PISMO BOTROM OD SALEZIJANK IZ KAMBODŽE

Spoštovani botri in dobrotniki!
Prav lep pozdrav iz Kambodže. Vedno z velikim zanimanjem poslušamo novice o vas v Evropi. Lahko vam zagotovimo, da se vas vedno spominjamo v molitvi.
Šole pri nas so še vedno zaprte in ne vemo, kdaj se bodo ponovno odprle. V zadnjih dneh poročajo o novih okužbah s COVID 19. Novice so redke in ne preveč zanesljive, tako da še vedno ne vemo, kaj se zares dogaja v državi.
Mnogi učenci naše šole so se pred meseci preselili nazaj na podeželje k sorodnikom. Zdaj so se ponovno vrnili v glavno mesto, ker njihovi starši skušajo zaslužiti denar, ki je potreben za preživetje. Težko je, ker ko gredo starši od doma, pogosto otroci ostajajo sami v sobicah, ki jih najemajo.
Žal nam je za vse tiste učence, ki po oddaljenih vaseh na podeželju, kjer ni interneta, ne morejo slediti pouku in delati domačih nalog, da bi tako nadaljevali šolsko leto. Na žalost za ta problem nimamo rešitve, ker naši učenci, skupaj s svojimi starši, zares prihajajo iz vseh koncev države. V mesto se zelo pogosto preselijo predvsem tisti najbolj revni, ki si v domačem kraju ne morejo najti dela za preživetje.
Govori se, da se šole ne bodo ponovno odprle vse do začetka novega šolskega leta, se pravi novembra. Nekateri drugi pravijo, da se bodo šole ponovno odpirale postopoma. Vsekakor izgleda, da še ne v kratkem času.
Po tehtanju različnih dejstev smo ponovno poklicale vse naše učitelje, da pridejo na delo v šolo dvakrat na teden. Razdeljeni so po skupinah, vsaka skupina pride na točno določen dan, tako da v šoli ni nikoli naenkrat preveč ljudi. 
Od začetka julija so osnovnošolski otroci čez dan začeli prihajati v šolo, eden pa po eden, vsak razred na točno določen dan. Učenci pridejo skupaj s starši, da jim učitelji razložijo, kako slediti svoje otroke pri učenju in pisanju nalog. Dvakrat na teden so tako dobili kratko razlago za učenje in liste z domačo nalogo. Ko se naslednjič vrnejo, prinesejo nazaj narejene domače naloge, da jih učitelji lahko popravijo.
Starši so takoj od začetka pokazali veliko odgovornost in prišli skoraj 75 %. Žal smo videli, da jim je prihod v šolo dvakrat na teden povzročil veliko težav, zato smo iskali drugačno rešitev.
Od sredine julija so učitelji začeli pripravljati in snemati video učne ure in zdaj lahko otroci gledajo lekcije po spletu. Vedno dobijo domače naloge, ki jih zdaj otroci prinesejo nazaj v šolo samo enkrat na teden. Pridejo vedno ob različnih urah, ker v šoli ne sme biti več kot deset otrok naenkrat.
Učenci višjih razredov, od 7. do 12. razreda, se še naprej učijo po zdaj že ustaljenem načinu: lekcijam sledijo preko interneta in pridejo v šolo samo enkrat na mesec, da dobijo polo za mesečno kontrolno nalogo. Konec julija bodo imeli končne izpite. Upamo, da bodo uspeli pokazati zadostno znanje, da bodo lahko izdelali razred. V teh dneh učenci, ki so v 9. in 11. razredu in bodo imeli konec avgusta državni izpit, ponavljajo snov za zaključne izpite. Tudi oni posamično prihajajo čez dan, da se tako ne srečujejo med seboj in se zmanjša možnost prenosa koronavirusa.
Od sredine junija smo dovolili približno desetim najbolj revnim srednješolcem (deset je največje dovoljeno število), ki se ne morejo učiti po spletu, ker nimajo pametnega telefona, da pridejo v šolo, kjer lahko uporabljajo nekatere tablice in prenosne računalnike, ki jih je daroval eden od dobrotnikov šole. Seveda upoštevajo ustrezno razdaljo in nosijo zaščitno masko.
Na splošno je videti, da življenje v državi poteka normalno, čeprav so nekatere tovarne še vedno zaprte. Še vedno tudi ne moremo v cerkev k maši.
V tem času še naprej dvakrat na mesec delimo pakete hrane najrevnejšim družinam naših učencev in drugim potrebnim ljudem.
Predragi, še naprej skupaj upajmo in molimo, da nas bo Gospod osvobodil te epidemije.
Naj vam Gospod poplača za vso vašo podporo in naj obvaruje vas in vaše drage.
S. Giovanna Penello in sestre Salezijanke, učitelji, mladi in otroci