ADVENTNA AKCIJA

Tudi v teh – z vsemi omejitvami družbenega življenja – zaznamovanih časih, ponovno začenjamo adventno akcijo »Otroci za otroke«. Ta akcija predstavlja slovenski del svetovne otroške misijonske akcije »Children helping children«, s katero otroci iz celega sveta zbirajo darove za lačne otroke v misijonskih deželah, obenem pa razvijajo misijonsko zavest in solidarnost z vsemi otroci po svetu. K povečanju naše solidarnosti nas v teh težkih časih pandemije koronavirusa COVID-19 spodbuja sam papež Frančišek. Pandemija je namreč misijonske dežele – zaradi že obstoječe revščine – še toliko bolj prizadela.
Akcijo spremlja Adventni koledar, ki letos govori o dr. Janezu Janežu, prvem slovenskem laiškem misijonarju. Kot zdravnik-kirurg je štiri leta deloval na Kitajskem, nato pa še celih 38 let v Tajvanu. Letos tudi obhajamo 30-letnico njegove smrti.
Dr. Janež je pogumno izrekel svoj DA Bogu – in šel na delo! Kot tak je svetel zgled misijonske poklicanosti prav vseh kristjanov in pristnega krščanskega življenja ljubezni; življenja, ki se nesebično razdaja za druge. Misijonsko poslanstvo namreč nikakor ni domena zgolj tistih, ki se odločijo za posvečeno življenje, ampak je to dolžnost prav vseh kristjanov. Je poslanstvo, ki smo ga prejeli že s samim krstom.
Koledarju je priložen tudi kartonast hranilnik – »misijonski šparovček« – v katerem bodo otroci zbirali denar za otroke v misijonih. Slednjega bodo v dogovoru z župnijo in kateheti ob Božiču prinesli v domačo cerkev pred jaslice. Če zaradi pandemije to ne bo mogoče, lahko starši dar svojih otrok nakažejo na račun Misijonskega središča Slovenije, ki je naveden na zadnji strani Adventnega koledarja.
V časih, v katerih smo se vsi skupaj znašli, se zdi, da predstavitev dr. Janeža nekako sovpada z zdravstveno krizo, v kateri se trenutno nahaja ves svet. Ker je deloval v resnično mizernih delovnih okoljih, kjer je kritično primanjkovalo najnujnejših pripomočkov in osnovnega zdravstvenega materiala, potrebnega za uspešno operacijo, zlasti pa tako zelo potrebne krvi za transfuzijo, je velikokrat med operacijo daroval kar lastno kri. To je pomenilo, da je bolnika operiral, hkrati pa je po cevčicah iz njegovega telesa v bolnika tekla kri. Večkrat je omedlel, a rešil je ogromno življenj. Vzporednice z našimi zdravstvenimi delavci, ki se nesebično in čezmerno razdajajo za obolele s COVID-19, ter s tem ogrožajo svoje zdravje in življenje, so tako več kot očitne.
Zato se nam zdi zelo primerno, da smo zdravstvenim delavcem iz srca hvaležni in zanje tudi molimo. Naš dr. Janez Janež pa naj jim bo mogočen priprošnjik pri Bogu.
Koledar v elektronski obliki si lahko ogledate TUKAJ. Lahko pa vam ga pošljemo tudi na dom. Pišite nam na missio@rkc.si.