PUSTNA SOBOTNA ISKRICA 2022 – MOZAMBIK

Pred nami je Pustna Sobotna iskrica Radia Ognjišče, že dvajseta po vrsti. Izkupiček letošnje iskrice bo namenjen potrebam misijona Mozambiku, državi na JV afriške celine, kjer je delovala s. Zvonka Mikec.

Mozambik je revna država, ki leži ob obali Indijskega oceana nasproti Madagaskarja. Zadnja leta se sooča s težkimi preizkušnjami. Na severu države že vrsto let divja vojna, prav tako sta pred tremi leti državo opustošila tropska viharja Idai in Kenneth. Zlasti je bil uničujoč Idai, ki velja za enega najhujših tropskih ciklonov, ki so kadarkoli prizadeli Afriko, kot tudi celotno južno poloblo nasploh. Ciklon je za seboj pustil več kot 700 mrtvih in na stotine pogrešanih. Najhuje je prizadel drugo največje mesto v državi, obalno mesto Beira v osrednjem Mozambiku, kjer je nastalo ogromno poplavno območje, vidno celo iz vesolja. Izjemna hitrost vetra in hude poplave so neposredno prizadele približno 5 mio ljudi.

Le slabe tri mesece kasneje je Mozambik prizadel nov uničujoč ciklon Kenneth. Ciklon je pustošil po severnem delu države, kjer z vpadi džihadistov že vrsto let divja krvava vojna. Ta »skrivnostna« vojna, ki poteka daleč od oči zahodnega sveta (in v ozadju katere naj bi bili apetiti po velikih zalogah zemeljskega plina, ki so ga odkrili na tem območju), je povzročila beg več kot 800.000 beguncev v notranjost države. Samo predstavljamo si lahko, kako izgleda življenje teh ljudi v velikih begunskih taboriščih, zlasti sedaj, ko po celem svetu razsaja pandemija koronavirusa.

K sreči s. Zvonka deluje v južnem delu Mozambika v misijonu Marije Pomočnice v kraju Namaacha, kjer ni vojnih razmer. Je pa veliko ubogih, katerim, že tako obubožana država, ne more pomagati. Pa da o brezbrižnosti državnih institucij niti ne govorimo, saj jim ti ljudje velikokrat predstavljajo zgolj »nepotreben« strošek. To je v deželah Tretjega sveta žal splošno dejstvo. A Jezus sam je rekel: »Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.« (Jn 13,35).

S. Zvonka s svojimi sestrami salezijankami na misijonu Marije Pomočnice dan za dnem dokazuje, da je Kristusova učenka. Na misijon prihajajo otroci, ki so v večini s podeželja. Njihove hiše so najpogosteje zgrajene iz blata, pokrite s slamo, z ne več kot dvema prostoroma, življenje pa se odvija »na vasi«, zunaj, pred hišami. Kraj, v katerem je misijon, se zelo počasi razvija. Misijonarka pripoveduje: »Ko se ozrem po hribu ob misijonu, vidim, kako počasi si družine gradijo novejše domove. Skromne hišice iz opeke, krite s pločevino, rastejo po več let, trije preprosti in povsem neopremljeni prostori lahko rastejo tudi do deset let. O vodi ali elektriki v takih domovanjih družin, ki imajo tradicionalno po pet, šest, sedem otrok, ne moremo govoriti. Revni so.«

Misijon Marije Pomočnice je v bistvu velik kompleks, v katerem je osnovna šola s tisoč petsto učenci, vrtec, ki ga obiskuje dvesto otrok, center za katehezo, mladinski center, kjer deluje oratorij, pa tudi pekarna in njive, na katerih pridelujejo zelenjavo za domačo uporabo in prodajo. V misijonu je tudi internat, kjer v času šolanja stanuje sto deklic. Večina je iz revnih, razbitih ali problematičnih družin, ki deklicam ne morejo omogočiti šolanja. In prav njim bi radi pomagali.

Tudi v letošnjem namenu Pustne iskrice se skriva oboje: želja, da bi pregnali lakoto in zgradili večnamenski prostor, ki bi na misijonu v kraju Namaacha predstavljal varno zavetje za »družinsko mizo« – prostor za mnoge ostale dejavnosti, ki se na tem velikem misijonu odvijajo iz dneva dan. Misijonarka s. Zvonka bo vesela vsakega daru, ki bo pomagal pri nakupu hrane za omenjena dekleta in pri gradnji obednice, ki jo načrtujejo na misijonu.

Spoštovani dobrotniki,
žal zaradi neugodnih zdravstvenih razmer že tretje leto zapored ne bo pustnega rajanja, ki je pred epidemijo koronavirusa potekalo v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani. A to ni prav nič vplivalo na dobroto in velikodušnost slovenskega človeka. Ravno nasprotno! Darežljivost se je v teh težkih časih, ko je pomoč ljudem še toliko bolj potrebna, samo še povečala.
Za vse vaše pretekle darove, se vam zato resnično in iz srca zahvaljujemo. Prav tako se vam že vnaprej zahvaljujemo za vašo velikodušnost ob letošnji Pustni Sobotni iskrici. Naj Bog obilno povrne vašo dobroto.

Dobrodelni program Pustne Sobotne iskrice bo potekal na valovih radia Ognjišče, in sicer na pustno soboto, 26. 2. 2022, med 9. in 15. uro. V tem času bo potekalo tudi telefonsko zbiranje darov.

Kdor ne bo uspel poklicati na Radio Ognjišče v času Pustne Sobotne iskrice, lahko svoj dar nakaže na:

Misijonsko središče Slovenije
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana

račun: SI56 0201 4005 1368 933
koda namena: CHAR

namen nakazila: PSI 2022 – MOZAMBIK
referenca: SI00 249207

Lahko pa tudi izpolnite spodnji obrazec ali pokličete v Misijonsko središče Slovenije (01/300-59-50) in Vam pošljemo položnico.

Pustna sobotna iskrica
Elektronsko pošiljanje položnice oz. podatkov za plačilo
Sending

, , ,