Misijonska nedelja 2017 – praznovanje v Novi Gorici

Za nami je letošnja Misijonska nedelja, ki je imela geslo »Misijon v osrčju krščanske vere«. Vseslovensko praznovanje smo obhajali v nedeljo, 22. oktobra, v konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Začeli smo ob 15. uri z molitveno uro, pri kateri smo zmolili misijonski rožni venec in litanije Matere božje. Molitev je vodil zlatomašnik Niko Štrancar, škofijski animator za misijone pri koprski škofiji. Nadaljevali smo s slovesnim somaševanjem, kjer je v uvodnem pozdravu navzoče nagovoril ravnatelj Misijonskega središča Slovenije g. Matjaž Križnar. V imenu Slovenske škofovske konference je bogoslužje vodil koprski škof ordinarij dr. Jurij Bizjak. V pridigi je povezal vsa tri mašna berila z življenjem in delom misijonarjev v pogosto težkih okoliščinah. Z njim je somaševalo 20 duhovnikov, med njimi so bili tudi nekdanji in sedanji misijonarji.

Po maši je bil krajši program, ki ga je povezoval g. Niko Štrancar. Prvi je spregovoril gost iz Brazilije, salezijanski duhovnik Sandro Giancola, ki prihaja iz »Don Boskovega mesta« v kraju Corumba (pokrajina Mato Grosso). Ta misijon, ki je zrasel v velik kompleks, je ustanovil pokojni slovenski misijonar Ernest Saksida. P. Sandro se je zahvalil vsem botrom, ki podpirajo njihove otroke pri šolanju ter opisal velikansko delo in priljubljenost ustanovitelja tega mesta za revne in sirote otroke dveh indijanskih domorodnih plemen.

Laiška misijonarka Lucija Čuk je doživeto opisala svojo bogato, 3-letno izkušnjo na misijonu na Madagaskarju in pokazala zanimive izbrane fotografije.

Na koncu se je predstavil še salezijanski duhovnik Danilo Lisjak, dolgoletni misijonar v Ugandi, ki je na kratko spregovoril o milijonu beguncev iz Južnega Sudana, ki so se zatekli v škofijo, kjer deluje. Mnogi od teh so kristjani. Tamkajšnji duhovniki se tako soočajo z velikanskim pastoralnim delom … Danilo skupaj z dobrotniki zbira materialna sredstva za tamkajšnji misijon, ki jih bodo s kontejnerji poslali iz Nove Gorice in iz Nemčije, zato prosi za pomoč.

Na vseslovenskem praznovanju je bilo navzočih približno 150 vernikov z različnih koncev Slovenije, med njimi tudi molivci Misijonske molitvene zveze, nekdanji laiški misijonarji in botri, ki s pomočjo Misijonskega središča Slovenije podpirajo šolanje otrok v misijonih.

Avdio posnetki:

Uvod v bogoslužje – ravnatelj MSS, g. Matjaž Križnar

 

Pridiga – škof Jurij Bizjak

 

salezijanec Sandro Giancola

 

laiška misijonarka Lucija Čuk

 

Danilo Lisjak – misijonar v Ugandi

 

Novica o praznovanju Misijonske nedelje v Novi Gorici na Radiu Ognjišče