Luka_duhovniki s klobučki

MISIJONSKA NEDELJA – VIDEM PRI PTUJU (24. oktober 2021)

Osrednja slovesnost letošnje Misijonske nedelje je potekala v mariborski nadškofiji v Vidmu pri Ptuju, kjer smo se zlasti spomnili p. Miha Drevenška, misijonarja v Zambiji, katerega 10-letnico prezgodnje smrti letos tudi obhajamo.

s. Iva s starši

V župnijski cerkvi sv. Vida so praznovanje z začetkom tridnevnice odprli že v petek zvečer s sveto mašo z nagovorom sester frančiškank Marijinih misijonark (FMM) in slavljenjem pred najsvetejšim. Ob tem je potrebno izpostaviti, da bo domačinka, s. Iva Horvat (FMM), v kratkem dala večne zaobljube. V soboto je nato sledilo srečanje za vse, ki imajo radi Sveto pismo, misijonski rožni venec, večerna sveta maša in pričevanjski večer s sestrami.

molitvena ura-pričevalci

Osrednja nedeljska slovesnost pa se je pričela z molitveno uro, ki je letos potekala malo drugače in sicer s prepletanjem molitve, ljudskega petja, posnetki pesem ansambla Minores ter seveda pogovora s pričevalci, ki so poznali p. Miha. Molitveno uro in pogovor z misijonarji je vodil p. Janez Šamperl, avtor nove knjige o p. Mihu »Daleč naprej je tekel«. Pričevali so misijonar p. Stanko Rozman, ki je v Zambiji in Malaviju zgradil preko 40 cerkva, misijonar p. Ernest Benko, ki je s p. Mihom deloval v misijonu Sv. Jožefa v Ndoli ter s. Metka Kos (FMM), ki se je za misijonsko pot odločila ravno med sveto mašo v mariborski stolnici, kjer je gostoval p. Miha s svojo mlado glasbeno skupino iz Zambije.

Molitveni uri je sledila sv. maša, ki jo je vodil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl ob somaševanju s 26. duhovniki in misijonarji. V pridigi je msgr. Cvikl povedal, da »današnjega človeka v odnosih zaznamuje samo delna pripadnost in zvestoba le do neke določene mere …« in da »… manjka celostna izročitev Bogu in osebna vera«.

Tega pa zagotovo ni manjkalo p. Mihu Drevenšku, kateremu je, kot je v nadaljevanju povedal msgr. Cvikl »vse, česar se je lotil, uspelo, saj se je z dušo in srcem predal misijonskemu poslanstvu … Ob p. Mihu čutimo, kako se je v njegovem delu uresničilo to, kar je geslo letošnje misijonske  nedelje: »Ne morem, da ne bi govoril o tem in živel za to, kar nosim tako globoko v srcu.«

blagoslov klobučkov

Poleg izžarevajočega veselja in nalezljivega nasmeha, pa je p. Miha poznan tudi po svojem nepogrešljivem klobučku, ki je bil njegov prepoznavni znak. V ta namen je župan občine Videm, g. Branko Marinič, v imenu občine podaril 1.000 »Mihovih klobučkov«, katerih izkupiček od prodaje bo v celoti namenjen potrebam slovenskih misijonarjev. Ob koncu sv. maše je msgr. Cvikl tudi blagoslovil klobučke.

Maši je nato sledila pogostitev in prijetno druženje, ki je bilo kljub večernim uram, zeleno obarvano. Zelena barva je v Zambiji barva življenja – življenja, katerega je bil poln p. Miha.

Za trenutek smo se tako vsi počutili kot p. Miha. In tega življenja si ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore želi, da bi bila polna slovenska cerkev, saj je na letošnjem srečanju misijonarjev v domovini pri sv. Jožefu v Ljubljani misijonarje pozval, “naj nas naučijo misijonariti”. Mislimo, da nam je pri tem življenje p. Miha v pravi zgled.

Z veseljem se zato nadejamo nadaljevanja »Drevenškovega leta«, ki se je z letošnjo Misijonsko nedeljo pričelo. Vrhunec tega leta bo predstavljalo večdnevno dogajanje, ki se bo v okviru godovanja župnijskega zavetnika sv. Vida odvijalo junija prihodnje leto, ob vidovi nedelji.

»Mihove klobučke« lahko naročite v Misijonskem središču Slovenije (01/300-59-50). Priporočen dar znaša 5 €.