UMRL MISIJONAR KLEMEN ŠTOLCAR

STOLCAR 1 07 mala

V soboto, 10. januarja 2015, je odšel h Gospodu

misijonar Uroš Klemen Štolcar,

duhovnik ljubljanske nadškofije.

Duhovniško službo je opravljal kot prefekt malega semenišča v Ljubljani in misijonar na Madagaskarju.

V nedeljo, 11. januarja 2015, bo od 8.00 do 10.00 ležal v župnijski cerkvi sv. Martina v Srednji vasi v Bohinju.

V nedeljo, 11. januarja, bo od 11.00 do 19.00 ležal v župnijski cerkvi sv. Martina na Bledu. Ob 18.00 se bodo s sveto mašo od njega poslovili dekanijski duhovniki.

V torek, 13. januarja, bo od 10.00 naprej ležal v župnijski cerkvi sv. Martina na Bledu. Ob 14.00 bo pogrebna maša. Po njej bo pogreb.

Življenjepis pokojnega Klemena Štolcarja
Uroš Klemen Štolcar se je rodil 14.3.1949 na Jesenicah. Oče Božidar in mati Ljudmila r. Alič sta šest let prej dobila sina Nikolaja, ki je danes župnik v Zgornjem Tuhinju. Klemen je maturiral v letu bratove nove maše in se dve leti kasneje, ko je odslužil vojaščino, vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. V mašnika je bil posvečen 29.6.1976. Kot semeniški duhovnik (6. letnik bogoslovja) je hodil pomagat v župnijo Radeče pri Zidanem mostu. Po končanem študiju 1977 je postal prefekt Malega semenišča v Ljubljani. Apostolska gorečnost ga je gnala v misijone.
Leta 1979 je kot škofijski duhovnik odšel na Madagaskar. Tu je delal triintrideset let. Na Madagaskarju je 12 let deloval na misijonu Ranomena. Svoje misijonsko delo je 6 let nadaljeval v Farafangani, kjer je bil odgovoren za malo semenišče. Za tem je bil 8 let župnik na misijonu Vangaindrano, kjer so se večkrat srečevali slovenski misijonarji, ko so prihajali iz svojih misijonov. Svoja zadnja leta v misijonih pa je postal župnik v katedrali v Farafangani in škofov vikar.
Klemen je poprijel za vsako delo, bil je škofov šofer, mehanik. Najprej pa je bil duhovnik, ki je z veseljem, umirjenostjo, modrostjo, povezoval delo slovenskih misijonarjev, ki delujejo v škofiji Farafangana na jugu Madagaskarja. Kadar je bilo potrebno je pomagal tudi misijonarjem v oddaljenih misijonskih postajah. Nekateri misijoni so oddaljeni tudi do 200 km. S svojo umirjenostjo je bil povezovalec slovenskih misijonarjev, ki delujejo v škofiji Farafangana. Preko njega so šle skoraj vse informacije o delu in projektih naših misijonarjev. Sproti nas je obveščal o vsem, kar se je dogajalo na Madagaskarju, zlasti seveda o misijonskih postojankah v škofiji Farafangana. Usklajeval tudi pomoč, ki smo pošiljali iz Misijonskega središča Slovenije na področje škofije.
Bolezen ga je prisilila, da se je dne 12.04.2013 vrnil v Slovenijo. Skrb zanj je prevzela sestra Marjanka z družino. S svakom Petrom in nečakoma Lukom in Markom so mu skušali čim bolj olajšati težave. Vsak dan so ga vozili v cerkev, kjer je somaševal. Večkrat je priskočil na pomoč tudi dr. Zaletel z ženo. Ker je bolezen vztrajno napredovala in je bila vedno bolj potrebna medicinska pomoč, so ga 17.3.2014 sprejeli v Zavod sv. Martina v Srednji vasi. Tu je bil varovancem in osebju zgled potrpežljivosti in vdanosti v Božjo voljo. Klemenov križev pot se je zaključil v soboto, 10. januarja 2015 v Zavodu sv. Martina.
V nedeljo, 11. januarja 2015 je ležal dopoldne v župnijski cerkvi v Srednji vasi. Pred deseto mašo so se s pesmijo poslovili od njega in ga prepeljali na Bled. Od 11.00 do 19.00 je ležal v župnijski cerkvi sv. Martina na Bledu. Ob 18.00 so se s sveto mašo od njega poslovili dekanijski duhovniki. V torek, 13. 1.2015 je bila ob 14. pogrebna maša in takoj nato pogreb. Somaševanje in pogreb je ob sodelovanju velikega števila duhovnikov in vernikov vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Misijonar Jani Mesec, ki je 12.1.2015 prišel na dopust, se je zahvalil v imenu misijonarjev, ki delujejo na Madagaskarju.