Lakota Etiopija

Etiopija je zelo prostrana dežela, šestinpetdesetkrat večja od Slovenije in ima 80 milijonov prebivalcev. Več kot polovica mladih nima možnosti, da bi hodili v šolo. Med prebivalci je še vedno več kot 60% nepismenih. Je ena najrevnejših dežel sveta, kjer vladajo nezaslišane socialne in zdravstvene razmere. Svetovna zdravstvena organizacija ugotavlja, da je to ena najrevnejših dežel; od 175 držav, ki jih pesti revščina je Etiopija na 172 mestu. V Addis Abebi živi pet milijonov ljudi, od tega je več kot 70 tisoč otrok in mladih na cesti.

V letu 2015 je Etiopijo prizadela najhujša suša v zadnjih 30 letih. Ogroženih je več kot 15 milijonov prebivalcev, 10 milijonov jih zaradi lakote (podatki ZN) potrebuje takojšnjo pomoč.
Vremenski pojav El niño je povzročil nepredvidljiv vzorec padavin po vsem svetu, v Etiopiji je zato izostala deževna doba. Poljščine na poljih več sto tisoč kmetov so ogrožene, živina zboleva, vodostaji rek so izredno nizki. Zaradi suše bo uničenih do 90% poljščin.
Naš cilj je pomagati vsaj 6.000 ljudem (število je odvisno od zbranega zneska), predvsem podhranjenim otrokom, družinam brez prihodkov in onemoglim. Nakupili bomo predvsem multivitaminsko hrano in mleko v prahu.

Sestre misijonarke, ki imajo v teh predelih ambulante, vrtce in šole, so do sedaj pomagale družinam s svojimi pridelki, sedaj pa morajo hrano kupovati tudi same. Zaloge izginjajo, lakota pa raste.
Sestra misijonarka piše: »Ker že od lani ni deževalo, je nastalo veliko pomanjkanje osnovnih živil. Ljudje in živali že umirajo zaradi lakote in bolezni. Pomagajte nam – v letu usmiljenja vas še posebej prosimo – bodite usmiljeni do nas. Hvala vam«.

Kako pomagati?

Odločimo se in darujmo vsak mesec 5.- €. Z darom 5 € bo družina lahko kupila 10 kg žita in 3 kg moke (teff), iz katere pripravljajo njihovo glavno tradicionalno jed Ingere, kar bo zadostovalo za preživetje za 30 dni.