine raste ta sad. Lučo mi kaže posnetek od včeraj … Zadimljene stene njegovega stanovanja, miza in drugo pohištvo z znaki lizanja ognja. Posledice izbruha ognja … Občudujem njegovo mirnost, vdanost, vero …
Vsem lep pozdrav in blagoslovljen sprejem OTROKA. Bodi buden, odpri oči … Glej JEZUSA v Otroku, v revežu. Ni vedno lahko, je pa odrešilno svetopisemsko.
HVALA za vse, kar storite Zanj.
s. Milena Zadravec

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je IVANCIC-2013m-150x150.jpg

IVANČIČ PETER – KUBA – 22. 12. 2022
Naj blagoslov in mir svete noči tudi vam razsvetljuje vse dni novega leta. Enako tudi vse, ki duhovno in materialno podpirajo obdelovanje Gospodovih poljan po širnem svetu.
Na Kubi smo že ves mesec december “razsvetljeni”. Tako da smo se, vsaj jaz, prve dni neprekinjenega električnega obratovanja kar malo čudno počutili. Znamo živeti z lučjo in znamo živeti z redukcijo. Da je le vse v večjo Božjo slavo in za naše zveličanje.
Lepo praznovanje, s spominom in molitvijo na najbolj trpeče in preizkušene zaradi vojn, lakote, nevere, brezupa … in lep pozdrav,
Peter

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je VLASIC-ANICA-10-m-150x150.jpg

VLAŠIČ S. ANICA – DUNAJ – 22. 12. 2022
V betlehemskem hlevčku bo kmalu zasvetila LUČ … Naj njen sij in njena toplota dosežeta tudi vas in vam pripravita globoko, veselo doživete praznike prihoda VEČNE LUČI – NAŠEGA ODREŠENIKA!
Naj vas sij te Luči spremlja skozi novo leto v vašem misijonu, kakor tudi v osebnem življenju,
iskreno želi in pozdravlja
s. Anica Vlašič, fmm