MISIJONSKA VAS 2007

IMG_6993V vikendu pred misijonsko nedeljo (19. – 21. 10. 2007) je Rakovnik že tretjič gostoval Misijonsko vas. Ta vasica je obsegala 5 šotorčkov, v katerih smo kar brez potnih listov “prepotovali” vseh 5 celin (Evropo, Afriko, Ameriko, Oceanijo in Azijo) in tako pobliže spoznali življenje v državah, kjer delujejo nekateri naši misijonarji. V šotorih in sobah bližnje stavbe pa so potekale različne delavnice, skozi katere je bilo moč konkretno spoznati nam vse prevečkrat nepoznan tretji svet.

Poleg vseh stvari, ki si jih je bilo mogoče ogledati, poizkusiti, preizkusiti … je bilo zelo konkretno tudi pričevanje našega misijonarja, g. Toneta Kerina, ki je na Madagaskarju preživel že kar dobršen del svojega življenja. Pripovedoval nam je o bedi revščine na eni strani, in na drugi veselje nad življenjem vsakega posameznika. V glavnem šotoru, kjer smo mu lahko prisluhnili pa so bile na stojnicah predstavljene različne skupine, ki so na tak ali drugačen način povezane z misijoni. Delavnice, ki so bile razporejene v okolici vasice so bile poučne, zabavne in ustvarjalne. V njih smo spoznavali osnove igranja didgeridooja, izdelovali voščilnice, katerih se bodo veselili naši misijonarji po svetu, igrali smo se afriške igre, slikali na blago, poslušali izkušnje iz Madagaskarja, Toga in Benina, ogledali smo si film in slišali marsikaj zanimivega o delu naših misijonarjev.

Petek je bil namenjen predvsem obisku in vodenju šolskih skupin, večer pa je bil namenjen glasbi in poeziji. Po maši, ki jo je daroval g. Stane Kerin, smo se preselili v staro župnišče in najprej prisluhnili pesmim, ki jih je zapel Borut s prijatelji, za njim pa je nastopil še Stična band. Med nastopoma pa nam je krajšal čas pesnik Matjaž Potočnik s pesmimi iz svoje najnovejše pesniške zbirke. Veselje je bilo obojestransko. Publika je bila navdušena, in kot vedno se je večer kar prehitro končal.

Naslednji, sobotni dan je bil dan namenjen predvsem obisku raznih župnijskih skupin (veroučencem birmancem, župnijskim svetom …) in romarjev. Ko pa se je dan zopet prevesil v večer, smo po končani maši ostali kar v cerkvi, kjer nam je g. Stane Kerin predstavil film, ki je nastal letos na slovenskih misijonskih poljanah po svetu. Dali smo se popeljati v Brazilijo, Kambodžo, na Madagaskar … Cerkev smo zapuščali razmišljajoč in, upam, s trdnimi sklepi, da bo vsak izmed nas na svoj način pripomogel k boljšemu jutri za te ljudi. Mnogi z molitvijo, drugi materialno, tretji pa morda kar s svojo prisotnostjo …

Nedelja, ki je sledila, pa je bila posvečena svetovnemu misijonu. Vas so si ogledali še zadnji obiskovalci. Popoldne je sledila misijonska tombola, zvečer pa slovesna sveta maša, ki jo je daroval mariborski pomožni škof g. Peter Štumpf. Tako smo z božjim blagoslovom končali še eno Misijonsko vas. Sedaj pa nas čaka naloga, da bomo to božje naročilo izpolnili in storili vse kar je v naši moči, da bo jutrišnji dan lepši za vse.

Katarina Vrbančič, skupina SLED