Pedro Opeka in Akamasoa – predstavitev

Pedro Opeka se je rodil slovenskim staršem 29. junija 1948 v argentinskem mestu Buenos Aires. Leta 1966 je vstopil v Misijonsko družbo (lazaristi), pri katerih je leta 1975 naredil večne zaobljube.

Med leti od 1968 do 1970 je študiral teologijo na Teološki fakulteti v Ljubljani, študij pa je dokončal na Katoliškem inštitutu v Parizu. Leta 1975 je v Lujanu (Argentina) sprejel mašniško posvečenje. Prvič je odšel na Madagaskar kot bogoslovec med leti 1970 in 1972, drugič pa že kot duhovnik leta 1976 in tam ostal do danes.

Pedra Opeka je ob srečanju z ljudmi, ki živijo na obrobjih smetišča glavnega mesta Antananariva, pretresla velika revščina, v kateri živijo. Skupaj s somišljeniki je leta 1989 ustanovil humanitarno združenje Akamasoa (Dobri prijatelji), katere namen je pomagati ljudem, da se rešijo iz začaranega kroga revščine.

S sodelavci je zgradil več vasi in centrov Akamasoa, s katerimi je želel dati ljudem s smetišča na obrobju glavnega mesta Antananarivo možnost dostojnega življenja. Z delom v kamnolomu, izdelovanjem opeke, gradnjo, tesarstvom in kmetijstvom je dal ljudem možnost dela in zasluženega plačila, s katerim lahko preživljajo svoje otroke. Smetiščarje je uspel med seboj povezati in jim vrniti samozaupanje. Zanje je našel delo in jim pomagal delo tudi sprejeti. Z njimi gradi stanovanja, cerkve, šole, športne dvorane, dispanzerje … V teh letih je Akamasoa pomagala več kot 500.000 Malgašem, zgradili so več kot 4.000 hiš, v Akamasoi in njenih vaseh živi več kot 25.000 ljudi. Vsaka vas ima šolo, dispanzer in različne možnosti dela.

Posebno skrb Pedro namenja otrokom. Z gradnjo šol je več kot 19.000 otrokom omogočil, da hodijo v šolo, imajo različne športne in kulturne aktivnosti, s katerimi razvijajo svoje talente in si tako lahko gradijo svetlejšo prihodnost. Njegovo delo podpirajo številni darovalci iz Slovenije, ki s svojimi rednimi darovi omogočajo dnevno topel obrok hrane 11.000 otrokom.

Akamasoa bije vsakodnevni boj z revščino. Že tako revni ljudje, pozabljeni s strani državnih oblasti, so skoraj vsako leto prizadeti tudi s strani narave. V letu 2022 so Madagaskar prešli trije uničujoči cikloni, ki so povzročili veliko opustošenje, jug Madagaskarja pa je prizadela huda suša. Akamasoa skuša revnim ljudem pomagati tudi preko sprejemnih centrov, ki sprejemajo ljudi z ulice in jim nudijo nujno osnovno pomoč (hrana, oblačila, osnovna nega), s hišami za revne družine, v zdravstvenih dispanzerjih, s šolami in pridruženimi športnimi igrišči. Pedro Opeka je ves čas delovanja gonilna sila te razvejane mreže dejavnosti in ustanov skupnosti Akamasoa. Za svoje delovanje na Madagaskarju med revnimi smetiščarju je prejel veliko nominacij in nagrad. S strani Republike Slovenije je leta 2009 prejel najvišje državno odlikovanje Zlati red RS za zasluge, ki mu ga je podelil predsednik RS Danilo Türk za »izjemen prispevek na področju humanitarnega dela, socialne in teološke misli in skrbi za sočloveka«. Leta 2008 je prejel najvišje priznanje Slovenske škofovske konference Odličje sv. Cirila in Metoda, ki mu ga je podelil ljubljanski nadškof Alojz Uran. Leta 2007 je prejel odlikovanje Vitez Legije časti Republike Francije, ki mu ga je podelil predsednik Nicolas Sarkozy. Leta 2019 mu je predsednik Andry Rajoelina podelil državno odlikovanje Madagaskarja Veliki križ 2. reda za boj proti revščini. Večkrat je bil nominiran tudi za Nobelovo nagrado za mir. Življenje in delo misijonarja Pedra Opeka je opisano v številnih knjigah in dokumentarnih filmih.