MISIJONSKA NEDELJA 2014 – UTRINKI

Misijonska nedelja je za nami. V vseh škofijah so potekala praznovanja. Tukaj si lahko preberete utrinke s praznovanj …

OLYMPUS DIGITAL CAMERASKUPNO OBHAJANJE MISIJONSKE NEDELJE V KOPRSKI ŠKOFIJI – Bovec, 19.10.2014

Nekaj izmed tistih vernikov koprske škofije, ki na razne načine podpiramo delo naših misijonarjev v drugih deželah sveta, smo se letos na misijonsko nedeljo zbrali v župnijski cerkvi v Bovcu. Z gospodom škofom Jurijem in tremi misijonarji smo sodelovali pri uri molitve za misijone in sveti maši, pri kateri je somaševalo deset duhovnikov iz naše škofije.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠkof Jurij se je z velikim veseljem zahvalil misijonarjem za njihovo delo. Ko pogumno oznanjajo Kristusa ljudem v misijonih, tudi nas v domovini s svojim zgledom in prošnjami za pomoč spodbujajo in dajejo priložnost za misijonsko delovanje. Zanimivo je bilo po sveti maši, ko sta nam duhovnika misijonarja Danilo Lisjak, ki deluje v Ugandi in Ivan Bajec, ki je deloval na Slonokoščeni obali ter laiška misijonarka Katarina Kavčič iz Tolmina, ki je tri leta pomagala sestram salezijankam v Angoli, spregovorili vsak o svojem delu v misijonih.
Po končani slovesnosti smo se vsi udeleženci zbrali pred cerkvijo k medsebojnemu OLYMPUS DIGITAL CAMERAsrečanju ob pogostitvi, ki so jo pripravile pridne roke bovških župljank, za kar se jim lepo zahvaljujemo. Hvaležni smo tudi domačima duhovnikoma: župniku in dekanu g. Viliju Čušinu in njegovemu pomočniku, kaplanu g. Boštjanu Fegicu, ki sta sprejela v svojo župnijo škofijsko praznovanje misijonskega dne. Vsem sodelujočim naj Gospod obilno povrne!
Cilka Kavčič

LJ Smlednik6PRAZNOVANJE MISIJONSKE NEDELJE LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE – Smlednik – 19.10.2014
K praznovanju misijonske nedelje so nas v Smlednik vabili pritrkovalci z ubranim pritrkovanjem že uro pred mašo, saj smo z molitvijo in ogledom misijonskih filmov vstopili v skupno škofijsko praznovanje. Ob 16h je k oltarju pristopilo 16 duhovnikov, ki jih je vodil prelat, stolni prošt Jože Lap in nas med mašo nagovoril. LJ Smlednik1Povedal je, da je misijonska nedelja akumulator za naše razmišljanje o življenju po veri. Če naša vera ni misijonska, sploh ni vera. Kot pričevalci za vesoljni misijon, so bil naši gostje trije duhovniki iz Nigerije, ki so slovensko somaševali in med mašo zapeli Oče naš. Drugače pa se ti duhovniki pri nas učijo slovenščine, saj so prišli v pastoralno pomoč za župnije na Avstrijskem Koroškem. Tako sedaj v Evropi že prejemamo pomoč iz Afrike. O svojem poklicu in delu v misijonih pa je v pogovoru s škofijskim animatorjem za misijone, Slavkom Kalanom, spregovoril misijonar v Malaviju, pater Stanko Rozman.LJ Smlednik3
Po maši so nas pred cerkvijo postregle Smleške gospodinje skupaj z župnikom Tomažem Nagodetom. Čeprav je sonce hitro zašlo, pa nas še naprej ogreva sporočilo misijonske nedelje: Prižigajmo plamen veselja.
Janez Avsenik

SKUPNO PRAZNOVANJE MISIJONSKE NEDELJE V MARIBORSKI NADŠKOFIJI – Hajdina, 19. oktober 2014
MB Hajdina4V igrivosti in barvitosti jesenskih barv ter čudovitem sončnem obzorju, smo praznovali misijonsko nedeljo v župniji Sv. Martina v Hajdini. Cerkev je čudovita v svoji notranjosti, saj nas je kar spodbujala k vdani molitvi in prepevanju. Ob 15. uri smo začeli z molitveno uro pred Najsvetejšim. Molitev je potekala ob odlomkih iz misijonskih pisem naših misijonark in misijonarjev ter pesmijo in molitvijo rožnega venca. Pri tem smo se priporočili zavetnici misijonov sv. Tereziji Deteta Jezusa in novemu blaženemu papežu Pavlu VI.
MB Hajdina6Ob 16. uri je sledila slovesna sv. maša ob sodelovanju župnijskih sodelavcev in prepevanju odličnega cerkvenega pevskega zbora. Pri oltarju smo bili zbrani škofijski kancler Janez Lesnika in sedem duhovnikov, ministrantki in bogoslovec. Med verniki pa so bili še redovnice in nekaj bivših misijonarjev. G. Janez Lesnika je v svojem nagovoru poudaril osrednjo misel današnjega evangelija – »Dajte cesarju, kar je cesarjevega in Bogu, kar je božjega«. V nadaljevanju pa je v duhu misijonske nedelje pokazal, da je treba dati pomen misijonom, kar je misijonskega. Pri tem ne smemo pozabiti na misijonski čut za potrebne pomoči in molitev za naše misijonarje, kar je poudaril tudi papež za današnji svetovni misijonski dan. Janez Lesnika je vse povabil k zvesti predanosti in darovanju za misijone, ter omenil še zgled škofa Fultona Scheena, ki je doživel spreobrnjenje deklice v katoliško vero in ji sam podelil zakramente.
MB Hajdina7Ob koncu sv. maše je spregovorila še s. Anka Burger, misijonarka iz Ruande in osvetlila pomen njenega dela v bolnišnici in zmolila očenaš v ruandskem jeziku. Voditelj Misijonske molitvene zveze Jožef Lipovšek pa je opisal pomen Misijonske molitvene zveze in povabil nove člane, da se pridružijo družini in se vsem zahvalil za darovanje.
Na koncu je domači župnik z zakonsko skupino in vinarji pripravil ob domačih dobrotah še na prijetno druženje pred cerkvijo. Ni pa manjkala tudi harmonika, ki je pri vseh prižgala plamen veselja.
Jožef Lipovšek, voditelj MMZ in nadškofijski animator za misijone
foto: Zvonko Koletnik

MS Markovci MlinaričSKUPNO PRAZNOVANJE V ŠKOFIJI MURSKA SOBOTA – Markovci niže Ptuja – 19.10.2014
Jezus Kristus je klical in pošiljal apostole, danes kliče in pošilja nas, da evangelij živimo in oznanjamo. Nekateri to poslanstvo opravljajo doma, nekateri odidejo v daljne kraje. Predvsem za te smo molili v župnijski cerkvi Marijinega obiskanja v Markovcih, kjer so se zbrali verniki iz vse škofije in duhovniki s svojim škofom dr. Petrom Štumpfom. Po molitveni uri pred Najsvetejšim je zbrane nagovoril laiški misijonar Matjaž Legan, ki je tri leta kot prostovoljec deloval v Malaviju v Afriki. Predstavil je svojo misijonsko izkušnjo in poudaril, da lahko vsak na svoj način veliko prispeva k lepšemu svetu. Spregovoril je tudi salezijanec Jože Mlinarič, ki kot misijonar deluje v Ruandi, kjer se počuti doma, kljub trpljenju, ki ga je tam prestal ali pa ravno zato. Njegovo veliko ljubezen do afriškega ljudstva je poudaril tudi škof dr. Peter Štumpf, ki je spomnil na genocid v Burundiju, ki se mu je misijonar Jože Mlinarič za las izognil. Obema gostoma se je zahvalil škofijski referent za misijone Boštjan Ošlaj. Zahvalil se je tudi Pastoralni službi, ki je pripravila molitveno uro. Ob koncu srečanja je domači župnik Dejan Horvat zbrane povabil k župnišču, kjer so domači verniki za vse pripravili prijetno okrepčilo.
Klavdija Dominko