Obisk Misijonskega središča v Angoli

Zahvala za misijonsko delo salezijank

Od 5. do 15. decembra 2023 smo sodelavci Misijonskega središča Slovenije opravili obisk pri misijonarki sestri Zvonki Mikec v Angoli. Povod je bilo odprtje in blagoslov novega vrtca v Cabindi, katerega gradnjo smo podprli iz Slovenije z donacijo iz sredstev lanskoletne Trikraljevske akcije. Sadovi dobrote slovenskih otrok in darovalcev so tako spet postali konkretno otipljivi v dobro afriških otrok. V Angoli preko sester salezijank individualno podpiramo tudi 280 otrok v projektu botrstvo. To je bil drugi glavni cilj, da v živo srečamo otroke iz botrstva, se srečamo s sestrami, ki skrbijo zanje in pobliže spoznamo situacije, v katerih odraščajo. V Angolo smo se odpravili sodelavci MSS ravnatelj Matjaž Križnar, tajnik Janko Pirc in referentka za botrstvo Saša Sever Žuntar.

Na praznik Brezmadežne je potekal že omenjeni blagoslov vrtca v Cabindi. Vrtec bo namenjen več kot 200 otrokom, v prihodnosti pa v kompleksu načrtujejo še gradnjo osnovne šole in sestrske hiše. Sestre so s to gradnjo dobile prvo lastno stavbo v tem mestu in s tem nekakšno stalnost v regiji, kjer delujejo že 13 let. Sicer pa so salezijanke letos praznovale 40-letnico svoje navzočnosti v Angoli. V tem času so odprle že 7 postojank, kjer imajo vrtce, osnovne šole in že tudi nekaj srednjih šol ter centrov za poklicne tečaje za odrasle. Vse to je v Angoli zelo potrebno, saj z vzgojo lahko največ prispevajo k dobrobiti ljudi in razvoju družbe. Sestre povsod tesno sodelujejo z lokalnimi škofijami in brati salezijanci ter drugimi skupnostmi. Močno so vpete v cerkveno in vzgojno mrežo v Angoli. Poleg tega imajo na več krajih tudi vzgojne hiše za dekleta, aspirantke, postulantke in novinke, ki bi rade vstopile v njihove vrste. Po 40 letih navzočnosti v državi se lahko pohvalijo, da je od dobrih 40 sester že več kot polovica domačink.

Sodelavci Misijonskega središča Slovenije smo skupaj s s. Zvonko obiskali 6 postojank sester salezijank v državi (Cabinda, Luanda, Calulo+Quitila, Benguela, Cacuaco, Zangu). Tako smo spoznali različne predele države in dobili vpogled v njihovo odlično misijonsko delo. V šolah so nas otroci prisrčno sprejeli. Posebej lepa pa so bila srečanja z otroki iz projekta botrstvo, ki so se od srca zahvalili svojim botrom iz Slovenije za pomoč, da se lahko šolajo in tako vstopijo v življenje.

Ob obisku smo sodelavci spoznali tudi splošno stanje v državi. Angola ima izredno bogate naravne vire, predvsem zaloge nafte, pa tudi zlata, diamantov, kovin, ter v večjem delu zelo rodovitna tla in ugodno klimo za kmetijstvo. Potencial za razvoj je velik. Žal je večina bogastva od naftnih zalog skoncentrirana na vodilni sloj, le malo sredstev pa preide v razvoj infrastrukture, šol, zdravstva, cest in socialnih ustanov. Tako še vedno velika večina prebivalstva živi na meji z revščino. Angolci so izredno odprti za življenje, zato se je v zadnjih 30 letih pomnožilo prebivalstvo z 10 na 30 milijonov. Od tega ena tretjina živi v glavnem mestu Luandi. Tja jih je veliko pribežalo tudi v času desetletja trajajoče državljanske vojne. Kljub temu so znaki, da se Angola hitro razvija, zato lahko upamo, molimo in podpiramo delo misijonarjev, da bi ta razvoj kmalu dosegel čim širši krog ljudi.

Sodelavci Misijonskega središča smo hvaležni za vse nove izkušnje in spoznanja, za dobrodošlico sester in vse njihovo delo, ki ga opravljajo na področju vzgoje in utrjevanja vere. Še naprej jih bomo lahko podpirali, saj načrtov za nove projekte in skupnosti ne zmanjka. Hvala posebej s. Zvonki Mikec, ki nas je povabila in spremljala.