V Mozirju misijonski praznik

Za pravi datum obletnice bo sicer potrebno počakati še en mesec – posvečen je bil na 29. junija –, a v misijonih čas teče nekoliko drugače. Zato je misijonar br. Miha Majetič svojo srebrno mašo obhajal že to nedeljo, 2. junija 2024, ko je bil na obisku v domači župniji Mozirje. Zbralo se je lepo število vernikov in prijateljev ter trije sobratje minoriti, ki so misijonarja pospremili z molitvijo ob tem življenjskem jubileju. Slovesnost je minila v misijonskem vzdušju, po maši je bila pred cerkvijo postavljena stojnica z misijonskimi predmeti. V imenu Misijonskega središča Slovenije mu iskreno čestitamo ob jubileju in želimo obilo blagoslova na duhovniški, redovni in misijonski poti.

Srebrnomašnik misijonar

Br. Miha je v minoritski red vstopil leta 1991. Ves čas študija v Ljubljani je pomagal v Misijonskem središču Slovenije in sodeloval v skupini SLED za pripravo laiških misijonarjev. Tako se je dodobra pripravil na svoje misijonsko poslanstvo, ki je bilo od vsega začetka povezano z njegovim duhovnim poklicem. Že kot diakon je eno leto preživel v Zambiji, pri redovnem sobratu, velikem slovenskem misijonarju, p. Mihu Drevenšku. Po duhovniškem posvečenju je nekaj let opravljal duhovniško službo v skupnostih po Sloveniji, leta 2005 pa je prejel misijonski križ in se odpravil na daljšo misijonsko pot v Vietnam, kjer je ostal pet let.

Po krajšem postanku v domovini je leta 2012 prejel novo poslanstvo, in sicer kot misijonar v Kazahstanu v mestu Astana, kjer ostaja tudi v prihodnje. V skupnosti živi s sobratoma iz Poljske in Italije. Katoliški verniki prihajajo iz različnih narodnosti, ki živijo v glavnem mestu. Veliko truda pa vlagajo v ekumenske in medverske stike med različnimi verskimi skupnostmi. Ena glavnih skrbi br. Miha pa so mladi, s katerimi se z velikim veseljem ukvarja in je zanje zadolžen tudi na škofijski ravni.

Minoritska skupnost v Astani trenutno domuje v župnijski stavbi. Še letos pa želijo začeti gradnjo svojega samostana, s čimer bodo tudi utrdili svojo navzočnost in pravico prihodnosti v Kazahstanu.

Br. Miha je znan po svoji dobri volji in odprtosti do ljudi. Vsakega zna nasmejati in v pogovoru tudi zapletene odgovore predstaviti na preprost in prijeten način.

Foto: Marko Goličnik