KOLEDNIKI ŽUPNIJE KRANJ-ŠMARTIN PRI PREDSTAVNIKIH OBLASTI

Dan pred praznikom svetih treh kraljev, v petek, 5. januarja 2018, so koledniki obiskali predstavnike oblasti in nekatere cerkvene ustanove. Letos so z brezhibno pripravljenim koledovanjem, občutenim večglasnim petjem, ličnimi oblačili, skrbno izbranimi besedili, instrumentalno spremljavo in prijetnim vzdušjem presenetili koledniki iz župnije Kranj – Šmartin. Vsi koledniki so člani otroškega ali mladinskega župnijskega pevskega zbora in so že koledovali po domovih v domačem kraju.

V spremstvu animatorke, zborovodkinje in katehistinje so se zbrali v Misijonskem središču. Med koledovanjem sta jih spremljala dva sodelavca iz misijonske pisarne in ravnatelj Misijonskega središča g. Matjaž Križnar, ki je med obiski ustanov predstavil kolednike in akcijo ter izročil priložnostno darilo (s knjigo o Pedru Opeki).

Najprej so obiskali apostolsko nunciaturo, kjer jih je sprejel tajnik nunciature g. DANIELE LIESSI (nuncij je bil v tujini). Sestre, ki so tam v službi, so poskrbele, da so se koledniki pogreli in okrepili.

Nadaljevali so v veliki avli slovenskega parlamenta, kjer jih je sprejel predsednik Državnega zbora RS dr. MILAN BRGLEZ, poslanca dr. Mitja Horvat in Anita Koleša ter več uslužbencev. Po pozdravu ravnatelja Križnarja se je dr. Brglez zahvalil pevcem in med drugim dejal: »Vaše sporočilo je pomembno in je prav, da se sliši tudi v Državnem zboru, zato ker gre za vrednote, ki so občečloveške, še zlasti vrednote miru in solidarnosti. Solidarnosti, ker to ni samoumevna zadeva in se je za njo treba na vse načine prizadevati … Še bolj pa je treba solidarnost namenjati tam, kjer neenakosti in krivice ostajajo in je solidarnost človeštva tista, ki dejansko zadevo lahko reši.«

Sledil je sprejem pri Predsedniku republike BORUTU PAHORJU v zlatem salonu predsedniške palače. Po nastopu kolednikov je Predsednik izrekel pohvale in čestitke, se pošalil s koledniki ter takoj povedal, da vsako leto podpre kandidaturo misijonarja Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir in izrazil upanje, da ga bodo nekoč potrdili.

Dodal je še: »Za Opeko in za vse misijonarje, ki delajo po svetu, širijo solidarnost in pomoč tistim, ki so tega potrebni, se vam zahvaljujem, da jim pri tem pomagate. Mislim, da je občutek, da se lahko zanesemo eden na drugega, zelo zelo pomemben, zato, da vsaka skupnost lahko preživi: naša domovina in naš svet. In misijonarji, ki opravljajo to delo po svetu, pomagajo ljudem, ki so res v stiski in jim spremenijo življenje, so vredni naše pozornosti in da smo nanje ponosni. Zato je vaše delo plemenito, in želim tudi vam v tem letu obilo sreče in notranjega miru.« Po sprejemu so si koledniki ob razlagi predstavnika protokola ogledali razstavljene predsednikove darove, stavbo in nekatere vredne zanimivosti v njej.

Na drugem koncu predsedniške palače nas je sprejel predsednik vlade dr. MIRO CERAR s sodelavci. Tudi on ni skoparil s pohvalami in je vsakega kolednika in spremljevalce osebno pozdravil ter kratko nagovoril. Dodal je, da skupaj s predsednikom republike tudi on podpira Opekovo kandidaturo za Nobelovo nagrado in da je sredi reševanja težkih vprašanj v državi zelo dobrodošlo sporočilo miru, upanja in solidarnosti, ki so ga prinesli koledniki. Med drugim je otrokom povedal: »Moram vam povedati, da sem zelo vesel, da ste nas koledniki obiskali tudi letos in prinesli pozitivno sporočilo pomoči drugim, zlasti otrokom,  in to je nekaj res zelo plemenitega, zelo dobrega. Delate dobro delo in ste pri tem zelo uspešni, lansko leto ste veliko nabrali in naredili veliko dobrega otrokom po svetu, zato upam, da boste tudi letos: lepo ste pripravljeni, prinašate dobro voljo in sproščeno vzdušje, ki ga vsi rabimo. Če smo dobre volje, sproščeni, smo bolj zdravi, in če smo zdravi, tudi lažje kaj storimo za druge. Zahvaljujem se, da tako lepo animirate naše mlade, zato zahvala tudi vsem, ki ste jih lepo pripravili … Še to bi dodal: tukaj in v širši okolici živimo že dolgo časa v miru. Živimo v neki urejeni družbi. So, seveda, tudi težave, ampak težko si predstavljamo včasih dovolj živo, kako hudo je res otrokom in drugim ljudem po svetu, kjer so vojne, kjer je lakota, kjer je strah, kjer je marsikaj narobe, kjer se ne morejo šolati, … kjer so problemi. Zato je tako pomembno, da se skupaj z vami, ki nas na to opozarjate, spomnimo tudi na te in da jim pomagamo. To je res lepo. Včasih je laže pomagati v nesreči nekomu, ki ga vidiš, mu pomagaš pri kakšni stvari in se nekaj premakne v tebi. Vendar pa, cel svet je celota in vsi smo povezani, če delamo dobro delo, in ga delamo skupaj tudi za nekoga, ki je daleč stran, se vedno nekje vrača nazaj in upam, da boste letos zelo uspešni. Hvala, čestitam za dober nastop in dobra sporočila.«

Izjemno prisrčen je bil sprejem na ljubljanski nadškofiji, kjer jih je dočakal nadškof STANISLAV ZORE in pom. škof Franc Šuštar s sodelavci in sodelavkami. Nadškof jim je posvetil pol ure in položil na srce: »Pomembno je, kar smo slišali, kar ste lansko leto nabrali, in boste tudi letos. Slišimo lepo vsoto in smo zadovoljni. Ampak je bolj pomembno, da hodite okrog z budnico »Zbudi se, Betlehem!« (na video posnetku). Budnica je povabilo, da je treba življenje živeti, ne ga prespati, ali kot pravi papež, da je treba vstati iz kavča – čeprav je luštno na kavču, a ne? – ampak je treba vstati s kavča, če hočeš življenje živeti in ljudem prinašati to sporočilo – sporočilo odrešenja, da je Jezus tukaj. To je moja prošnja za vas: to sporočilo jim dajajte. Danes, v tej vlogi kolednikov, in potem tudi vsak dan, v različnih vlogah, ki jih imate: kot prijatelji, sošolci, pevci, ministranti … v vseh teh vlogah lahko širite vse: Budnico in veselje nad tem, da imamo Jezusa. Pa tudi v družini«.

Sledil je še obisk uredništva tednika Družina, kjer se jim je zahvalil direktor Družine TONE RODE. Kolednikom je podelil darila iz založbe in dodal: »Ponosni bodite na to, kar delate, zelo pomembno poslanstvo opravljate, s tem, da greste tudi k predsedniku države in vlade, utrjujete našo zavezo za vrednote, o katerih ste danes prav lepo zapeli, zato hvala!«

Nazadnje so jim prisluhnili še na Škofijski karitas Ljubljana in na Slovenski Karitas, kjer jih je bil vesel novi generalni tajnik mag. CVETO URŠIČ.

Koledniki so povsod izjemno lepo nastopili, zaigrali in voščili s kolednico, ter posredovali božično Veselo Oznanilo – da se je za svet rodilo upanje. V veselje jim je bilo, da so povsod poželi lepe pohvale, še bolj pa, da so za misijonarje ta dan zbrali več kot tisoč evrov ter da je bil o njih prispevek že v Poročilih ob 13.00 uri na TVS1 (in nato ob 17.00).

Kljub utrujenosti, so se v domačo župnijo vrnili obogateni za izjemno življenjsko izkušnjo.

Misijonsko središče Slovenije