PRVI SLOVENEC NA ČELU MISIJONSKE DRUŽBE

Mavric_TomazNa god sozavetnikov Evrope in velikih slovanskih apostolov svetih bratov Cirila in Metoda so sobratje lazaristi na rednem občnem zboru v Chicagu za svojega vrhovnega predstojnika, generalnega superiorja, izvolili Tomaža Mavriča, trenutno misijonarja v Ukrajini, ki tam vodi viceprovinco sv. Cirila in Metoda.

Tomaž je bil rojen slovenskim staršem v Argentini, kjer se je ob spodbudi lazaristov, zlasti Franca Sodje in Ladislava Lenčka, navdušil za misijone in s tem namenom vstopil v slovensko provinco Misijonske družbe. Notranje semenišče je opravil v Beogradu, teologijo je študiral v Ljubljani, nato pa je deset let deloval med našimi izseljenci v Kanadi. Leta 1994 se je vrnil v Slovenijo, bil eno leto v Šentjakobu ob Savi, nato dve leti v Celju pri Sv. Jožefu, od koder je leta 1997 odšel kot eden prvih na misijonsko delo v Rusijo, v Nižnji Tagil k tako imenovanim Volga Nemcem. Zavzeto je sodeloval pri oblikovanju Misijonske družbe v tem delu Evrope, kjer je tudi po njegovi zaslugi nastala mlada in živa viceprovinca sv. Cirila in Metoda s sedežem v Kijevu.

Veliko je sodeloval z Misijonskim središčem Slovenije in se oglašal v Misijonskih obzorjih, zato smo še posebej veseli zaupanja in ponosni na to, da je naš misijonar deležen tako visoke funkcije. Gre za prvega Slovana na čelu Misijonske družbe v njeni štiristoletni zgodovini in prvega Slovenca na čelu katerekoli redovne skupnosti ali družbe v Cerkvi, če izvzamemo tiste, ki so nastale na Slovenskem.

Naj mu Bog še naprej podarja milost ustvarjanja boljšega življenja, moč odreševanja najbolj ubogih in pogum pri uresničevanju navdihov Svetega Duha – še naprej v Ukrajini in odslej tudi vesoljni Cerkvi.

Misijonsko središče in uredništvo Misijonskih obzorij