SONY DSC

Srečanja kolednikov po škofijah

Ob zaključku Trikraljevske akcije, v kateri požrtvovalni koledniki vsako leto prinašajo veselje na slovenske domove in posledično tudi veselje našim misijonarjem, se koledniki zberejo po škofijah, s sveto mašo se zahvalijo Bogu za vse milosti, si podelijo izkušnje in se skupaj poveselijo.

Tudi letos so potekala srečanja po vseh škofijah.

Srečanje kolednikov ljubljanske nadškofije v Škofovih zavodih v Šentvidu nad Ljubljano (14.1.2017)
Drugo soboto po prazniku Gospodovega razglašenja so se kralji vse ljubljanske nadškofije zbrali na srečanju v škofovih zavodih v Šentvidu nad Ljubljano. Prišlo nas je 240, saj so mnogi kralji še počivali doma po napornem koledovanju v tej mrzli zimi, nekateri so zboleli in tudi niso mogli priti. Vse zbrane pa je družil isti misijonski duh.
Sveto mašo v zavodski cerkvi je daroval škofijski animator za misijone Slavko Kalan skupaj z ravnateljem za misijone Matjažem Križnarjem in drugimi duhovniki, spremljevalci kraljev.

O misijonih nam je spregovoril misijonar pater frančiškan Milan Kadunc. Služboval je v Togu, Beninu in v Francoski Gvajani. Iz njegove pripovedi smo lahko začutili, kako slovenski misijonarji pri nas zbran denar uporabijo za konkretne stiske in ljudi.
Predstavile so se nekatere koledniške skupine s svojim nastopom. Nekatere imajo izvirna besedila, lepe nove rime in dialoge med kralji, ki razgibajo in poživijo nastop pred domovi darovalcev. Nastopi so skoraj dramska uprizoritev pripovedi kraljev, ki prinašajo oznanilo, da se je za nas rodil Odrešenik.
Po okusni in obilni malici nas je popoldne s svojim nastopom obogatila gospa Eva Škofič Mavrer, klovnesa, ki s svojimi rdečimi noski obiskuje otroke v bolnišnici. Tudi med koledniki so taki otroci, ki jim je ona nastopila pri bolniški postelji, sedaj pa nastopa za kolednike, da bodo tudi koledniki naredili nekaj dobrega za naše misijonarje in preko njih za otroke v misijonskih deželah.
Janez Avsenik

Srečanje kolednikov za mariborsko nadškofijo – Ravne na Koroškem, 14. 1. 2017
Čeprav je bilo bolj zimsko razpoloženje in temu primerne zimske razmere na cestah, nas je že po poti pozdravljalo jutranje sonce kot znamenje, da bo tudi danes lepo srečanje kolednikov. Tudi sonce sreče je sijalo v naših očeh, ko smo se zahvalili Bogu za vse prejete milosti.
To je bilo res, ko smo prišli v Ravne na Koroškem in nas je pozdravila mogočna župnijska cerkev, ki se kot svetilnik vere dviga nad mestom. Sv. mašo je daroval nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl ob somaševanju sedmih duhovnikov. V homiliji je pohvalil poslanstvo kolednikov in jih primerjal s tremi modrimi, ki so prišli k Novorojenemu in tam našli luč, ki jim je popolnoma spremenila življenje. Zato so se vrnili po drugi poti. Nadškof je poudaril, da je to božja pot, ki nas usmerja k drugemu. Človeška pot pa nas vodi samo k »imeti«, čim več imeti. Zato je važno izbirati vedno božjo pot, ki je pot Kristusa in pot kolednikov, ki prinašajo blagoslov in pridno zbirajo darove za misijone.
Nato smo nadaljevali srečanje v prijetni župnijski dvorani, kjer so nas s pesmijo nagovarjali slavilni band in p. Janez Ferlež, ter misijonarja Mari in Tomaž Porenta, ki sta s slikami, filmom in besedo orisala zanimivo izkustvo misijonskega poslanstva v Malaviju, v župniji Sv. Jožefa v Kasungu. Kot »četrti kralj« pa nas je na koncu s triki očaral še čarodej.
Na koncu pa so nas mladi in ostali župnijski sodelavci še povabili na dobre pizze in sok. Srečanje smo doživeli kot izkustvo žive Cerkve, pridnih kolednikov in gostoljubnih Korošcev, ki so po tradiciji vedno za »mušter« bili.
Jožef Lipovšek, nadškofijski referent