Pedro Opeka prejel nagrado Blejskega strateškega foruma za humanitarno delo na Madagaskarju

Zunanji minister Anže Logar je slovenskemu misijonarju na Madagaskarju Pedru Opeki podelil letošnjo nagrado Blejskega strateškega foruma (BSF). »Pedro Opeka vsak dan ustvarja boljšo družbo, ki revnim prinaša upanje in boljše življenje,« je povedal Logar.
Nagrada nas bo še bolj okrepila, da nadaljujemo delo za pravico, razvoj in napredek ljudi, ki so bili pozabljeni na robu družbe, se je preko videopovezave za priznanje zahvalil Opeka.

Pedro je s pomočjo prostovoljcev iz odlagališča smeti postavil mesto upanja za več kot 25.000 ljudi, ki so dobili svoj glas in dostojanstva vredno življenje; zgradil je več kot štiri tisoč hiš, športne dvorane, cerkve in šole ter s tem zagotovil delo in izobraževanje preko pol milijona ljudem, je dejal minister. Trenutno je v šole in izobraževalni program v šolah, ki sta jih zgradili združenji, vključenih 14.000 otrok.
Kot je še dodal Logar, Opeka mlade uči spoštovanja in skrbi za naravo, zavzema se za pogozdovanje in zaščito gozdov na Madagaskarju. V okviru humanitarne pomoči MZZ 100.000 prebivalcem Madagaskarja zagotavlja osnovno zdravstveno oskrbo, tudi obolelim s covidom, in zagotavlja prehransko varnost za otroke in najranljivejše prebivalcev času pandemije.

Nagrado “sprejemamo kot podporo našemu boju za socialno pravičnost, za ljudi, ki živijo iz dneva v dan, brez vsake bodočnosti”, je dejal Opeka, ki se je preko videopovezave z Madagaskarja zahvalil za priznanje boju proti skrajni revščini. “Vsi vemo, da obstajajo milijoni ljudi, ki živijo v trpljenju. To je izziv in obenem sramota za ves svet,” je poudaril.
Opeka se je zahvalil slovenski vladi in premierju Janezu Janši, “ki ste nam dali izredno humanitarno pomoč za naše revne družine”, ki trpijo zaradi covida. Poudaril je, da brez socialnih pravic ne bo miru na svetu, vsi pa da si želimo miru, v Evropi in na vseh drugih kontinentih.

Vir: radio Ognjišče

Ob tej priložnosti prilagamo videospot pesmi Misijonar, katere avtor je Tomaž Mavrič CM, vrhovni predstojnik skupnosti lazaristov. Skupnosti lazaristov pripada tudi Pedro Opeka.