20240625_srečanje misijonarjev Tinje-foto Janko (29)

Srečanje misijonarjev v Tinjah

Letošnje srečanje misijonarjev je po več letih spet potekalo kot dvodnevni dogodek. Od 24. do 25. junija smo se zbrali v Tinjah na Koroškem. Slovenski državni praznik nam je ponudil priložnost prostega dneva za to naše tradicionalno srečanje.

V Tinje na Koroškem nas je povabil rektor tamkajšnjega doma prosvete Sodalitas, neutrudni misijonski delavec g. Jože Kopeinig. Odziv na vabilo je bil zelo lep. Na srečanju sodelovalo do 50 sedanjih in nekdanjih misijonarjev, kandidatov za misijonarje, prostovoljcev, sodelavcev in prijateljev misijonov. Kot osrednji gostje so se nam v torek pridružili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je pri SŠK odgovoren za misijone, krajevni krški škof Jože Marketz, predstavnik slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve mag. Viktor Mlakar in novi voditelj slovenske misijonske pisarne v Celovcu g. Hanzej Rosenzopf.

Srečanje je potekalo v sproščene vzdušju druženja, izmenjave informacij in prihodnjega sodelovanja. Na osrednjem pogovornem dopoldnevu so vsi udeleženci predstavili svojo misijonsko pot in delo. V pogovoru je prišlo jasno do izraza, da se je misijonska slika v zadnjih desetletjih bistveno spremenila. V mnogih afriških državah so evropski misijonarji postali velika manjšina, saj so večino dela prevzeli domači duhovniki in redovniki, ter misijonarji iz afriških in azijskih držav. To dejstvo je zelo lepo in spodbudno, saj priča o tem, da so evropski misijonarji dobro opravili svoje delo. Hkrati pa realnost kaže, da so tuji misijonarji iz nekdanjih misijonskih držav vedno bolj potrebni v razvitem svetu, ki se versko precej ohlaja. Samo v celovški-krški škofiji na primer že danes deluje dobrih 60 duhovnikov iz Afrike in Azije. To zanimivo dejstvo je izziv in znamenje časa za razumevanje situacije in iskanje odgovorov na vprašanja evropske in slovenske družbe.

Na srečanju je nadškof Stanislav Zore v imenu Misijonskega središča Slovenije podelil posebno priznanje in zahvalo g. Jožetu Kopeinigu za njegovo vseživljenjsko misijonsko delo med Slovenci v matični domovini, zamejstvo in izseljenstvu. Prav Kopeinig je bil pogosto motor misijonskih akcij in ključnih odločitev, tako so na njegovo pobudo leta 1987 začela izhajati prenovljena Misijonska obzorja in ustanovili smo akcijo MIVA Slovenija. V dolgih letih je s pomočjo darovalcev zgradil 580 hiš pri Pedru Opeki na Madagaskarju in izšolal preko 4000 duhovnikov v misijonih. Z veliko gorečnostjo in zagonom je 56 let vodil misijonsko pisarno v Celovcu in jo 1. maja letos predal v roke mlajšemu nasledniku salezijancu Hanzeju Rosenzopfu.

Srečanje misijonarjev smo sklenili s kratkim izletom pod vodstvom odlične vodnice ge. Ivanke Kronawetter (roj. Starman), ki podrobno pozna zgodovino eksodusa Slovencev po drugi svetovni vojni. Ogledali smo si stolnico v Celovcu in Vetrinjsko polje s stavbami nekdanjega cistercijanskega samostana, kjer so se po drugi svetovni vojni zadrževali številni slovenski begunci.