HVALA VAM KOLEDNIKI

Božični čas se je z nedeljo Jezusovega krsta končal. Prav tako se je zaključilo koledovanje, ki je letos potekalo v resnično posebnih razmerah. Pandemija koronavirusa COVID-19 je ostro zarezala v naš vsakdan ter močno vplivala tudi na koledovanje in izvedbo Trikraljevske akcije (TKA). Sicer so se ponekod koledniki pogumno podali na pot – seveda ob upoštevanju varnostnih ukrepov – in oznanjali veselo novico, da se je rodil Zveličar sveta, a vseeno jih je velika večina bila primorana ostati doma. Klasično koledovanje »od hiše do hiše«, kot smo ga bili vajeni do sedaj, se zato v glavnem ni moglo izvajati.
Kljub vsemu pa zaprtje javnega življenja naših kolednikov ni zaustavilo. Strnili so glave in premislili kako veselo novico, božji blagoslov in voščila prinesti v domove ljudi. Posneli so kolednice in jih objavili na svojih spletnih in Facebook-ovih straneh. Rezultat njihovega dela pa je morebiti celo presegel pričakovanja, saj so marsikje s svojimi kolednicami dosegli širšo množico ljudi, kot bi jo sicer s klasičnim koledovanjem. Za Cerkev namreč velja, da je »Ecclesia semper reformanda« oz. »vedno prenavljajoča se Cerkev«. To seveda vključuje načine, v našem primeru pa tudi »tehnologijo« oznanjevanja evangelija – tehnologijo, katere so se naši koledniki s pridom poslužili 😊. Nastalo je t.i. »virtualno koledovanje«, ki sicer »klasičnega koledovanja« niti približno ne odpravlja, ga pa v številnih segmentih zagotovo kvalitetno dopolnjuje.
Tehnologiji in drugačnemu načinu oznanjevanja navkljub, pa osnovno sporočilo kolednikov ostaja enako. Rodil se je Jezus Kristus, naš Odrešenik. Na svet je prišel, da bi nam s svojim zveličavnim delovanjem, trpljenjem in vstajenjem odprl nebesa in podaril večno življenje.

Najlepše se zahvaljujemo vsem animatorjem, pastoralnim delavcem in vsem prijateljem misijonov, ki ste v teh težkih časih na tak ali drugačen način pripomogli k izvedbi koledovanja in Trikraljevske akcije. Obenem ste tudi spodbudili ljudi k darovanju za naše misijonarje.

Zahvala nadškofa msgr. Stanislava Zoreta:

Zahvala g. Matjaža Križnarja, ravnatelja Misijonskega središča Slovenije:

Še posebej pa bi se radi zahvalili tistim župnijam, kjer ste izvedli »virtualno koledovanje«. Slednje sicer klasičnega koledovanja in živega stika z ljudmi seveda nikakor ne more nadomestiti. Ste pa s svojim delom v danih razmerah več kot omogočili, da se je veselo oznanilo, blagoslov in voščilo posredovalo tudi ljudem, ki ne prebivajo v ožjem območju vaših župnij. Hvala vam tudi, ker ste svoje kolednice delili z nami in nam jih posredovali v Misijonsko središče Slovenije.  Slednje so na voljo za ogled na spodnjih povezavah: župnija Kranj-Šmartin, župnija Begunje pri Cerknici, župnija Ivančna Gorica, župnija Dol pri Ljubljani, župnija Moravče, podružnica Šinkov Turn (župnija Vodice) …

Posebna zahvala gre župniji Kranj-Šmartin, ki je posnela kolednico prav za namen Misijonskega središča Slovenije. Slednjo so priredili tudi za naš državni in cerkveni vrh. Poslali smo jo tako predstavnikom državne, kakor tudi cerkvene oblasti. Že vrsto let zapored namreč koledniki na praznik Svetih treh kraljev obiščejo predstavnike naših oblasti, da bi tudi njim prinesli veselo oznanilo o Jezusovem rojstvu. Letos to seveda ni bilo mogoče, zato je tudi pri njih koledovanje potekalo zgolj »virtualno«.

Prav vsi ste veliko pripomogli, da se bo, ob letošnji tako zelo posebni TKA, zbral vsaj del sredstev, ki jih bomo lahko namenili našim misijonarjem za njihove prepotrebne projekte v misijonskih deželah.
Naj vam zato Bog za vaš velikodušen dar, predvsem pa doprinos pri izvedbi te tako posebne TKA, obilno povrne z nebeškimi darovi in srečo. V letu v katerega smo pravkar vstopili, pa naj vam podeli predvsem zdravja, vašemu srcu pa stalno navzočnost Ljubezni novorojenega Deteta.
To vam želimo vsi v Misijonskem središču Slovenije