PEDRO OPEKA NOMINIRAN ZA NOBELOVO NAGRADO ZA MIR

Predsednik vlade Janez Janša je 31.1.2021 za Nobelovo nagrado za mir za leto 2021 predlagal misijonarja Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa, ki deluje v predmestju Antananariva na Madagaskarju. Do sedaj je bil Opeka za Nobelovo nagrado nominiran že trikrat in sicer leta 2013, 2015 in 2018.

Seveda smo vsi trdno prepričani, da si Pedro to nagrado več kot zasluži. Moralni teolog dr. Janez Štuhec je glede tega jasen: »Nagrado bi moral dobiti zato, ker bi on s tem denarjem konkretno pomagal revežem iz smetišč v človeka vredno življenje,« in dodaja, da dela Opeke kažejo konkretne sadove. Učinki so vidni in oprijemljivi. »On ni nekdo, ki veliko všečno govori, nič pa ne naredi.«

Vsi vemo, kaj vse je Pedro storil za najbolj uboge, ki so prebivali – in številni žal še vedno – kar na smetišču glavnega mesta Madagaskarja. Zanje je zgradil celo mesto! Da o dostojanstvu in upanju, ki ga je s tem, tem skrajno odrinjenim ljudem povrnil, niti ne govorimo.

Vsi seveda srčno upamo, da bo Pedro prejel Nobelovo nagrado za mir, podobno kot jo je leta 1979 prejela mati Terezija iz Kalkute. To bi bila resnično lepa potrditev njegovega dela, predvsem pa razširitev tako zelo potrebnega sporočila ljubezni in miru širše v svet – sporočila, ki ga Pedro s svojim delom na Madagaskarju širi že vse od leta 1975 (od tega več kot 30 let v skupnosti Akamasoa).