Adventni-koledar_2023

Adventni koledar 2023

Z adventom ponovno vstopamo v pripravo na božič. To je čas miru, hrepenenja in pričakovanja Jezusovega prihoda na svet.

Adventni koledar Misijonskega središča Slovenije vas ponovno vabi, da si kot družina, veroučna skupina in župnija vzamete vsak dan nekaj trenutkov, se odmaknete od divjega ritma predprazničnih nakupov ter namenite nekaj časa molitvi in premišljevanju letošnje zgodbe. Najlepše je, če kot družina posvetite čas drug drugemu in Bogu v vaši sredi. Vredno je vložiti ta trud. Skupna molitev se bo otrokom usidrala globoko v srce kot družinski obred in lep spomin na otroštvo. Prav tako vabimo katehiste in katehistinje ter duhovnike, da ob primernih priložnostih spodbudite otroke k uporabi koledarja. Predvsem odlomki za nedelje in praznike so povezani z vsebino Božje besede, zato so primerni tudi za branje pri bogoslužju.

Osrednji lik letošnjega adventnega koledarja je misijonar Ernest Saksida (1919–2013), ki je celo svoje aktivno življenje (78 let) podaril revnim otrokom v Braziliji (Corumba). Ustanovil je Don Boskovo Deško mesto, veliko ustanovo s šolami, socialnimi ustanovami, internatom, ambulanto in cerkvijo, skozi katero je v dolgih letih delovanja šlo preko 20.000 otrok z ulice. Letos obhajamo 10. obletnico smrti tega velikega misijonarja, ki je za svoje delo prejel tudi številna odlikovanja.

Z njegovo zgodbo želimo mladim bralcem Adventnega koledarja približati Jezusovo ljubezen do otrok in jim hkrati odpreti oči za potrebe vrstnikov v neposredni okolici in po različnih krajih sveta, kjer otroci še vedno živijo v pomanjkanju. Temu je namenjen tudi nabiralnik na sredini Adventnega koledarja, ki ga otroci sestavijo in zbrane darove na božič prinesejo pred župnijske jaslice. Nabirka, ki jo otroci izvedejo, se vsako leto preko razpisa Papeške družbe Misijonskega otroštva razdeli na svetovni ravni za projekte namenjene otrokom. Na hrbtni strani tega koledarja boste našli kratko poročilo o porabljenih sredstvih lanske akcije Otroci za otroke. Hvaležni smo za vsak dar in vas prosimo, da otroke tu in tam spodbudite k rednemu darovanju, pa čeprav bi šlo le za skromne, toda iskrene otroške darove. Pomembna je tudi vzgoja in pozornost za stisko bližnjega.

Dragi starši in vsi bralci Adventnega koledarja, želimo vam bogato doživet adventni čas ob prebiranju naših zgodb. Jezus Kristus, ki je za božič prišel na svet, naj se dan za dnem rodi tudi v vaših srcih in družinah.