Osrednja slovesnost Misijonske nedelje v Dornberku

22. oktobra 2023 smo obhajali Misijonsko nedeljo. Osrednje praznovanje za Slovenijo je potekalo v Dornberku v spomin na 10. obletnico smrti velikega slovenskega misijonarja Ernesta Sakside.

Na praznovanju se je zbralo veliko število vernikov in duhovnikov, sedanjih in nekdanjih misijonarjev in misijonark ter prijateljev misijonov. Molitveno uro pred mašo je vodila skupina prostovoljcev, ki je v letošnjem poletju izvedla misijonski prostovoljski tabor v Braziliji pri s. Metki Kastelic. Sledila je sveta maša, ki jo je vodil koprski škof Jurij Bizjak. V nagovoru se je ustavil ob dnevni Božji besedi, hkrati pa se je zahvalil vsem misijonarjem in sodelavcem misijonov za misijonsko zagnanost, ki je pričevanje v današnjem svetu. Slovesnost je z izbranim petjem spremljal domači župnijski pevski zbor.

Po maši so sledile kratke predstavitve misijonarjev, ki so še aktivni in se trenutno nahajajo v domovini. Najprej je priznanje Misijonskega središča Slovenije prejela ga. Marjetica Flego, ki je dolga leta vodila in animirala misijonsko molitveno skupino v župniji Koper-sv. Marko. Nato so spregovorili misijonarji Tone Kerin, s. Andreja Godnič, br. Miha Majetič in s. Urša Marinčič. Ob koncu pa je življenjsko zgodbo rojaka misijonarja Ernesta Sakside predstavil njegov sorodnik Rajko Harej, ki je v vasi Potok postavil tudi malo spominsko obeležje, ki ga je škof Jurij ob tej priložnosti tudi blagoslovil.

Svetovni misijonski dan je minil v odličnem vzdušju srečanja z misijonskimi prijatelji. Hvala župniji Dornberk za gostoljubje in škofijskemu animatorju za misijone Nikolaju Štrancarju za organizacijo.

Že v sredo pred Misijonsko nedeljo, 18. oktobra, pa je v cerkvi Marijinega oznanjenja pri frančiškanih v Ljubljani potekala tradicionalna študentska maša z misijonskim poudarkom. Somaševanje je vodil misijonar v Kazahstanu br. Miha Majetič. Po maši je sledil pogovor z br. Mihom, s. Uršo Marinčič (Uganda) in s. Andrejo Godnič (Venezuela), ki so mu prisluhnili mladi po letih in po srcu. Srečanje je organiziral program misijonskega prostovoljstva POTA v okviru zavoda Katoliška mladina, s katerimi odlično sodelujemo.