+ MISIJONAR AVGUST HORVAT, SDB

V ponedeljek, 9. maja 2022, je v salezijanski skupnosti na Trsteniku svojo življenjsko daritev dopolnil
Avgust Horvat (82), salezijanec duhovnik in misijonar.

Avgust Horvat je bil rojen 31. julija leta 1939 v Lipovcih pri Beltincih. V družini je bilo devet otrok, dva sta mlada umrla. Gimnazijo je obiskoval v Ljubljani in Murski Soboti, leta 1956 pa je vstopil k salezijancem. Študiral je v Zadru in na Reki, kjer je 8. 9. 1957 napravil prve zaobljube. Večne zaobljube je izrekel 31. januarja leta 1963(4) na Rakovniku, v mašnika pa je bil posvečen 29. junija leta 1968 v ljubljanski stolnici. Kaplan je bil v Dobrni, na Kapeli pri Radencih in v Sevnici. Julija leta 1978 je odšel v Belgijo. Tam se je začela priprava za delovanje na črni celini. 31. marca 1979 je odšel v Burundi. Ko je prišel v Burundi, ni znal ne francoščine, ne kirunščine. A se je hitro naučil. Afričani so ga kot misijonarja tudi zelo spoštovali. Videli so, da ti delajo za ljudi za razliko od drugih organizacij, ki so tudi prišle pomagat v Afriko.

Na začetku je Avgust Horvat deloval v župniji Rukago pri Ngoziju. Salezijanci so v Burundiju imeli obrtne šole. Avgust Horvat pa je skrbel tudi za oratorije. Čez teden je deloval v salezijanskem zavodu, ob nedeljah pa je hodil maševat v župnijo. Sredi leta 1987 je bil izgnan iz Burundija in prišel domov.

Konec leta 1988 je šel v Ruando, kjer je deloval v župniji Musha, 45 km oddaljeni od glavnega mesta Kigali. Tu je deloval tudi v času državljanske vojne in velikega pogroma.

Od leta 1995 naprej je ponovno deloval v Burundiju, v predmestju glavnega mesta Bujumbura. Tam so salezijanci imeli obrtne šole. Na velikansko igrišče so radi prihajali tudi drugi otroci, med njimi tudi muslimani. Sprejel je vse. Pogoj, da so se lahko igrali, je bil, da se ne bodo pretepali. Zvečer je naučil moliti vse otroke. Tudi muslimane.

Decembra 2008 je zaradi zdravstvenih težav prišel domov in do svoje smrti živel na Trsteniku.

Pogrebna sveta maša in pogreb bo v petek, 13. maja 2022 ob 11. uri. Od 9.00 bo ležal v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju.