Skupina SLED ob Svetem pismu

V soboto, 15. 4. 2023, smo imeli srečanje skupine Sled. Tokrat nas je obiskala s. Metka Kos, ki deluje pri Svetopisemski družbi Slovenije. Tam pripravlja srečanja s Svetim pismom za različne župnijske skupine. Ima pa tudi izkušnje z misijoni, saj je bila že na štirih ljudskih misijonih. Zato smo bili tudi mi povabljeni, da prinesemo vsak svoje Sveto pismo.

Na začetku smo se spoznali, nato pa srečanje začeli s pesmijo in molitvijo. S. Metka je s seboj prinesla kitaro in res mi je bilo v veselje, da smo skupaj zapeli in tako lepo začeli naš dan in to srečanje.

Nato smo začeli s temo današnjega srečanja, ki je bila povezana s Svetim pismom. Okrog besedne zveze JEZUSOV UČENEC smo na plakatih pisali asociacije. Naši odgovori so bili: apostol, evangelist, Luka, oznanjevalec … Prav tako tudi ob besedi APOSTOL. Naša naslednja naloga je bila, da smo poiskali besede, ki so se na obeh listih ponovile. Ugotovili smo, da sta besedi prepleteni. Najprej moramo biti Jezusovi učenci, se od njega učiti, da lahko postanemo apostoli in drugim posredujemo vero, ampak tudi, ko smo apostoli, se moramo še naprej učiti.

Po tem zanimivem, dinamičnem in razmišljujočem uvodu si je vsak poiskal svoj kotiček, kjer je s Svetim pismom in ob vprašanjih razmišljal o Božji besedi. Nato smo si v manjših skupinah podelili nekaj naših osebnih razmišljanj ob Svetem pismu in vprašanjih. To je bilo zelo koristno, saj smo tako spoznali še drugačne poglede in se dopolnjevali ob vprašanjih.

Srečanje smo zaključili s posebno molitvijo imenovano Ecclesia, ki jo je vodila s. Metka. Molitev poteka tako, da se najprej zmoli k Svetemu Duhu, nato se prebere svetopisemski odlomek ter podeli doživetja ob vprašanjih: Kaj mi je bilo všeč, me je nagovorilo? Kaj mi ni všeč, česa ne razumem? Kaj mi odlomek pove o Bogu? Kaj mi pove o nas? Na koncu pa si udeleženci podelijo še, k čemu me Gospod vabi, kliče, po vsem, kar sem slišal? Kako bom to uresničil v naslednjih dneh? S kom naj to podelim? Nato sledi še molitev očenaš za vse namene udeležencev.

Hvala s. Metki za tako čudovito srečanje, kjer smo se lahko poglobili v Sveto pismo in spoznali tudi drugačne načine molitve in premišljevanja Svetega pisma. Predvsem pa smo spoznali, da moramo biti poslušni in se ves čas učiti, da bomo lahko ostale navdušili za vero v Kristusa, saj lahko z zgledom največ damo drugim in najbolj navdušimo druge.

Vendar se naše srečanje še ni zaključilo. Na koncu nam je Ivana predstavila Mozambik, kamor se odpravlja kot laiška misijonarka za eno leto. Želimo ji veliko Božjega blagoslova na njeni poti ter zaupanja v Boga, da jo je poslal tja, kjer bo lahko naredila veliko dobrega.

Kristina Pregelj

Še nekaj utrinkov

Iz sobotnega srečanja mi res najbolj ostaja srečanje z Besedo. Kako Bog vedno znova spregovori in prav izbere besede, ki jih moram slišati. Zelo dragoceno pa mi je bilo tudi, ko smo si ob odlomku podelili, kaj je nekdo začutil – vsak drugače, ampak prav to je zaklad Svetega pisma.

Aja Ana

Sredi meseca aprila me je Sled spet vodila v Misijonsko središče na srečanje. Dobili smo povabilo, da doma prisluhnemo odlomkom iz Svetega pisma, ki so jih pripravili pri Svetopisemski družbi. Z Jezusovimi učenci smo šli na pot. »Hodi za menoj«, smo bili povabljeni.

V Ljubljani je bila tokrat z nami sestra Metka Kos, Frančiškanka Marijina misijonarka. Po petju in uvodu, ki nas je povabil na hojo za Gospodom, smo se zamislili, kaj nam pomenita besedici UČENEC in kaj APOSTOL. Podali smo se na skrivnostno potovanje z iskanjem in branjem odlomkov v Svetem pismu in odkrivali to skrivnost.

Čutili smo, da je Jezus z nami. Bog nam govori po Svetem pismu. Še ti se podaj na to pot …

Jana