CIKLON EMNATI PRIZADEL MADAGASKAR

Ponoči s torka na sredo je Madagaskar prizadel ciklon Emnati, ki je bil še hujši, kot prejšnji. Otoško državo sta pred nedavnim že močno prizadela ciklona Batsirai in Ana, po katerima si še niso čisto opomogli.

Po besedah misijonarja Jožeta Adamiča domačini niso bili preveč pripravljeni na nov ciklon, saj niso verjeli, da bo tako hudo. Na svojem misijonu je Jože Adamič strehe obtežil z žaklji, v katerih je bilo za 300 kg peska in zemlje. Odstranil je tudi vse luči. Moč vetra ponazori primer, da mu je s stolpa vrglo vodno cisterno s 100 litri vode. Posledice neurja in poplav po misijonih so podrto drevje, odkrite strehe, poplavljene vasi in prekinjene cestne povezave.

»Ciklon Emnati nas je zadel v polni meri. Divja že od 11h zvečer (22. 2.). Njegova pot se je spremenila in potuje čez vse slovenske misijone. Podira drevje, odkriva in podira hiške domačinov, pločevina s streh leti po zraku. Poplave. Ljudje iščejo zavetje v cerkvi, ki je edina močno grajena stavba. K sreči je hitro prišla pomoč iz MSS za odpravo posledic ciklona pred 10 dnevi, da smo ustvarili vsaj nekaj zaloge riža. Hvala vsem, ki mislite na nas. Ubogo ljudstvo. Prizadeto je območje več milijonov ljudi. Bog pomagaj!« (Janez Krmelj)

»Nebo je podivjalo. Grozno izgleda. Ob dveh ponoči prihajajo k meni ljudje, ker jim je uničilo hiše.  Internet ne dela več …« (Tone Kerin)

»Sredi noči je začel veter pihati v vedno močnejših sunkih. Razkril nam je mizarsko in mehanično delavnico. Ko se je zdanilo, smo opazili tri sosedove hiše podrte in na tleh veliko dreves. Še nekaj streh nam je ropotalo. Uspeli smo jih obtežiti z vrečami peska.« (Janez Mesec)

»Ciklon Emnati je bil tokrat rušilen tudi pri nas. Bil je veliko močnejši kot prejšnji. Podiral je drevesa in razkril streho na dvorani. Pločevino je odneslo 5 m stran preko obzidja na cesto, ki pelje proti Manambondro. Tudi na cerkvi je na enem vogalu odkril streho.« (Stane Kerin)

Naše misli so pri misijonarjih in tamkajšnjih prebivalcih, ki bodo zdaj in tudi v prihodnjih mesecih še kako potrebni pomoči. Svoj dar za pomoč prizadetim v ciklonu lahko nakažete na:

Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
račun: SI56 0201 4005 1368 933
koda namena: CHAR
namen nakazila: ciklon Madagaskar
referenca: SI00 249209

Lahko pa tudi izpolnite spodnji obrazec ali pokličete v Misijonsko središče Slovenije (01/300-59-50) in vam pošljemo položnico.

Ciklon Madagaskar
Sending

, ,