Pauline-Marie_Jaricot

God blažene Pauline-Marie Jaricot

Včeraj, 9. januarja 2023, smo prvič obhajali god blažene Pauline-Marie Jaricot. Bila je ustanoviteljica Papeške družbe za širjenje vere in navdih vsem Papeškim misijonskim družbam. Maja 2022 je bila razglašena za blaženo.

»Pauline je svoje življenje posvetila oznanjevanju evangelija do konca sveta. Njena skrivnost je bila njena globoka združitev z Jezusom Kristusom. Z njo obnovimo naš klic k svetosti,« je dejal pater Tadeusz J. Nowak, generalni tajnik Papeške družbe za širjenje vere med včerajšnjo jutranjo mašo v kapeli prostorov Papeških misijonskih družb v Rimu.

Pater Nowak je z veseljem spomnil, da bo »prvič v zgodovini ta spomin obhajan v vesoljni Cerkvi, še posebej v lyonski nadškofiji, kjer je pokopana naša ustanoviteljica. Pauline je zgled popolne predanosti poslanstvu Cerkve, ki jo potrjuje življenje v svetosti in vesela predanost Gospodu«. »Ne obotavljajmo se posnemati kakovosti njenega življenja in moliti za njeno priprošnjo, zlasti takrat, ko se soočamo z velikanskimi izzivi v našem služenju misijonski Cerkvi«, je upal in izrazil hvaležnost »za prednost dela in služenja z nadaljevanjem dela in duha blaženih«, vseh, ki delujejo v Papeških misijonskih družbah.

Pauline-Marie Jaricot (1799-1862) je bila ženska globoke vere in ljubezni. Ker je prihajala iz premožne družine, se je odločila odreči bogastvu, v katerem je bila rojena, da bi živela v preprostosti in pripadnosti evangeliju. Ko je slišala in spoznala pričevanja misijonarjev, so jo prevzela in Sveti Duh je v njenem srcu predlagal način, kako jih spremljati. Leta 1822 je Pauline ustanovila Združenje za širjenje vere, kjer naj bi bili v podporo misijonarjem vključeni vsi krščeni, a je bilo to nato podpirano le s strani lastne kongregacije, sorodnikov in prijateljev. Tako je gojila razsežnost skupnosti in ustanovila majhne skupine, ki so z molitvijo in denarnimi prispevki podpirale misijonarje. Sto let pozneje, leta 1922, je papež Pij XI. družbo povzdignil v »papeško«, s čimer je pozdravil in priznal to obliko ljudskega sodelovanja krščanskih skupnosti v misijonih. Pobuda, ki se je porodila pri posvečeni laikinji, je postala pastoralni predlog, veljaven za vso vesoljno Cerkev. V letu 2022 so Papeške misijonske družbe obhajale beatifikacijo Pauline Jaricot (22. maja v Lyonu) ter obletnici ustanovitve Papeške družbe za širjenje vere in njenega papeškega priznanja.
(prevedeno po: Agenzia Fides, 9. januar 2023)
vir fotografije: https://www.ppoomm.va/en/chi-siamo/le-4-opere-missionarie/popf/fondatrice-pontificia-opera-propagazione-fede.html