Podelitev misijonskega križa laiški misijonarki Ivani Žigon

V nedeljo, 14. maja 2023, je v Komnu na Krasu potekala podelitev misijonskega križa novi laiški misijonarki Ivani Žigon. V župnijski cerkvi sv. Jurija se je zbrala velika množica Ivaninih sorodnikov in prijateljev. Misijonski križ je v imenu krajevnega škofa blagoslovil in podelil generalni vikar koprske škofije msgr. Slavko Rebec.

Ob njem so somaševali še salezijanski inšpektor Marko Košnik, domači župnik Marjan Jakopič, misijonarji Danilo Lisjak, Janko Kosmač in Ivan Bajec ter drugi duhovniki, ki so osebno povezani z novo misijonarko.

Slovesnost so lepo oblikovali številni prijatelji iz skupnosti Na tvojo Besedo. Sodelavca Misijonskega središča Slovenije pa sta kot simbolno popotnico za odhod v misijone Ivani izročila tudi Sveto pismo v portugalskem jeziku, misijonsko svečo, rožni venec in plišasto igračko.

Ivana prihaja iz Komna in v tem mesecu zaključuje študij geografije. Je aktivna na številnih področjih in v več prostovoljnih društvih. Je gasilka, članica ekipe prve pomoči ter aktivna župljanka. S skupino POTA je doživela izkušnjo misijonskega dela v Ukrajini, kar jo je spodbudilo, da bi več svojega časa darovala misijonom. Še vedno je aktivna pri zbiranju materialne pomoči in se je v zadnjem letu večkrat odpravila v Ukrajino predati to pomoč. Pred letom in pol se je vključila v skupino SLED v okviru Misijonskega središča Slovenije za pripravo laiških misijonarjev. Njena odločitev je v tem času dozorela do trenutka, ko bo z Božjim blagoslovom odšla na enoletno delo v misijone v Mozambik. Delovala bo v salezijanski skupnosti, ki jo vodi slovenski misijonar Anton Grm v kraju Moatize. Za geslo svojega misijonskega poslanstva si je izbrala vprašanje Jezusa apostolom: »Koliko hlebov imate?« S tem vprašanjem Jezus sprašuje vsakega od nas, kakšne svoje talente ima na razpolago, da jih Bog pomnoži v blagor našim bližnjim.

Ivani na njeni poti želimo vse dobro. Naj se ti njeni talenti in darovi v misijonih pomnožijo, ob tem pa naj jo spremlja Božji blagoslov.