BLAGOSLOV VOZILA

V nedeljo, 4. julija, je v župniji Polhov Gradec potekal blagoslov zmogljivega vojaškega vozila UNIMOG. Vozilo, ki je predelano za prevoz bolnikov, bo prejel misijonar Janez Krmelj, ki deluje v misijonu Ampitafa na Madagaskarju, kjer so cestne prometnice v resnično slabem stanju. Za 60 km dolgo pot do bolnišnice potrebujejo kar 5-7 ur vožnje po razritih blatnih cestah. Z novim vozilom se bo ta pot bistveno skrajšala, kar bo nedvomno prispevalo k temu, da bodo rešili veliko življenj.

Slovesnost, ki se je pričela s sveto mašo, je s petjem popestril malgaški pevski zbor. Sveto mašo pa je ob somaševanju številnih duhovnikov in misijonarjev vodil novi izmirski nadškof in misijonar msgr. dr. Martin Kmetec. V pridigi, v kateri se je naslonil na božjo besedo, je msgr. Kmetec izpostavil, da je Bog velikokrat poponoma drugačen od naših predstav. Posledično so Judje v Nazaretu Jezusa zavrgli, saj Jezus s svojo podobo in delovanjem ni ustrezal njihovi podobi preroka.

Tudi krščanstvo se je zaradi zavračanja pričelo širiti izven judovskega okolja in sicer najprej na območje Male Azije (današnje Turčije). Prav tako tudi dandanes naši misijonarji širijo veselo oznanilo v kulture in narode, ki živijo zelo drugače od nas.

Msgr. Kmetec se je zato zahvalil vsem, ki z molitvijo in darovi podpiramo delo misijonarjev, saj s tem vzpostavljamo vez, ki nas povezuje s Cerkvijo po vsem svetu in tako tvorimo vesoljno občestvo krščanskega bratstva. Veliko je še namreč narodov, ki ne poznajo Kristusa in so ločeni od Božje milosti.

Pridigo je zaključil s pozivom, naj misijonarja Janeza Krmelja priporočimo Bogu, da bi mu bil Bog vedno ob strani in v pomoč, da bo še dolgo opravljal ta čudovit misijonski poklic. Obenem je msgr. Kmetec izrazil veliko željo, da bi tudi mi v našem narodu bili sposobni širiti evangelij, ki je naše upanje.

Po sveti maši je na bližnjem vrtu sledila predstavitev vozila s strani župnika Bogdana Oražma, zahvala in predstavitev akcije MIVA s strani Matjaža Križnarja, ravnatelja Misijonskega središča Slovenije ter zahvala Janeza Krmelja vsem, ki so kakor koli pripomogli k temu, da je to lepo predelano vozilo prišlo v njegove roke.

Sledil je blagoslov vozila in prijetno druženje z bogato pogostitvijo.

Blagoslov reševalnega vozila predstavlja lep uvod v misijonsko vozniško akcijo MIVA, ki bo potekala na Krištofovo nedeljo 25. julija.