MISIJONSKO OBARVANA SREDA

V sredo, 20. oktobra, je v Ljubljani, v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju, potekala misijonska študentska sveta maša. Sv. mašo je ob somaševanju p. Christiana Gostečnika in direktorja Katoliške mladine g. Matevža Mehleta vodil p. Pepi Lebreht, nekdanji misijonar v Beninu in Togu.

Po sveti maši je v prostorih Katoliške mladine ob Šuštarskem mostu potekal pogovor z misijonarji. Svoje misijonske izkušnje so nam predstavili laiška misijonarja Katja Ravnikar in Matevž Strajnar, ki sta delovala na Madagaskarju, p. Pepi Lebreht, ki je deloval v Beninu in Togu ter s. Urša Marinčič, aktivna misijonarka v Ugandi, ki je trenutno na oddihu v domovini. Pogovor so preko Zooma lahko spremljali tudi drugi udeleženci.

Istočasno je tudi v mariborski stolnici – v okviru začetka akademskega leta – potekala sv. maša, ki jo je vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Glede na to, da je pred nami Misijonska nedelja, je bila maša misijonsko obarvana. Tudi osrednja slovesnost letošnje Misijonske nedelje bo potekala v mariborski nadškofiji, in sicer v Vidmu pri Ptuju, rojstnem kraju pokojnega p. Miha Drevenška, misijonarja v Zambiji. Skupaj z nekaterimi duhovniki mariborske nadškofije sta somaševala še g. Matjaž Križnar, ravnatelj Misijonskega središča Slovenije ter g. Danilo Lisjak, misijonar v Ugandi, ki je trenutno na oddihu v domovini.

Po maši je v prostorih stolne župnije sledil pogovor. G. Križnar je predstavil delo in vlogo Misijonskega središča Slovenije pri delu z misijonarji in ozaveščanjem misijonske zavesti slovenskih vernikov. G. Lisjak pa je predstavil bogate izkušnje pri delu v Kongu, Ruandi – kjer je l. 1994 tudi preživel hud genocid ter svoje sedanje delo v Ugandi.

 

Glede na to, da je bil p. Miha Drevenšek velik delavec na področju medijev, pa tudi njihov kritik (v Zambiji je ustanovil Radio Icengelo in tiskarno, prav tako je bil urednik dveh revij), lahko na spodnji povezavi poslušate posnetek okrogle mize o medijih, ki je potekala na Radio Ognjišče.

https://avdio.ognjisce.si/oddaja/po_2021_10_20_misijoni_in_mediji

 

Že to nedeljo pa bomo v Vidmu pri Ptuju obhajali Misijonsko nedeljo, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov mariborske škofije in misijonarjev vodil nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Lepo vabljeni!