Nove poti za Papeške misijonske družbe

Ta teden, od 24. do 31. maja, je v Rimu potekalo Generalno zasedanje Papeških misijonskih družb. Udeležilo se ga je 120 narodnih ravnateljev z vsega sveta, med drugimi tudi narodni ravnatelj iz Slovenije Matjaž Križnar.

Misijonsko delo v papeževem imenu

V soboto, 25. maja, je udeležence na posebni avdienci sprejel tudi papež Frančišek. Papeške misijonske družbe (PMD) v imenu papeža Frančiška spodbujajo misijonsko in dobrodelno dejavnost v misijonskih pokrajinah, predvsem v Afriki, Aziji, predelih Južne Amerike in na Arktiki, kjer je krščanstvo še na začetku. Papež Frančišek je zbrane nagovoril in jim položil na srce tri ključne besede: občestvo, ustvarjalnost in vztrajnost. Vse tri izhajajo iz Boga samega, ki nas ljubi in ustvarja občestvo, pri tem uporablja vedno nove ustvarjalne pristope in nas išče z vztrajnostjo. Tudi mi, misijonski delavci, smo povabljeni, da gradimo občestvo, smo ustvarjalni pri novih pobudah in nenehno, z vztrajnostjo gremo naproti ljudem, da jim prinesemo Jezusa. To velja tako za misijonska področja kot tudi za tradicionalne krščanske države, kjer je potrebna nova evangelizacija.

Generalno zasedanje Papeških misijonskih družb poteka vsako leto. Glavni namen srečanja je izmenjava dobrih praks, pregled letnih poročil, razdelitev finančne pomoči, ki se zbere pri svetovnih misijonskih nabirkah, za misijonske projekte.

Novi izzivi pred misijonskimi družbami

Generalno zasedanje je v petek, 24. maja, odprl nadškof Emilio Nappa, predsednik Papeških misijonskih družb. V svojem nagovoru je poudaril, da so države s staro krščansko tradicijo danes »misijonska področja«. Povedal je, da je »sprememba dobe«, ki se odvija v svetu, izziv tudi za naravo in poslanstvo Papeških misijonskih družb. Kliče nas k razbiranju znamenj časa. Pred nami so nekatera temeljna vprašanja, ki jih prinašajo sodobne spremembe, na primer: Ali se lahko evangelizacija omeji samo na področja prve evangelizacije, ali je potrebno ponovno evangelizirati tudi področja s krščansko tradicijo? Vedno več duhovnikov iz mladih misijonskih Cerkva opravlja svoje poslanstvo v starih krščanskih okoljih. Potrebna je posebna formacija zanje. Ob porastu dobrodelnih organizacij s sorodnim poslanstvom, se manjša prepoznavnost PMD. Potrebno je poživiti dinamiko našega dela in se zavedati korenin, da nismo le dobrodelna organizacija, ampak delamo za širjenje vere in krepitev mladih Cerkva. Trenutno je v teku prenova statutov PMD, da bi čim bolje odgovorili na potrebe časa, kot so novi pristopi v organizaciji, prepoznavnosti in načinu zbiranja sredstev.

Misijonsko središče Slovenije je leta 1991 ustanovila Slovenska škofovska konferenca. Kot osrednja misijonska ustanova v Sloveniji smo del Papeških misijonskih družb.

Foto: © Vatican Media / Agenzia Fides