ADVENTNI KOLEDAR 2021

Konec novembra bomo vstopili v novo cerkveno leto in v Misijonskem središču Slovenije ponovno pričenjamo z adventno akcijo »Otroci za otroke«, ki je del svetovne otroške akcije »Children helping children«. V okviru te akcije otroci po celem svetu zbirajo darove za otroke v misijonskih deželah. V ta namen smo izdali Adventni koledar, ki je letos posvečen našemu velikemu misijonarju v Zambiji p. Mihu Drevenšku.
P. Miha je prehodil zelo zanimivo misijonsko pot. Lahko bi rekli, da je prehodil »pot misijonske preobrazbe« oz. `preobrazbe dojemanja misijonov in misijonarstva`. Iz »klasičnega misijonarja«, ki je deloval `sredi ničesar`, se je prelevil v misijonarja »nove evangelizacije«. S tem je tudi nam približal misijonsko delo, ki ni zaupano zgolj posebnim ljudem, ki delujejo daleč stran med `napol divjimi ljudmi`, ampak nekaj kar je oz. mora biti del vsakdana vsakega kristjana. In to posebno še v današnjem času, ko živimo v dobi digitalizacije in razmer, ki jih kroji pandemija koronavirusa.

Misijonarka s. Dorica Sever, ki deluje med Inuiti na severu Kanade, je nedolgo nazaj zapisala: »Poslanstvo ni neka izredna naloga, ki se je Cerkev loti poleg svojega običajnega posla upravljanja svetovne ustanove. Ne! Poslanstvo je zakoreninjeno v naravi Cerkve; je razlog za njen obstoj. … In to je odgovornost ne le duhovnikov in redovnikov, temveč celotnega božjega ljudstva, sestavljenega večinoma iz laikov.« Svoje razmišljanje nato zaključi, da »v današnjih dneh periferije, o katerih govori papež, morda niso daleč. So povsod okoli nas, v osrčju naših mest ali celo naših družin in na teh ne tako oddaljenih obrobjih smo izzvani, da nadaljujemo Jezusovo sočutno poslanstvo.«

P. Miha je kot velik delavec na področju medijev tudi veliko ozaveščal in bil pogumen kritik koruptivnih oblasti, ki so izkoriščali uboge preproste ljudi. Ustanovil je radio Icengelo in najmodernejšo tiskarno v Zambiji ter bil urednik kar dveh revij. Misijonska pot ga je zanesla kar v novinarske vode.
Vedno bil v službi Resnice! Razen Boga se ni bal nikogar. Ko so ga nasprotniki evangelija najbolj preganjali, je celo vzklikal: »Kaj mi pa morejo – vse, kar delam, delam za Boga!« Bil je točno tak, kakršna sta bila Jezusova učenca Peter in Janez, ki sta judovskim duhovnikom, kateri so jima »zapovedali, da nikakor ne smeta več govoriti in učiti v Jezusovem imenu« (prim. Apd 4,18b), pogumno odgovorila: »Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala« (Apd 4,20).

Spoštovani,
tega novega in pogumnega misijonskega duha želimo z zgodbicami o p. Drevenšku približati tudi našim otrokom. Pomenljivo je namreč dejstvo, da si je papež Frančišek zgornji stavek izbral za geslo letošnje Misijonske nedelje. Usmerja nas v delovanje!
Periferije, ki potrebujejo evangelij Jezusa Kristusa, so namreč povsod okoli nas.

Koledar v elektronski obliki si lahko ogledate TUKAJ. Lahko pa vam ga pošljemo tudi na dom. Pišite nam na missio@rkc.si.