OBISK KOLEDNIKOV PRI PREDSTAVNIKIH OBLASTI

TAP_4955_Drzavni zborNa praznik Svetih treh kraljev smo skupaj s skupino kolednikov, ki je tokrat prišla iz župnije Žalna pri Grosupljem, obiskali naše predstavnike oblasti. Koledniki so veselo sporočilo k nam prinesli že v zgodnjih dopoldanskih urah, kjer so se pripravili na pestro dopoldne in popoldne. Že takoj po prihodu v Misijonsko središče Slovenije so se skupaj z g. Stanetom Kerinom predstavili v oddaji Dobro jutro in predstavili pomen Trikraljevske akcije. Kmalu so odšli na pot, se ustavili najprej na uredništvu Družine, obiskali apostolsko nunciaturo ter nuncija msgr. dr. Juliusza Janusza in nato še nadškofa msgr. Stanislava Zoreta.

Nato jih je pot zanesla v Državni zbor, kjer jih je sprejel predsednik DZ dr. Milan Brglez. Zahvalil se jim je za veselo oznanilo, ki so ga prinesli v Državni zbor. “Veseli me, da ste ohranili stari običaj in mu dali novo vsebino. Solidarnost, ki je del tega novega sporočila, je tisto, kar potrebujmo tako v Sloveniji kot v svetu,” je poudaril dr. Brglez. Izrazil je zadovoljstvo, da je Državni zbor začel leto s tako veselim dogodkom in si zaželel, da bi se takšna dobra energija ohranila skozi celo leto.

Njihova pot se je zaključila v predsedniški palači, kjer jih je najprej sprejel predsednik RS g. Borut Pahor. Predsednik se je kolednikom zahvalil, ker ohranjajo to lepo tradicijo, ki nosi pomembno sporočilo skrbi drug za drugega: “Hvala, ker ste prišli tudi letos in k nam prinesli nekaj zamisli in plemenitih idej in tudi zato, ker plemenito misel solidarnosti prenašate od hiše do hiše, od institucije do institucije in od srca do srca. Prejmite izraze moje hvaležnosti, da pomagamo ljudem dobrega srca po vsem svetu,”

Na koncu jih je sprejel še predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar. Premier dr. Cerar se je kolednikom zahvalil za njihove dobrodelne napore. Kot je dejal, s tem dokazujemo, da znamo Slovenci z dobrodelnostjo seči celo preko meja naše države.

Vse obiske je spremljala tudi ekipa Planet TV, ki je še isti dan objavila prispevek v oddaji DANES.

Torkovo dopoldne je minilo v prijetnem razpoloženju kljub utrujenosti, ki se je že kazala ob koncu dneva. Hvala kolednikom iz župnije Žalna pri Grosupljem, da so se odzvali našemu vabilu in pripravili čudovit praznik Svetih treh Kraljev.

Povezave:

informativna oddaja DANES na Planet TV (okrog 30 minute)

Koledniki pri nadškofu msgr. Stanislavu Zoretu

Koledniki pri predsedniku RS g. Borutu Pahorju

Koledniki pri predsedniku Vlade RS dr. Miru Cerarju

Koledniki v Državnem zboru

Koledniki iz Žalne na obisku v Ljubljani
Misijonsko središče Slovenije (MSS) že dve desetletji vzdržuje tradicijo koledovanja ob prazniku Gospodovega razglašenja. Koledniki v podobah svetih treh kraljev z božičnim oznanilom in novoletnim voščilom obiskujejo ljudi po domovih, temu staremu običaju pa je v organizaciji MSS dodan še namen zbiranja sredstev za pomoč našim misijonarjem po svetu.
V župniji Žalna ima ta koledniška akcija že močne korenine, letos pa je v našo faro prišlo še vabilo MSS, da žalski koledniki obiščemo cerkvene in državne funkcionarje.
Tako se je v torek, 6. januarja 2015, v center prestolnice odpravila žalska delegacija v zasedbi Gašperja, Mihe in Boltežarja s spremstvom in zvezdo na čelu.
V Misijonskem središču smo se pripravili, zapeli, uskladili še zadnje podrobnosti, nato pa za uvod obiskali uredništvo Družine, kjer smo doživeli številčen in topel sprejem.
Pot do naslednje postaje nas je vodila le nekaj hodnikov in stopnišč naprej, kjer nas je pričakoval apostolski nuncij msgr. Juliusz Janusz. V nunciaturi smo se vsi počutili zelo domače, zato smo po uradnem nagovoru sproščeno poklepetali z gospodom nuncijem, ki koledniško akcijo dobro pozna že iz domače Poljske.
Od vatikanskega predstavnika smo se odpravili k vrhovnemu predstavniku Cerkve na Slovenskem, nadškofu in metropolitu msgr. Stanislavu Zoretu. Tudi tam nas je čakala številna družba, ki nam je pripravila prijetno dobrodošlico. Nadškof si je vzel čas in prisluhnil našim vestem iz župnije; poslovili smo se z že prav prijateljskimi stiski rok.
Sledil je obisk državnega vrha. Miru, blagoslova, predvsem pa POGUMA v letu 2015 smo zaželeli poslancem državnega zbora, predsedniku republike Borutu Pahorju in predsedniku vlade Miru Cerarju. Vsi so nas prijazno sprejeli ter v svojih nagovorih spodbudili solidarnostno noto trikraljevske akcije ter poudarili pomen skrbi drug za drugega ter grajenja in vzdrževanja pristnih medčloveških odnosov.
Krog smo sklenili v Misijonskem središču in poleg rahle utrujenosti nas je preveval bistveno močnejši občutek zadovoljstva, ker smo lahko naredili nekaj dobrega za sočloveka.
Mojca Hren