PISMO BOTROM – BOTRSTVO MJANMAR

V teh dneh so se nam oglasile tudi sestre iz Mjanmara, kjer imamo prav tako botrstvo. Takole pišejo:

Sestre v Anisakan-u, na severu Mjanmara, so pred nekaj leti zgradile novo osnovno šolo. Začele so z eno skupinico prvega razreda in potem se je vsako leto dodal še en nov razred. Letos naj bi učenci hodili že v 4. razred.

Tako kot marsikje drugje po svetu, je Mjanmar uspešno premagal prvi val novega koronavirusa. Ko se je z zamudo novo šolsko leto junija končno začelo, je država dovolila, da začnejo s poukom samo učenci višjih razredov, to je 9. in 10. razreda. Situacija pa se je hitro hudo poslabšala in že avgusta so bili ljudje naprošeni, naj koliko le morejo, ostanejo doma. Zdaj je vsa država v »lock down« in nikjer nimajo pouka, niti ne dejavnosti po župnijah. Vsak dan je več okuženih z novim virusom.
Štirinajstim dekletom iz zelo oddaljenih vasi je še pred zaprtjem države uspelo priti v Anisakan in tako zdaj normalno delajo šiviljsko šolo. Živijo v internatu pri sestrah. Z njimi je tudi glavna učiteljica šivanja. K sreči je okrog hiše in šole kar nekaj zemlje, na kateri lahko pridelujejo zelenjavo in najdejo svoj kotiček za sprostitev.   
Skupaj s sestrami in učenkami šivanja pa je še ena skupina desetih deklet. Prihajajo iz vseh koncev Mjanmara in bi rade bolj od blizu spoznale življenje sestre. Po več letih priprav in potem bolj resnega študija, bo morda katera izmed njih zares postala sestra salezijanka. Za zdaj se učijo Birmanščin e (prihajajo iz različnih delov Mjanmara, ki imajo svoje jezike in kulturo), angleščine, računalništva in skušajo spoznati življenje Don Boska in Marije Mazzarello. Predvsem pa živijo s sestrami, da se naučijo vseh tistih stvari, ki naj bi jih znala vsaka mlada žena: sem spada tudi kuhanje, šivanje, vrtnarjenje …
Posebna skrb sester v tem času so tudi revne družine, še posebej tiste v Anisakanu in drugih vaseh. S pomočjo dobrotnikov zanje sestre večkrat kupijo hrano. Včasih jo pridejo ljudje iskat k sestram v skupnost, spet drugič pa se sestre s posebnim dovoljenjem odpravijo do družin, ki živijo po vaseh. Zaradi koronavirusa je ogromno ljudi izgubilo delo in se je vsakdanja revščina se povečala.

obiski po domovih

Vse sestre lepo pozdravljajo botre in dobrotnike v Sloveniji in obljubljajo svojo hvaležno molitev za vse.
S. Suzana

Anisakan, oktober 2020