MISIJONSKA VAS 2013

misijonska vas 2013

V okviru praznovanj misijonske nedelje smo se 18. in 19. oktobra v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano preselili v pravo misijonsko vas. Lične hiške, ki so predstavljale šolo, dispanzer in dom so nas vabile, da si jih ogledamo in prisluhnemo posameznim predstavitvam.

Prostovoljci VIDES Slovenija so nam z razstavo in učenjem nekaterih portugalskih besed pokazali, kako se učijo otroci v Afriki. Obiskovalci so, tako kot afriški otroci, pisali s kredami na tablice namesto s svinčniki v zvezke. Študentje tropske medicine so predstavili svoje trimesečno delo v Malaviju, prostovoljci programa POTA pa so nas popeljali v Peru in prikazali, kako ljudje živijo tam. Organizirali so tudi delavnico o globalnem učenju.

Na prizorišču ni manjkalo različnih delavnic, ki so popestrile dogajanje. Pletli so kitke, ustvarjali zapestnice, ogrlice, voščilnice, izdelovali živali iz barvnega papirja ter žoge iz odpadnih materialov. Obiskovalci so se lahko naučili tudi iger s kamenčki, ki se jih igrajo otroci na Madagaskarju ali pa uživali v tradicionalnih albanskih plesih. Plesali sta dve dekleti iz Albanije, ki sta prišli s s. Slavko Cekuta v Slovenijo prav zaradi Misijonske vasi.

V dvorani Zavoda sv. Stanislava so obiskovalce pozdravili tudi nekateri misijonarji: s. Slavka Cekuta, misijonarka v Albaniji, Janez Krmelj, misijonar na Madagaskarju ter p. Milan Kadunc, misijonar v Francoski Gvajani. Vsak od njih je na slikovit način opisal svoje delo in zanimivo jih je bilo poslušati ter iz prve roke slišati, kakšno je delo misijonarjev.

V prvem nadstropju Zavoda pa smo si lahko ogledali razstavo misijonskih izdelkov, podrobno preučili koliko in kateri misijonarji so bili v misijonih od začetkov misijonstva na slovenskem ter si ogledali različne akcije, ki jih organizira Misijonsko središče Slovenije in tako pomaga misijonarjem pri njihovem delu.

Seveda s tem dogajanja še ni bilo konec. V petek zvečer smo si lahko ogledali muzikal o p. Mihu Drevenšku, ki nas ni pustil ravnodušnih – sploh ne tistih, ki so p. Miha poznali. Skozi pesmi in recitale je bilo predstavljeno njegovo življenje. Vendar vsega niso mogli prikazati na odru. Več o p. Mihu in njegovem delu si lahko preberete v knjigi Črnec v beli koži.

Sobotno popoldne pa je popestrila okrogla miza z naslovom: Odhod odraslih otrok od doma: izziv novih začetkov. Gostje okrogle mize so bili laiška misijonarka Ana Knežević, mati laiškega misijonarja Matjaža Legana, gospa Irena Legan, voditeljica skupine Sled s. Hermina Nemšak ter družinska terapevtka dr. Andreja Poljanec. Okroglo mizo je vodila Mateja Feltrin Novljan. Dve uri sta hitro minili v sproščenem pogovoru o odločitvi za misijone in doživljanju s strani otroka in staršev.

 

Pri izvedbi Misijonske vasi so nam pomagali:

Gnezdo d.o.o.

Golibar, Luka Lampret s.p.

VIDES Slovenija

prostovoljci skupine POTA (MIC)

študentje Sekcije za tropsko medicino

Slovenski šolski muzej

Jub d.d.

Belinka d.d.

Severles d.o.o.

Jamnica d.o.o.

Gostišče Julči

PGD Šmartno ob Savi

Župnija Sv. Jakob ob Savi

Škofijska Karitas Ljubljana

Zavod sv. Stanislava

Duropack d.o.o.

Žaga Tiples

Lojze Jež