MISIJONSKI MESEC OKTOBER 2021

»Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala.«

Z današnjim dnem, ko se pri sveti maši spominjamo sv. Terezije Deteta Jezusa, ki jo je papež Pij XI razglasil za zavetnico misijonov, kar je tudi sv. Frančišek Ksaverij, se začenja misijonski mesec oktober. Letos bomo na misijonsko nedeljo, 24. oktobra praznovali že 95. svetovni misijonski dan. Tema, ki jo je izbral papež Frančišek za poslanico ob Misijonski nedelji, je iz Apostolskih del: »Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala« (Apd 4,20).

Sveti oče piše: »Tako kot apostoli in prvi kristjani lahko tudi mi s popolnim prepričanjem rečemo: ‘Ne moremo, da ne bi govorili o tem, kar smo videli in slišali.’ Vse, kar smo prejeli od Gospoda, je namenjeno, da uporabimo za dobro in delimo z drugimi. Točno tako, kot so apostoli videli, slišali in se dotaknili Jezusove odrešujoče moči (prim. 1 Jn 1,1-4), se lahko tudi mi vsak dan dotaknemo žalostnega in veličastnega telesa Kristusa. Tu lahko najdemo poguma, da z vsemi, ki jih srečamo, delimo upanje in zanesljivo spoznanje, da je Gospod vedno z nami.

V besedilu, ki so ga objavili mednarodni sekretariati Papeških misijonskih družb (PMD) tudi preko tiskovnega urada Svetega sedeža je zapisano: Pričevanje je glavno vodilo poslanice, katere tema je vzeta, kot pravi papež Frančišek, iz »knjige, ki jo imajo misijonski apostoli vedno pri roki«. Predsednik papeških misijonskih družb, nadškof Giampetro Dal Toso, pa dodaja, da »vsakoletno praznovanje misijonskega meseca in svetovnega misijonskega dneva pomeni spomniti se dejstva, da je naša vera vedno misijonska. Ne moremo, da ne bi govorili o tem, kar smo slišali, videli ali izkusili pri srečanju z Gospodom!«.

Pričevanje pa spremlja spominjanje, kajti na Misijonsko nedeljo, ki jo praznujemo vsako leto na predzadnjo nedeljo v oktobru, papež poudarja: »S hvaležnostjo se spominjamo vseh tistih mož in žena, ki nam s svojim življenjskim pričevanjem pomagajo obnavljati našo krstno zavezo biti velikodušni in veseli apostoli evangelija. Še posebej se spomnimo na tiste, ki so odločno odšli in zapustili dom in svoje najbližje, da bi prinesli evangelij na vse tiste konce, kjer ljudi žeja po njegovem odrešitvenem sporočilu.

Nihče ni izvzet iz Božjega usmiljenja in misijonarji, ki svoje življenje delijo z verniki, ki so jim zaupani, se tega spominjajo tudi v video sporočilu, ki je sad sodelovanja med nacionalnimi uradi Papeških misijonskih družb.
Videoposnetek, posnet v več jezikih, daje glas tisočim ženam in možem na svetu: »Mi smo še vedno tu in ne moremo, da ne bi govorili o tem, kar smo videli in slišali! (povezava do filma)

V tem času po celotnem svetu potekajo pobude za oblikovanje, molitev in animacijo za pripravo in praznovanje svetovnega misijonskega dneva (Misijonske nedelje) kljub pandemiji, zaradi katere so nekatere države še vedno močno prizadete.

V Ameriki je celinska koordinacija Papeških misijonskih družb pripravila formacijski material, molitvene obrazce za liturgično animacijo in teme za razmislek, ki so plod skupnega dela vseh nacionalnih uradov PMD na celini.

V Afriki Ugandska cerkev vse bolj uporablja nove medije, ki so v času zaprtja države pomagali pri enotnosti krščanske skupnosti tako v smislu misijonske animacije kot tudi molitve. V Tanzaniji so izbrali nekaj vplivnežev in laičnih voditeljev, ki bodo sporočilo Misijonske nedelje prenašali po radiu in televiziji.

Če pogledamo še v Evropo … V Švici se s praznovanjem misijonskega meseca želijo približati Cerkvi v Vietnamu; medtem ko je praznovanje Misijonskega dneva v Španiji znano po besedi Domund, ki verne opozarja na to, da smo ‘vsi misijonarji’ (povezava)

V Aziji, kjer so razmere zaradi pandemije še vedno zelo zapletene, se je misijonski urad v Vietnamu zavezal, da bo pomagal ljudem, ki jih je prizadel virus. Pripravljajo animacijske materiale ter načrtujejo različne spletne molitvene pobude.

V Avstraliji bodo misijonski dan praznovali s posebno pozornostjo in občutljivostjo do pastoralnega in misijonskega dela Sester Dobrega pastirja na Tajskem, ki pomagajo otrokom iz ranljivih okolij.

Poleg vseh dejavnosti, ki so posvečene misijonskemu mesecu, je na spletni strani Papeških misijonskih družb (www.ppoomm.va) od 1. oktobra objavljena tudi poglobljena študija, posvečena ustanoviteljici Papeške družbe za širjenje vere, blaženi Pauline Jaricot z naslovom: Bolje spoznati Pauline Marie Jaricot in meditirati o poslanstvu Cerkve.

Članek: Agenzia Fides, 30. 9. 2021 (http://www.fides.org/en/news/70883-VATICAN_Missionary_Month_begins_We_cannot_but_speak_about_what_we_have_seen_and_heard)

prevod: MSS