SREČANJE ČLANOV MISIJONSKE MOLITVENE ZVEZE

MMZ_logo

Člani Misijonske molitvene zveze se vsako leto, zadnjo nedeljo v juliju, na posameznih koncih Slovenije srečajo med seboj in z misijonarji, ki so takrat v domovini. Letos je bilo to srečanje 31. julija.

Naš veliki učitelj blaženi AM Slomšek je zapisal: »Prazno je delo brez žegna z nebes.« Ta zavest krepi slovenskega vernika, da svojemu delu kliče z molitvijo blagoslov in da rad poleg širokosrčnih materialnih dobrin v misijone pošilja tudi roso božjega blagoslova z vsakdanjo molitvijo.
Člani MMZ s posebnim misijonskim rožnim vencem redno zalivajo brazde naših misijonarjev s svojimi žrtvami in molitvami.

NM ŽEŽELJ 160731aZa Dolenjsko in Gorenjsko je bilo srečanje v Žežlju pri Vinici. Po skupni molitveni uri, ki jo je pripravil škofijski animator za misijone v ljubljanski nadškofiji, Slavko Kalan, je sledila maša, ki jo je vodil misijonar v Kirgizistanu, jezuit p. Janez Mihelčič, ki nas je med mašo tudi nagovoril. Ob skromni udeležbi je domači župnik Tone Gnidovec dejal, da res ni veliko molivcev, a tako je bilo tudi na prvih binkoštih. Zadostovalo je 11 apostolov, da so oznanilo o Jezusu posredovali vsemu svetu. To nas navdaja z upanjem in optimizmom, da tudi mi molimo za misijone. Po sveti maši je Slavko Kalan sredi cerkve vodil pogovor z misijonarjem p. Janezom Mihelčičem in nekdanjo misijonarko v Paragvaju, šolsko sestro Tadejo Mozetič. Misijonarja sta se zahvalila vsem navzočim (50) za molitveno in tudi gmotno podporo, ki je misijonar v oddaljenem kraju še posebej čuti in potrebuje. Na koncu je vsem navzočim predstavil lepo obnovljeno in dostopno cerkev Marije Žeželjske domači župnik, ki je nato vse navzoče obiskovalce skupaj z župljani Vinice lepo pogostil.
Janez Avsenik

MB JUROVSKI DOL 2Vsako srečanje skriva v sebi lepoto medsebojnega druženja, ki ima v sebi skrivnost Gospoda, ki je med nami. Tako je bilo tudi na srečanju za Štajersko in Pomurje v župnijski cerkvi Sv. Jakoba v Jurovskem Dolu. Uvod v srečanje je bila molitev in pesem, ki se je prepletala z misli naših misijonarjev.
V tem notranjem veselju se je začela tudi sv. maša, ki jo je ob somaševanju daroval nadškofijski referent in voditelj MMZ Jožef Lipovšek. Ob Božji Besedi je razmišljal o pomenu zakladov, ki jih zbiramo v Gospodovem duhu od molitve, življenja po evangeliju, misijonske gorečnosti … Zlasti je pomembna molitev članov MMZ, ki je pomemben zaklad vere na poti vseh misijonarjev. V nagovoru je bilo nekaj iskric tudi iz življenja sv. Terezije in papeževega obiska na Poljskem.
Po obhajilu je pričevala še sestra Zvonka Mikec, misijonarka v Mozambiku, ki je predstavila svoj misijon, potem svojo odločitev za redovniški/misijonski poklic in zmolila Očenaš v portugalskem jeziku.
Na koncu je sledilo še prijetno druženje v župnijski dvorani ob dobrotah vernikov iz župnije Sv. Petra in Sv. Jakoba. Misel vseh na koncu je bila, da je lepo sodelovati in skupaj pričevati za Jezusovo ljubezen.
Jožef Lipovšek

Srečanje za Primorsko je bilo v Sežani Poslanstvo, ki nam ga je dal Bog, so tudi molitev in dobra dela za misijonarje. Z vsakodnevno molitvijo vsaj delno pomagamo misijonarjem, ki v duhu evangelija opravljajo neprecenljivo delo po vsem svetu. Da bi vsi v tem poslanstvu še naprej vztrajali in se Bogu zahvalili za pomoč, smo imeli molitveno uro in sveto mašo, ki jo je vodil misijonar na Slonokoščeni obali, Pavel Bajec. Tega srečanja so se udeležili še sestra Snežna Večko, ki se je vrnila z misijona na Salamonovih otokih, in nekdanji misijonarji iz Slonokoščene obale: Ivan Bajec, Sandi Škapin in Janko Kosmač. Slednji je svojo misijonarsko pot začel na Madagaskarju, nadaljeval v Slonokoščeni obali ter jo zaključil spet na Madagaskarju.
Po maši je g. Niko Štrancar, animator za misijone v koprski škofiji, vodil pogovor z njimi. Pripovedovali so o svojem delu, o življenju ljudi v teh deželah in o svojih doživetjih. Srečanje smo zaključili z druženjem pred cerkvijo ob polni mizi dobrot, ki so jih pripravile pridne gospodinje.
Za spomin na srečanje smo dobili podobico sv. Terezije Deteta Jezusa, kjer je napisana njena misel: »Molitev in žrtev sta vsa moja moč. Silna je moč molitve. Podobna je kraljici, ki sme vsak trenutek pred kralja in lahko doseže, kar prosi.« Tudi mi smo odšli polni spoznanja, kako velike so žrtve misijonarjev in vsak zase sklenili, da bomo še naprej vztrajali pri molitvi zanje in izprosili moč za čudovito poslanstvo, ki ga s takim veseljem opravljajo. Pridružite se nam!
Zinka Vadnjal