ASC_1263_resized_20220208_014726251

MADAGASKAR – CIKLON BATSIRAI

V soboto, 5. februarja, je Madagaskar prizadel ciklon Batsirai. V divjanju ciklona je umrlo preko 100 ljudi, najbolj prizadet pa je jugovzhodni del otoka ob Indijskem oceanu.

Največ škode je prizadejal v regijah Mananjary, Antisarabe, Fianarantsoa, Manakara. To so ravno področja, kjer deluje večina naših `malgaških` misijonarjev (Jože Adamič, s. Marjeta Zanjkovič, Tone Kerin, Janez Krmelj, Stane Kerin in Janez Mesec).

Že nekaj tednov pred tem je Madagaskar prizadel ciklon Ana v katerem je umrlo najmanj 40 ljudi. Ta je pustošil predvsem po severnem delu otoka in tudi v glavnem mestu Antananarivu, kjer deluje Pedro Opeka. Pedro je zapisal: »Mi v Tananarivu smo Bogu hvaležni, da ciklon (Batsirai) ni prišel nad glavno mesto. Imamo še brezdomce iz prvega ciklona Ana, ki je prizadel glavno mesto z okolico sredi januarja. Danes imamo v naših skupnih prostorih še 577 ljudi, ki jim nudimo stanovanje, hrano, vodo, zdravila, odeje itd. To je okrog 176 družin, ki nimajo kam iti, ker so po ciklonu Ana ostale brez vsega.«

Poleg visokega števila mrtvih in uničenih domov (največ ljudi je umrlo, ko so se nanje zrušili domovi), pa glavni problemi šele prihajajo. Ciklon Batsirai je namreč uničil številna riževa polja in nasade manioka, od katerih je odvisno preživetje že tako vsega hudega preizkušanih Malgašev. Na vzhodni obali je porušenih in uničenih skoraj 90 % domov, riževih polj in ostalih nasadov. Z veliko zaskrbljenostjo pričakujemo, da se bodo v letošnjem letu morali soočati še z lakoto.

V Misijonskem središču Slovenije smo zato že poslali prvi paket pomoči v višini 50.000 € za nakup riža.

Misijonar Janez Krmelj je zapisal: »Riževa polja so pod vodo, posevki bodo pretežno zgnili ali pa so zasuti s peskom. Ob hudem viharju ocean zapre ustje rek in prepreči rečni izliv. Reke narastejo in poplavijo vsa riževa polja do gladine nekaj metrov. Kmetje pa so odvisni tudi od hrane, ki jo uživajo v času, ko ni riža. Tega namreč v normalnih pogojih pridelajo za tri do štiri mesece hrane v letu. Ostali čas leta pa so odvisni od manioke in kruhovca. Drama za preživetje se bo začela v nekaj dneh. Manioko je veter podrl na tla ali pa jo tako omajal, da so se pretrgale korenine med steblom in gomoljem, kar pomeni, da bo maniokov gomolj v nekaj dneh zgnil. Tega kmetje posadijo na hektare, da zagotovijo hrano družini vsaj za šest mesecev v letu. Tudi kruhovec, katerega sadeži so ob vetru popadali na tla, je navadno njihova hrana od januarja do sredine aprila. Ciklon je uničil tudi to. Ljudem je celoletno garanje uničil v štiriindvajsetih urah. To je usoda naših ljudi, ki so podvrženi naravnim katastrofam z indijskega oceana. Ljudje, nič krivi za lakoto, bodo čakali pomoči pri belcu, saj državna roka še dolge mesece ne bo segla do nas. Slovenski misijonarji namreč delamo na skrajnem podeželju. Povodenj je večino cestnih povezav pretrgala in prva akcija bo odstranjevanje plazov in iskanje rešitev za odtrgane cestne odseke. Država v taki situaciji na podeželju še dolgo ne bo uspela ponuditi pomoči.«

Spoštovani dobrotniki, naši misijonarji zagotovo ne bodo zatajili, kakor zatajijo številne državne institucije v deželah tretjega sveta. Naši misijonarji živijo s temi ljudmi. Z njimi delijo dobro in hudo. Prvi jim bodo priskočili na pomoč, saj vedo, kako najučinkoviteje pomagati. Tudi vi se lahko s svojim darom vključite v ta misijonarski krogotok pomoči in pomagate tem preizkušanim ljudem, ki resnično živijo Kristusove blagre.

Svoj dar za pomoč prizadetim ob ciklonu Batsirai lahko nakažete na:

Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,

račun: SI56 0201 4005 1368 933

koda namena: CHAR

namen nakazila: ciklon Madagaskar

referenca: SI00 249209

Če želite, da vam pošljemo položnico po pošti, prosimo izpolnite spodnji obrazec.

Ciklon Madagaskar
Sending

Misijonarji se vam za vaš dar iz srca zahvaljujejo, prav tako se vam tudi priporočajo v molitev. Naj vas vse spremlja božji blagoslov in nebeška sreča.