+ MISIJONAR p. VLADIMIR KOS, DJ

18. julija 2022 se je v devetindevetdesetem letu življenja v Tokiu na Japonskem s tega sveta poslovil jezuitski misijonar p. Vladimir Kos. Gospod naj mu da uživati večni mir in pokoj!

Vladimir Kos se je rodil 2. junija 1924 v Murski Soboti. Prva leta življenja je preživel v Mariboru. Druga svetovna vojna z okupacijo slovenskih pokrajin je njegovo življenje vrgla iz običajnih tirnic. Začelo se je njegovo svetovno popotovanje. Pot ga je vodila na klasično gimnazijo v Ljubljano, nato v italijansko taborišče Gonars. Po povratku iz taborišča je v Ljubljani opravil maturo in vstopil v bogoslovje. Nato se je pridružil domobrancem, s katerimi je ob koncu vojne odšel na Koroško. Gospod je njegovo pot usmeril naprej v Rim, kjer je kot gojenec zavoda Germanicum et Hungaricum in Univerze Gregoriana leta 1953 z doktoratom končal teološki študij. Po končanem študiju je stopil v jezuitski red in leta 1956 odšel kot misijonar v Tokio. Deloval je kot profesor nemščine, angleščine in teologije, kasneje pa filozofije in ruščine na jezuitski univerzi Sophia v Tokiu. Hkrati je ves čas karitativno deloval med ubogimi in revnimi, tako imenovanimi »cunjarji« v revnih predmestjih velemesta. Vodil je dom za socialno ogrožene otroke Christmas village.

Vseskozi je bil tesno povezan s Slovenijo in slovensko besedo. Na Japonskem je kot misijonar deloval več kot 60 let. Iz prvega obdobja njegovega misijonskega dela so ohranjena številna pisma in članki za Misijonska obzorja. Iz njegovih zapisov je čutiti, kako rad je imel Japonsko, japonskega človeka in njegov velik čut za jezik, preko katerega je prihajal v stik z ljudmi samimi. Gorel je za to, da bi Japonci spoznali krščanstvo in Kristusa, a je pri svojem delovanju vedno gojil spoštovanje do japonske kulture in načina mišljenja.

P. Vladimir Kos je znan tudi kot velik pesnik. Pisal je v slovenskem in japonskem jeziku. Napisal je tudi več krajših razprav o filozofiji. Njegova bibliografija obsega preko 600 naslovov pesniških zbirk, knjig in člankov. Leta 2014 je za pesniški zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi prejel nagrado Prešernovega sklada. Leta 1994 je ob 80-letnici prejel Zlati red za zasluge Republike Slovenije »za književni opus, prispevek k slovenski kulturi in jeziku v svetu ter človekoljubna dejanja«. Danes Vladimir Kos velja za enega najvidnejših slovenskih pesnikov.

P. Kos bo pokopan na Japonskem. Pogrebna maša bo v petek, 22. julija, ob 9. uri zjutraj (po slovenskem času) na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=UVT2l8mSCKo