LAKOTA V ETIOPIJI

Etiopijo je prizadela najhujša suša v zadnjih 30 letih in trenutno je ogroženih več kot 8 milijonov prebivalcev.

V ETIOPIJI JE NAJHUJŠA SUŠA V ZADNJIH 30 LETIH!

Iz Etiopije sem prejel pretresljivi pismi; napisala sta ga sestra uršulinka s. Abeba Debessay in salezijanec Cesare Bullo.

Cesare Bullo piše:

Etiopijo je prizadela najhujša suša v zadnjih 30 letih in trenutno je ogroženih več kot 8 milijonov prebivalcev.

Vremenski pojav El Nino, ki segreva vodo Tihega oceana, je kriv, da je druga deževna doba – v juliju in avgustu – izostala. V mnogo delih Etiopije je ogroženih več sto tisoč kmetov.

Če ne bo pravočasnega odziva, bomo v naslednjih mesecih v medijih spet lahko zasledili – tako kot v letih 1984/85 – skelete umrlih otrok.

Odposlanec OZN pravi, da je to najhujša suša v zadnjih 30 letih – zaradi nje so že ogrožene poljščine, živina zboleva in vodostaj rek je nizek. Zaradi suše bo uničenih do 90 % poljščin.

Zato že zdaj načrtujemo nakup multivitaminske hrane in mleka v prahu, da bomo delili pomoč potrebnim in ranljivim osebam, zlasti podhranjenih otrok.

Vsak znesek bo ublažil lakoto in trpljenje mnogo ljudi v stiski.

Brat Cesare Bullo SDB, ravnatelj salezijanske prokure v Adis Abebi

Etiopija

Uršulinka s. Abeba pa piše:

Kobo leži 570 km severno od glavnega mesta Etiopije Adis Abebe, v pokrajini, ki se imenuje North Wollo.

V pokrajini živi 260.000 ljudi. Večina nas je odvisna od pridelave poljščin in vzreje živine, pri čemer zemljo še vedno obdelujemo ročno. Ker je bilo v letošnjem letu zelo malo dežja oz. v nekaterih predelih sploh ni deževalo, je nastalo veliko pomanjkanje osnovnih živil, ki si jih pridelamo sami. Posledično ljudje in živali umirajo zaradi lakote in bolezni.

V Kobu vodimo sestre uršulinke majhno bolnišnico in sirotišnico ter otroški vrtec. Poleg tega pa s pridelavo tefa (etiopska žitarica) preskrbujemo tudi veliko pomoči potrebnih ljudi. Doslej smo večino hrane pridelali sami, zaradi letošnjih izrednih razmer, ker ni dežja, pa jo moramo kupovati.

Ker naša sredstva ne zadoščajo niti za nakup najbolj potrebnih živil, se obračam nate, p. Jože, in te prosim, da to sporočiš redovnim skupnostim in dobrim ljudem, če nam lahko po svojih najboljših močeh pomagajo.

Z iskrenim spoštovanjem,

sestra Abeba Debessay

V tem misijonu sester uršulink so tri mesece delovale študentke zadnjega letnika medicinske fakultete Barbara, Lona in Urška ter med. sestra Marina, Neža in Urša. Zdravnica Barbara Uljančič pa se vrača v ta misijon. Prof. Anton Ivančič je v misijonu sester uršulink s pomočjo redovnih sester in domačinov uredil kmetijski projekt.

V Etiopiji Vam bodo hvaležni za vsak, še tako majhen dar, ki ga lahko izročite ali nakažete na:

Misijonsko središče Slovenije
Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

NLB: SI56 0201 4005 1368 933

referenca: 00 279204

koda namena: CHAR

namen nakazila: Lakota v Etiopiji

V imenu pomoči potrebnih revežev iz Etiopije se Vam že vnaprej zahvaljujem za pomoč in Vas pozdravljam,

Jože Andolšek SDB