naslovnica knjige_2

predstavitev knjige »DALEČ NAPREJ JE TEKEL«

Ob 10-letnici smrti misijonarja p. Miha Drevenška je Misijonsko središče Slovenije izdalo novo knjigo o tem velikem misijonarju v Zambiji. Avtor knjige je p. Janez Šamperl, Mihov redovni sobrat, ki je kmalu po njegovi smrti že napisal drobno knjigo v njegov spomin (Črnec v beli koži, Ptujska Gora, 2013). Njegova nova knjiga o misijonarju »ni samo obujanje spominov, pač pa izraz globoke hvaležnosti p. Mihu za njegovo življenje, duhovniški poklic in misijonsko delo. S tem pisanjem nam pisec želi vsem povedati, da je prihodnost Cerkve in krščanstva v pričevanju za Kristusa in oznanjevanju evangelija; kajti to je bila temeljna smernica življenja p. Miha Drevenška,« je v spremni besedi zapisal p. Martin Kmetec, izmirski nadškof metropolit.

 KAKO POTEKA PREDSTAVITEV KNJIGE

Predstavitev knjige je »prepletena« s sv. mašo, ki jo vodi p. Šamperl. Že takoj na začetku nas nagovori pesem skupine Minores, ki jo je prepeval p. Miha: »O bratje čujte kaj videl sem – tam v Betlehemu se Bog rodi …« Tudi pridiga je večinoma Mihova. Spregovori nam v sliki, besedi in pesmi – še kako aktualna je tudi danes! Sv. maša se zaključi s pesmijo ansambla Minores (Frančiškova pesem), ki nas uvede v nadaljnjo kratko predstavitev knjige; tudi ta poteka ob slikah, kratkem filmčku o njem – seveda ob njegovi besedi in pesmi.

Sv. maša s predstavitvijo knjige traja malo več kot polno uro (največ 70 minut). Pri predstavitvi sodelujeta še eden ali pa dva sodelavca (tehnik in bralka). Seveda pa lahko vse prilagodimo željam in okoliščinam.

Namen predstavitve knjige je POŽIVITI MISIJONSKEGA DUHA MED VERNIKI, MED  OTROCI IN PRINESTI MED LJUDI NEKAJ MIHOVIH MISLI, BESED, PESMI, VESELJA IN NASMEHOV … POGUMA …

Knjiga nima cene – LE PRIPOROČENI DAR 14 € – ves izkupiček pa je namenjen za slovenske misijonarje po svetu.

Za čas in kraj predstavitve se dogovorite z avtorjem knjige p. Janezom ali s sodelavci Misijonskega središča Slovenije. Pišite na naslov: janez.samperl@rkc.si ali na missio@rkc.si, ali pa pokličite v Misijonsko središče Slovenije (01/300-59-50).


PREDSTAVITEV IN OCENA KNJIGE (mag. HEDVIKA DERMOL)

p. Janez Šamperl (2021). Daleč naprej je tekel: p. Miha Drevenšek, minoritski misijonar v Zambiji

»Če smo mi majavi, padamo, smo blatni, nas meče, nam je hudo, smo ljudje, grešimo. Ampak če bomo svoje življenje gradili na trdnih temeljih – na Kristusu – in bomo drug drugemu pomagali, se dopolnjevali v ljubezni, bomo lahko zrli v prihodnost z vedrimi očmi« (p. Miha Drevenšek).

Pričevanja p. Miha ostajajo živa tudi po njegovi smrti. Spomin na misijonsko delovanje, njegovo veselje in življenjsko poslanstvo je še vedno med nami. Nepozabne odtise, ki jih ni zapustil samo med zambijskimi ljudmi, temveč povsod, kamor je stopil, marljivo zbira p. Janez Šamperl. Ob 10. obletnici Mihove smrti je izdal drugo knjigo s pomenljivim naslovom Daleč naprej je tekel. K živemu spominu nanj nam pomaga tekoče nizanje zgodb, ki se vrstijo kot spodbudni koraki na misijonski poti in odstirajo posamezne delčke njegovega bogatega, ustvarjalnega in zaupanja polnega življenja.

V prvi knjigi Črnec v beli koži (2013) nam je p. Janez slikovito orisal življenjsko zgodbo p. Miha. Kronološko sosledje dogodkov nas je popeljalo od rojstva prek ključnih življenjskih trenutkov do zadnje postaje zemeljskega življenja. Tudi če bralec misijonarja osebno ni poznal, se ga njegova zgodba dotakne, ga ne pusti praznega. Zato je prva knjiga kar klicala po nadaljevanju, kajti oznanjevalne misli p. Miha, da smo »vsi na istem čolnu – črni ali beli, bolni ali zdravi, bogati ali revni,« se v današnjem času čedalje bolj zavedamo.

Tudi pričujoča knjiga nas vodi po poti med posameznimi postajami v življenju p. Miha. Ampak to ni samo nizanje dogodkov, ni samo prikaz posameznih dosežkov, ki jih je bilo veliko. Na vznemirljiv način sledimo korakom, ki so mnogokrat odsev Frančiškovega življenja,  in se predajamo slikovitim zapisom o  misijonarjevi gorečnosti, toplini in srčnosti. Pri tem se odraža učinkovit slog pisanja p. Janeza, ki združuje poljudnost, strokovnost in čustveno angažiranost. Čeprav zaznamo osebno noto, prav ta verjetno pripomore h ključnemu sporočilu. Bralec tako zavzeto zaznava drobne kamenčke, posute po poti, ki vedno pripeljejo do skale, na kateri je p. Miha gradil svojo misijonsko pot. Do Kristusa.

Da je p. Miha res ‘tekel daleč naprej’, da je ‘iz njega dihalo veselo oznanilo evangelija’, dokazujejo pričevanja, ki jih je p. Janez umetelno prepletal. Uvodne misli se prek posameznih zapisov znotraj zgodbe zlijejo s končnimi, ki ‘kot žlahtno zrnje’ padajo v bralčevo zavest. Ob branju poleg navdušenja nad sadovi zambijskega misijonarja resnično začutimo, kar je bilo ob njegovi smrti zapisano v časniku The Post: »Njegov osebni zgled in njegovo poučevanje, njegova vera in trdnost, njegova iskrenost in prisrčnost bodo ostali in vedno prinašali koristi tistim, ki se učijo iz njegovega življenja.«

Avtor knjige nam z rahločutnim in izostrenim izražanjem prikaže človeka, ki se zaveda in sprejema svojo nepopolnost, si pa prizadeva za pošteno in zaupljivo ravnanje. S prepričanjem, da se mora edinost občutiti že na zemlji, se vedno znova ozira k evangeliju, evangeliju upanja: To je naše upanje, ki velikokrat zgleda brezupno, saj moramo upati proti upanju. Človeško gledano je to velikokrat nespametno, toda kjer mi padamo, tam Bog dviga.«

To njegovo zaupanje, radost in ljubezen nazorno prikažejo spremljajoče fotografije in objave iz različnih medijev, podkrepi pa slika angela umetnice Mire Ličen. Njegov glas se je širil v Ljubezni in postajal vedno močnejši. S smrtjo ni utonil v pozabo, saj – kot je zapisal p. Janez v Mihovem angelu: »Od kar je mrtev, še glasneje govori.«

Knjiga tako ni samo življenjepis p. Miha, je veliko več. Je zgodba o zaupanju, zgodba o veri, o posebnem izkustvu Boga, odnosu do sočloveka, ki se odslikava prek dogodkov in misli pričevalcev. Morda bo branje spremenilo našo optiko, skozi katero smo navajeni zreti na svet, in bo vplivalo naš odnos do sočloveka, ljubezni in vere. S p. Mihom se vprašajmo, kje so v tem času pastirci, da bi nas ogreli s svojo iskrenostjo, ljubeznijo in čistim preprostim veseljem. Odgovarja nam: »Poglejmo doma in marsikaj bomo odkrili skritega v globini srca, ki hoče ljubiti in biti ljubljeno.«